Day: 10.09.2017

Малко трябва

Малко трябва

Пано с три девойки в национална носия върху новоремонтирана сграда освежи през уикенда ул. „Райна Цанева“ в центъра на Кюстендил, видяха минувачи. Композицията е дипломна работа на кюстендилец студент в Художествената академия. Известен е с това, че е възпитаник на школата „Младите майстори“ с ръководител учителя по живопис Евгени Серафимов – тази школа направи няколко мега пана, композиции в голям формат на пл. Велбъжд и по стълбище към хълма Хисарлъка. И несполуките на абсолвента в „изографисването“ на девойките върху обилни слънчеви снопове /твърде познато/ си личат. Паното е върху фасадата на бъдещ частен хотел, който ще бъде открит на 26 септември т.г. Собственик на сградата е известна дарителка, заселила се от Германия в Кюстендилско. В добавка децата на Евгени Серафимов изографисали на отсрещната стена животни символи, рисунки, които се връзват добре с композицията „Три девойки“ на дипломанта живописец от Академията.
И си казваш – колко малко трябва, за да се впечатли и зарадва човек. На метри от прясно ремонтирания и щедро боядисан бъдещ хотел багери къртят стари мраморни „образования“ при галерията на Майстора, при кино „Владимир Заимов“, при театъра. Всичко се разравя, мраморът се събира и прибира /не се казва къде/. Дървета лягат под зъбите на земекъртещите машини. Камуфлажни мрежи покриха май за векове пъпа на града – бившия хотел „Пауталия“. Мухъл и паяжина пълзят по комплекса „Хисарлъка“. И изведнъж – три девойки. На улицата, която носи името на кюстендилската Майка Тереза – Райна Цанева. И добре, че е на частен имот. Та да се посъхрани. Иначе още на другата сутрин ще изподраскат девойките с простотии, свастики, футболно кретенски йероглифи и „послания“.
И още нещо е добре – по градове из страната се скъсаха да слагат по фасадите лика на възрожденци, мащабни пана по повод разни годишнини. Остава по Сливен да аранжират на някой блок мустаците на Панайот Хитов – защо не. Или мацат по фасадите цветовете на трикольора – и циганите ще почнат да го правят по махалата. В бобовдолско село търсят трескаво шивашки цех да им ушие 100-метрово национално знаме, щели да го опъват от връх Голак до съседния баир. От какъв зор. Помпозно, преднамерено, дразнещо, тъпо. Тука, на „Райна Цанева“ – девойки. То малко трябва.

Юг News