Day: 20.09.2017

Стига с Едуардите

Стига с Едуардите

 

 

Специализираната полицейска операция „Едуард“ започна днес в Кюстендил и Дупница – тя ще продължи до полунощ на 21 срещу 22 септември, обявиха от областната дирекция на полицията. При старта участваха и доброволци на БЧК , които раздадоха информационно-нагледни материали на участниците в движението. Операцията се провежда по линия на ТИСПОЛ. По предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ   21 септември е обявен за европейски ден без загинали на пътя. Идеята е по време на операция EDWARD да има 24-часово видеонаблюдение, записващо в реално време събитията и „брояч“ на деня, като детайли от всички произшествия ще бъдат записвани и представяни онлайн на обществеността. Информацията ще бъде публикувана и ежечасно актуализирана на страниците на Министерство на вътрешните работи. „Ще бъдат изведени всички налични сили и средства, с които разполага сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Кюстендил. Ще бъде осигуряван контрол на скоростния режим на водачите, ще се проверява за употреба на алкохол и наркотични вещества и наличие на Гражданска отговорност. 21 септември е последният работен ден преди серията почивни, за целта в помощ на Пътна полиция на терен ще бъдат изведени всички служители на Транспортна полиция, ще се патрулират всички важни пътни артерии, автомагистрали за недопускане образуването на колони и тапи, за да може всички да се приберат живи и здрави”, с бодър и оптимистичен тон обясни шефът на сектор КАТ- Пътна полиция в ОД МВР- Кюстендил Радослав Боюклийски.

Май не остана ден, в който да не извъртят някой пореден „Едуард“. И на самите катаджии им е тягостно – въпреки участието на млади червенокръстки. Зададе се първи учебен ден – хайде, „Да пазим децата на пътя“, отчети, сводки, всичко кампанийно, режисирано, служебно изпълнено. И ефектът е никакъв. Европа – и тя. ТИСПОЛ предприема разни неща, а преди два дни пиян италианец сгази млад наш сънародник на едно от междуградските пътища на Апенините и избяга. Разбрал, че е станал смъртен инцидент, чак като станало. Тоя италианец не го ли хващат „Едуарди“. Но, хайде – за употреба на алкохол, шофиране под въздействието на опиати, превишената скорост и пр. да приемеш, че има някакъв смисъл. Макар, че така няма да стане по-спокойно по пътищата. Ама „Гражданската отговорност“! Защо пък тя – ако нямаш „актуална полица“, ще е животозастрашаващ компонент от безопасността на пътя. Та и нея ще я искаме за „Едуард“-а.
Така нещата не се получават, не се води борба с нарушенията по административно-правен ред. Нали по едно време беше постановено катаджиите да не те спират без причина – сега, заради „Едуард“, спират наред. За да ти връчи БЧК някоя диплянка и след това да отчете принос и участие в борбата срещу лошото шофиране и нарушенията по пътищата. Е, стига вече. Трябва да има закон за движение по пътищата, но всеки да си носи последствията. Пиеш, шмъркаш дрога, самоманипулираш се и караш. Нека, ама стане ли нещо – без церемонии и безконечни съдебни процедури и перипетии, в дранголника. За години без право на снижение и намаляване на срока зад решетките. Или в най-добрия случай да има право да откупува част от наложената присъда затвор – с пари в бюджета. Не за адвокатите.

Юг News