Ден: 20.08.2017

Защо ретро

Защо ретро


За пръв път в Дупница със съдействието на общината и под егидата на кмета на града инж. Методи Чимев беше организиран първият в града парад на ретро автомобили. Уникални марки и модели коли от 1955-а до 1996 година, привлякоха погледите на стотици любители и познавачи. На площад Свобода около 5 хиляди любители минаха покрай наредените в права линия автоуникати. Дупничани претендират да познават добре особеностите на няколко поколения коли, двигатели, окачвания. Невероятен форд от 1978 год., докаран от САЩ от колекционер впечатли всички. Колата има дори електроника, а шасито и дизайнът ѝ предизвикаха истинска възхита. „Музея на колела“ при дебюта на града в този жанр събра около 60 коли. Най-старият автомобил взел участие в събитието се оказа Мерцедес 190 D от 1953 г. на Маргарит Карабуров, а Мерцедес Пулман от 1996 г. беше най-новият. Информирани обявиха, че от въпросният Пулман съществуват само още четири автомобила. Возилото, докарано на пл. Свобода, пък е собственост на дупнишкия бизнесмен. Следващата година ретропарадът ще има второ издание, обявиха в аванс от общината.
Всичкото това е добре, но защо да е ретро. В разгара на подреждането на уникатите но площада допърпори трабантче, зелено – направо дрънка“. Собственикът още си го карал за едно за друго. Доскоро в с. Дяково местен караше трабантче, с което на всеки вот придвижваше бабите да урните. В областния град Кюстендил часовникарят Васил Лапев подкарва волга, наричана „кубадинка“ по името на тогавашния член на Политбюро Пенчо Кубадински. Още и пердетата не е свалил от задните и страничните стъкла. Бивш военен контраразузнавач от с. Ваксево си кара по реката и из селото пълна антика „Победа“ /Варшава/ от Сталиновото време едва ли не. И с камъни я товари. Прокурор от Дупница взема една от наградата на прехваления ретропарад с „булгар-рено“-то на баща си, даскал от Дяково. Тази марка просъществува за няколко месеца в началото на 60-те години на миналия век и дотам. А колко жигулита още се тътрят по родните пътища – даже са и служебни коли за някои ведомства.
Така, че – какво ти ретро.То си е авто настояще. Парадът да докара за догодина истински ретро возила – до 1935-а най-старите.

 

Юг News