Day: 18.09.2017

Бобов дол – „от умрел писмо“

Бобов дол – „от умрел писмо“

 

14 наказателни постановления за глоба на мини „Бобов дол“ наложила областната инспекция по труда в Кюстендил за неизплатени суми на бивши работници на дружеството, чиито договор е прекратен по различни причини и основания, съобщиха от дирекцията. Правени са 37 проверки. 10 от постановленията вече са влезли в сила – общо санкцията по тях за мините възлиза на 32 хил. лева. Глобата за всеки един от случаите е от 1 500 до 15 хиляди лева. Има и новопостъпили жалби от бивши миньори или работници, че мината не им се е издължила със суми, полагащи им се по трудови правоотношения. Само за периода от 1 юли до 1 септември т.г. са постъпили 17 жалби.
Има и драстични случаи като Николай Попов /60г/ от дупнишкото с. Дяково например, който при пенсионирането през 2014 год. трябвало да получи 6 брутни заплати, над 7 хиляди лева. Досега са му изплатени 1 000 лева. Мъжът живее сам с болната си 80-годишна майка. Попов е с тежка диагноза за онкологично заболяване в напреднала фаза. Бере душа. Трябват му спешно пари за операция. Ръководството на мините е запознато със здравословния му проблем, но досега не му се доиздължава. Приятели дават техни си пари за кръвопреливане, за лекарства, за таксита да го придвижват до болниците, за изследвания и пр. „Проверяваме всеки отделен случай след постъпила жалба. Има работници, на които мините са се издължили, но има и такива, като този в Дяково, на които не ясно по какви причини не им плаща“, каза шефът на инспекцията по труда в Кюстендил инж. Валентин Златински.
„От умрел писмо и от мините пари“, отсичат по Разметаница и из Дупнишко. Шефовете на мините се оправдават, че босът Христо Ковачки лично одобрява подобни „жестове“ да се изплати на някого, дори и на смъртен одър да е той, сумата, която му дължат. Нямало пари. Я, чуйте. „ТЕЦ „Бобов дол“ и нейни италиански партньори са предложили най-високата оферта за бизнеса на ЧЕЗ в България. ТЕЦ-ът се свързва с Христо Ковачки /той държи и мините – да припомним/. Офертата е стигнала почти до 250 млн. евро, като предложенията тръгвали от 120 млн. евро. Останалите кандидати са „Приста ойл“, Енерго про“, „Инеркомгруп“ и „Фючър енерджи“, като не е ясно какви суми предлагат те. Чехия обаче очаква повече пари за бизнеса на ЧЕЗ, който обслужва цяла Западна България и 1 млн. домакинства. Чешки медии писаха, че електроразпределителната компания иска подобряване на офертите – до 300 млн. евро за основния си бизнес и още 50 млн. евро за ТЕЦ „Варна“ /останал без сероочистване и неработещ/“. Какво ще кажете за подобни публикации от последните дни. Имаме пари да се изхвърлим за ЧЕЗ, а няма да удължим дните не един клетник, поразен от рак, дал десетилетия от трудовия си стаж на мините. То е казано – „Ситият на гладния не вярва“, „Проблемът на давещия се си e проблем на давещия се“, т.е. на умиращия.
Впрочем и ЧЕЗ, за които се говори, че строят атомна централа някъде по Турция /?/ ще ги гложди нечиста съвест за същото това Дяково – там от близо 20 години 85-годишна жена, баба Стана Колчакова, е без ток. След приключването и разграбването на ТКЗС-то срязали жиците, крадци опоскали трафопоста. Жената е на газов фенер. И за нея и за взаимоотношенията й с ЧЕЗ върви местната приказка – „от умрел писмо“.

Юг News