Day: 14.09.2017

ГРАО порнография

ГРАО порнография

 

Населението на община Кюстендил по постоянен адрес нараства всеки месец по информация на служба ГРАО. Към 10 август т.г. в града и 71-те села са регистрирани адресно 79 143. Към 1 февруари т.г. те са 78 748., т.е. за 6 месеца са се увеличили с близо 400. Според статистиката обаче населението на общината намалява с около 1000 за година, а в региона – с 2 500. Адресно регистрираните си се увеличават. Това са хората с двойно гражданство – от Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина и др. Кметове на села казват, че кандидатстващи за адресна регистрация има постоянно, в някои случаи това им създава проблем. В едно от селата регистрирали шиптър, който се оказал, че е издирван от Интерпол. Кмета още го разпитват по полицията, ДАНС и т.н. „Вече не регистрирам никого, отказвам“, прав е да ги гони селският управник. „Карам ги да изрецитират поне един куплет от „Аз съм българче“, не могат, не го знаят. Какви българи искат да стават“, подхвърля друг кмет няколко мандата на едно от най-големите села в Кюстендилско.
Кметовете тичат на всяко заявление, бумащина страшна, регистрации и пр. Казват, че не взимат нищо срещу това натоварване. А хазяите? Те със сигурност държат добра миза – по поне 50 евро на регистриран човек. Посредници също изкарват добри пари. Кандардисват кюстендилци с по-големи къщи и имоти да си дават адреса. Срещу 80-100 лева, в отделни случаи и до 150 лева на човек. Само се иска да покажеш акт-16 за имота и удостоверение за собственост и да подпишеш декларация. Колко му е. Проблемът не е в това, че някои изкарват стотачки, давайки „подслон“ на хора, които изобщо не са и няма да видят. А в ГРАО-то. Защо не ги водят на отделен отчет и да ги подваждат от статистиката по показателя население, като административен потенциал. Тогава Кюстендилска община ще е далеч под 70 хиляди и няма да „храни“ 37 съветника, а отива в по-долната категория – минипарламент с 33 мандата. Ама къде ти. В разните бизнес визитки за града и селата се надуват цифри за живеещи по настоящ адрес. По отчети се сочи това и това, брой население. И т.н. Нещата се изопачават официално. Все едно да си с ръст 1,75 м., а да те водят по регистрите 1,85 м. Нещата стават по-други. С такива кокили минаваш за снажен, волейболист, а може и да се провираш под мрежата във волейболната зала. Няма значение, ти си ръстов играч. И друго – защо тия с двойното гражданство да не се обслужват в отделна служба, на едно „гише“ – от-до, и това да го прави държавата, общината. Без посредници. Които взимат по 50 евро на шиптър, черногорец, босненец, македонец, сърбин и др. и минава от негово име всички регистрации – и при нотариуса, и в КАТ, и в банката, където ползва личната си банкова сметка, и в общината, навсякъде. През това време кандидат-българите висят в някое бистро, думат си на техния си език, заглеждат поразхвърляните от горещините и от други страсти и от стила на живот млади и не толкова млади кюстендилки. И са с оферта и към тях. „Додека чекам банката, да се изтаковаме, а моме“, намигвайки.
А и не се свършват – то цяла Македония е с българи, по Албания има наши, по Сръбско е ясно. Колко ли хиляди още ще минат през ГРАО-то. А истинските българи оттатък границата са по други, те са българи. Стоят оттатък и не мърдат, не им е до далавери с гражданство. Тях ГРАО-то не ги отчита.

Юг News