Day: 15.09.2017

Кауза изпердута

Кауза изпердута

 

 

 


Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин и съпругата му Никол, областният шеф Виктор Янев, кметове на общините, местни управници и пр. влязоха в училищата в Кюстендилския регион за първия школски звънец на 15 септември. Като навсякъде по страната ни. Екссоциалиният министър, сега зам., Русинова се зарадва истински, поне даваше вид, на възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ в Невестино. И го даде за пример. Около 90% от учениците в школото са от ромски произход, но са интегрирани в пълния смисъл на думата, отбеляза тя. Те ползват една отлична база на училището. Родителите им работят, а ако имат нужда от пособия, от социални помощи в хода на учебната година, то министерството ще я осигури, но и ще контролира как се използва. Кампанията по връщане в клас на необхванати ученици ще продължи, тя ще е ежегодна и дава много добър ефект, каза зам.-министър Русинова. Училището в Невестино е единственото на територия от около 400 кв. километра. То е привлекателен център за ученици и от съседната община Кюстендил, като броят им нараства всяка учебна година, казват хората от екипа й. На този 15 септември в класните стаи влизат 186 момчета и момичета от първи до осми клас, а първокласниците са 24. На откриването на учебната година в Невестино имаше дипломати от посолството на Великобритания, дори и бизнес делегация от Китай, дошла за обмяна на опит в института по овощарство в Кюстендил.
В същото време в начално училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Раждавица пък учат от първи до 4 клас 85 ромчета. Деца на крайно бедни семейства от Кюстендил и Дупница. „Благодаря за поканата да бъда тук сред всички вас. Знам колко е вълнуващ първият учебен ден за децата и за техните родители. Училището е мястото, където влизаш като малък и излизаш вече пораснал. Това е мястото където научаваш много и откриваш себе си. Училището ще отвори пред вас вратите към нови преживявания и приятелства. Пожелавам ви успешна нова учебна година. Призовавам ви да имате големи мечти ”, заяви при откриването посланик Ерик Рубин. Той и гостите разгледаха училището и общежитието, в което живеят децата в дните от понеделник до петък. Той бе запознат и с интеграцията на местно ниво на ромските деца. Кметът на Кюстендил Петър Паунов запозна дипломата с историята на региона, получи от него и каталог с картини на Владимир Димитров- Майстора. Негово превъзходителство получи покана и за отбелязване на годишнината от спасяването на българските евреи през март догодина, както и да гостува на Празника на черешата. „Кметът ме помоли и да съдействам за подкрепа за изграждането на транспортния Коридор № 8. Ние също искаме този регион да се развие. Междудържавният договор между България и Македония също е фактор в тази насока”, допълни Ерик Рубин, услужливо написаха някои местни сайтове и агенции като такива.
Над 11 550 са учениците в област Кюстендил. Те са разпределени в 41 училища и 535 паралелки, според рекапитулацията и предварителните данни от регионалния инспекторат по образованието. Две от училищата са в списъка на МОН за иновативни училища – ОУ “Даскал Димитри” и ОУ “Христо Ботев” в Кюстендил. ОУ „Св. Климент Охридски” в Дупница бе преобразувано в средно училище. Който е минал и през който и да е училищен двор на 15-и, няма начин да не му е станало безпощадно ясно – кауза изпердута. Банални официалности с националното знаме, маршируващи толкова зле /ама защо ли па да маршируват/ ученици, високопоставени особи, та чак посланици и министри, похарчила като за първи учебен ден за тоалет пари директорки, учителки, педагожки, да ги наречем. И неудържимо циганизиране на родното школо. То и затова дипломати западни се появиха тук-там, за да ни кажат – „циганите са си ваши, приемайте си ги с разтворени обятия“. И ги обучавайте. А по отношение на обучението и мургавите и немургавите са на една позиция – „абе, какво даскало, бе! Много е кофти“… Кауза изпердута.

Юг News