Day: 07.09.2017

Вълче ехо

Вълче ехо

Малките гранични селца Църварица, Илия, Раково пропищели от вълчи набези това лято, оплакват се местни. Първо пострадал кметът на Църварица Георги Укалски /58г/ – от стадото му зверовете задигнали две ярета. Наскоро хищниците издебнали и разкъсали три кози от стадото на Йордан Миленински – младият мъж се пренесъл от Кюстендил в Църварица, за да гледа животни. Вече усеща какъв риск е поел. „И други години лятото вълци са нападали стадата и кошарите в този район, ама това лято е истински ад. Нямат страх хищниците от нищо, чуваме ги как вият по билото на баира наблизо. И как ще ги е страх, като няма хора. Всичко е обрасло с храсталаци и е станало вълчарник по тия села. Ще продаваме животните. Няма смисъл, само трупаме загуби“, представи тежката ситуация църваришкият кмет Укалски, чиито баща Младен Укалски, вече покойник, също има няколко кметски мандата в селото.

Вълче ехо плаши последните обитатели по паланките. А ловно-рибарското дружество в Кюстендил намали наскоро наполовина премията при отстрелян вреден дивеч, обявиха от ръководството. Това станало на извънредно заседание на управителния съвет след съмнения за измами с възнаграждението. При отстрелян вълк премията вече ще е 50 лева, при 100 лева досега, за чакал – 15 лева, за лисица – 5 лева. Ловци от някои дружинки предали само за седмица 8 убити чакала и 3 лисици, при това – замразени. Предната седмица докарали 10 чакала, докато досега не предали нито един хищник и бездействали. Това породило съмнение, че хищниците са отстреляни в други райони на страната, където не плащат премии, и те са предоставени на колеги от кюстендилските дружинки, за да печелят. За една година на ловци от Кюстендилско са изплатени 8 500 лева за отстреляни хищници, каза секретарят на дружество „Елен“ Венко Калинчев. Той изрази съжаление, че се е стигнало до такава мярка, която може би ще демотивира ловците, които отстрелват вреден дивеч по правилата и не ги карат замразени от други райони.Самите ловци коментират и това, че в миналото и горските давали по 50 лева плюс по 2 кубика чамов материал на „вълчарите“ за убит вълк. Но и това отпаднало.
А, стига, бе! Две ярета и три кози разкъсали зверовете и се вдига вой. Ами по текезесарско време по 20-30 изяждаха глутници за една нощ и никой не поставяше въпрос за хайки, за премии, за трофеи, награди и пр. „Всичко е „пунта Мара“ вече!“, отсече соцактивист, който не променя позициите си за нищо на света, включително и спрямо вълците. А те си вият – нека си вият. При социализма не виели…

 

 

 

Юг News