Day: 17.09.2017

Ега ти и чистенето

Ега ти и чистенето

 

 

 

За поредна година областна администрация – Кюстендил беше партньор на най-мащабната доброволческа кауза в страната – „Да изчистим България заедно“. За реализирането на инициативата на територията на област Кюстендил администрацията разпредели и раздаде на общините ваучери за гориво, предназначени за извозване на събрания по време на кампанията боклук. Ваучерите и тази година са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Областният управител Виктор Янев заедно с екипа на областна администрация – Кюстендил избраха да почистят емблематичната за региона Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка“, която е паметник на културата и се посещава ежедневно от местни хора и туристи. Екипът събра отпадъците по цялата дължина на крепостната стена, както и в зелените територии около нея. В кампанията „Да изчистим България заедно“ днес се включват и 18 училища от област Кюстендил.
Млади хора от структурите на ГЕРБ в област Кюстендил се включиха като доброволци в кампанията „Да изчистим България заедно“, която се проведе днес в цялата страна. Младежи от организациите в Кюстендил, Сапарева баня и Бобов дол се включиха активно в кампаниите по почистване, провели се в съответните общини. В кампанията по почистване се включиха ръководство и служители от Община Сапарева баня, учители, кметствата на територията на общината, читалища, представители на туристическия бизнес. За всички, които пожелаха да се включат в голямото почистване, бяха осигурени ръкавици и чували. В хода на кампанията бе почистена екопътека „Валявица“, районът около нея и около хижа „Пионерска“. Зоните, които бяха почистени също, са: градският парк „Николай Хайтов“, районът около Гейзера и парилото, районът около училището и детските градини. В „Да изчистим България заедно“ се включиха и кметствата в селата Ресилово, Овчарци и Сапарево, където също бяха почистени голям брой райони. Близо два тона и половина отпадъци бяха събраните общо на територията на цялата община в тазгодишната кампания „Да изчистим България заедно“. Под мотото „Играем чисто! “
Цяла седмица преди и цял след това се писа, писа по нагаждаческите медии. Ега ти и чистенето. То са надувки, то са изсилвания – от сутринта до ранния следобед рекапитулацията на цялата кампания от 3 000 тона събрано скочиха в емисиите на безподобно нарстващата по темата BTV на 4 хил. тона вечерта. И как така от „Да изчистим за един ден“ тихомълком стана „Да изчистим заедно“. Щото и неграмотните са село ехидно се смееха на тия, дето за един ден ще съберат цялата необозрима мръсотия из родните кътчета. Па и това „заедно“ – гербаджиите на една страна, общинарите негербаджии – на друга, индивидуалните акции като на инженера лесовъд в Невестино например – на трета. Някое прашясало читалище, нечистено от години, но и то включено – на пета. И т.н. Но чистим „заедно“. Нищо не чистим – организирано най-мързеливите й кесачи по партийни офиси и чиновнически служби излизат в кампанията и не се и изцапват дори. На Римската стена, по ръба и чистят. Не че няма някоя и друга наркоманска спринцовка или някой запокитен презерватив да се намери там и да се сложи в чувалите при 3-те, пардон – 4-те хиляди тона събрано при уборката. Ама защо е тая показност, ще се снимаме, някоя от трътлестите областни чиновнички ще си води и щерката, ще я гушне за пред камерите. Всички чистят – заедно. Дъщери и майки, областни и подчинени, кметове и чиновниците му на заплата, младежки и малко над младежката възраст гербаджии. И задно се снимат. По Сапарейро /Сапарева баня/ и оттам рапортуват.
„Да играем чисто!“ Поне за един ден. Кога, бе!

Юг News