Day: 01.09.2017

Канабисомания II

  Канабисомания II

Ченгета изкорениха порената градина с канабис, този път в кюстендилското с. Фролош. Това е втори случай за последните два дни в региона. Наркотичното растение е отглеждано в землището на селото, където е роден големият ни художник Владимир Димитров-Майстора, в труднодостъпен участък, в близост до дере. Мястото е почистено от дървета, изградена е поливна система с маркучи и електрическа помпа, хванат е изкуствено изграден водоизточник с акумулатор. Откритите растения са с височина от 50 см. до 1.90 метра, листната маса от 84- те стръка канабис е 34 килограма и 500 грама. При направения полеви наркотест растенията са реагирали на канабис. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. В четвъртък полицаи изкорениха 119 двуметрови стръка канабис в с. Неделкова Гращица в двора на 40-годишна жена – къща за гости, листната маса е 106 килограма. Там се намери и двуцевна пушка.
За канабиса е писано многократно, вече не е тема за медиите. Кой ли не се захвана с тази култура. И уж ги хващат. Старица в Бобовдолско, в градината й – гледала ги /4 стръка/ за лек. Коафьорка на покрива на ателието си, гараж в Дупница – един стрък, в саксия. Осъдиха я – условно, разбира се. В градинката пред блок – пак в Дупница, редом с розите. А по селцата в Кюстендилско – най-редовно. Над с. Падала кантонер на Пътното им беше докарал и бистра планинска вода, да ги полива. Две ниви беше заел. Осъдиха го – условно, разбира се. Канабисомания, писахме за нея преди известно време. С конкретни случаи – лаборатории, в които растението се отглежда с лампи, торове, саксии и пр. Нещо не се е променило. Следва неизбежната условна присъда. Но и ченгетата – защо отиват да скубят и жънат. Не могат ли да засекат неща при засяването, семеразпространението. Айде, па сега. Ченгетата да хванат. Ако някой завистлив и съсед дзифтар не издаде нещата, канабисът ще избуи и до 4 метра, и ще изсъхне, а тогава е в пъти по-скъп за трафикантите.
Шанс и за по-бедната част от населението – кантонери,  фризьорки, къщи за гости, бабушкери от името на внука софиянец и  пр.  Другото лято пак ще скубем – неизбежно е.

Юг News