Ден: 21.08.2017

Дупките на Дупница

Дупките на Дупница

Около 100-на дупничани излязоха тази вечер на пл. Свобода, за да протестират срещу крайно лошото според тях състояние на улиците и изобщо при многото проблеми по инфраструктурата в града. Те поискаха оставката на кмета на общината инж. Методи Чимев. В прав текст. Още утре сутринта. Ако ли не – ще има нови барикади при „дупнишките барикади“. Лошото състояние на уличната мрежа, следите от ВиК авариите, липсата на инфраструктура в социалните жилища, са малка част от проблемите, провокирали дупничани да дойдат на протеста. Хората заявиха, че не вярват на обещания, тъй като са получавали такива, но и до днес те не са изпълнени. Най-зле е положението с ул. „Бригадирска“, ул. „Велико Търново“, ул. „Райна Княгиня“, кв. Подина. Поставен в упор беше и въпросът за инфраструктурата на социалните жилища или по-скоро за липсата на такава. И още – липсата на достатъчно площадки, както и такива, пригодени за деца с увреждания, липсата на маркировка на места и още много въпроси, които обаче бяха задавани един след друг и реално част от гражданите така и не успяха да получат отговор на поставеното питане.
Въпросите бяха чути от кмета и заместниците му, които слязоха, за да се срещнат с протестиращите. Те се опитаха да обяснят, че предстои старта на големите проекти за „интегриран градски транспорт“ и тотален ремонт на жк. Бистрица, както и отваряне на офертите за ремонт на 4 улици, включително и „Евтим Трайчев“. Спонтанно събралата се протестираща „агитка“ не вярва на думи. На брифинг градоначалникът заяви, че това не е най- удачният вариант за комуникация. Виканията и свирканията не сработват. Методи Чимев допълни, че е склонен срещу всеки проблем да запише режим и срок, както и, че е готов да се срещне с хората, но акцентите да бъдат разписани. „Няма как проблеми трупани по 30-40 години да бъдат решени за кратко време”, коментира кметът. Чимев заяви, че се търсят всички възможни варианти, включително се водят разговори на ниво министерства, за да бъдат осигурени средства за подмяна на водопровод.

Дупки колкото щеш по цяла Дупница и всичките съставни 16 села. Според някои градът достойно защитава името си, което произлизало от … дупка. Според други – от дъб, „Дъбница“ и т.н. Няма ги дядовците и бащата на Веска Меджидиева, издали цяла поредица за миналото на Станке Димитров /Дупница/ и околността. Градът обаче е склонен на спонтанни масовки, дирижирани от властимащите а момента. Някога синият кмет д-р Панчо Панайотов водеше автошествия под прозорците на Българския футболен съюз да искат оставката на секретаря на съюза „мошеника“ Иван Вуцов. Що митинги имаше в защита на Братя Галеви при кметуването на Първан Дангов. Много преди това тръгваха колони от протестиращи работници на ХФК. Сега се иска главата на градоначалника инж. Методи Чимев. Май сам си го докара това улично вълнение. Праща флага и герба на Дупница до Атлантида, за да не отклони усмивките и молбите на професора Пимпирев. Слага и развява на космически като височина пилони на Дренския рид трикольорът. Редовно влизаше в „Дупница Арена“, докато „Марек-Ивкони“ мачкаше противниците и се устремяваше към поредна волей титла. А за дупките забрави. Дали пък няма някакъв ГЕРБ сценарий по всичко случващо се. Врат, врат дупничани, искат новоасфалтирани улици, модерна инфраструктура, може и отбор в „А“ група да заискат догодина. Кой ще им го осигури. Не е ли ясно – Бат Бойко някога окуражи дупничани, че с магистралата, която им направил ще си пият кафето в София. Да, ама защо нищо не им каза по какви улици всяка сутрин пълзят с колите си. Решението – бързи субсидии за гербаджийския град на Марек. Не стана ли така,кога се пратиха в рамките на часове милиони за Благоевград да си довърши ремонтите, преди ерата на доктора Камбитов. А дупки ще има винаги. В Дупница – непременно.

Юг News