Day: 25.09.2017

Ако е шоу

 Ако е шоу


Ветераните на „Марек“ и „Левски“ зарадваха около 400 зрители по трибуните на митичния „Бончук“ в неделния следобед. Два повода предизвикаха шоуто, организирано от общината – 65 години от откриването на стадиона, както и 40 години от успеха на „Марек“ над „Байерн“ Мюнхен. Няколко поколения футболисти си дадоха среща преди мача, а и след това. Сред дошлите бяха най-успешният треньор на България за всички времена Димитър Пенев, проф. Васко Жечев, свързан със спорта Батето Славков преди години, докато Иван Славков беше жив, пом. треньорът на Стратега – Красимир Борисов, сините легенди водени от Николай Илиев, Дончо Донев, Краси Коев, Емил Спасов, Стефан Павлов-Фифи Перото, Ангел Станков, Кирил Ивков и други. Ангажименти възпрепятстваха Наско Сираков и Петър Хубчев.
Отново пък с екипа на „Марек“ феновете видяха голяма част от играчите от различните дни на слава и срив на футбола в Станке Димитров /Дупница/ , които години носеха радости: Любен Колев, Сашо Кючуков, Станке Божурин, Асен Арсов, Димитър Авджийски, Краси Влахов, Георги Станчев, Стефан Кирилов, Веселин Лахче. Горещи наставления им даваха влезлите в ролята на треньори Камен Шербетов, Васко Гиздов и Николай Кавдански. Нямаше ги братята Иван и Венцислав Петрови, а и защо не се появи най-успелият треньор за всички времена и епохи треньор на града Янко Динков-Влао. Къде е капитанът Сашо Паргов. Браво на свръхветерана Георги Сапинев – дойде с бастуна, но дойде.
Иначе е ясно – специален поздравителен адрес по случай двата повода изпрати пък министърът на спорта Красен Кралев и бе изчетен от водещия на шоуто Константин Соколов. В ложата пък освен депутатите Ивайло Константинов и Иван Ибришимов, бяха още зам. кметът на община Дупница Крум Милев, председателят на ОбС Емил Гущеров, общински съветници, шефът на РУП-Дупница Борислав Динев, бившият дългогодишен президент на клуба Стойчо Милев, легендите на клуба Стоян Стоянов, Николай Вуков, Емил Кючуков и други гости от БФС и бивши футболисти. Рефери на срещата пък бяха международниците Георги Игнатов, Крум Стоилов и Цветан Трифонов, които допринесоха за шоуто на стадиона. Всички играчи излязоха под аплодисментите на публиката, а всеки един получи и подаръци от община Дупница. С минута мълчание в памет на починалите легенди на „Марек“ започна срещата, като някои от играчите не скриха сълзите си. Макар и понатрупали годинки и килограми, ветераните показаха, че все още има какво да покажат. Срещата завърши 3:3 след голове на Димитър Авджийски (на два пъти) и Даниел Белчев, който игра като полеви в този мач. За „сините“ с два гола се отличи Дончо Дончев, а един добави Емил Спасов.
Е, няма ги Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Дупница няма шанс да се побратими с Барселона. Та и шоуто се оказа рехаво. Само 300-400 души! Някога – на самия мач с „Байерн“ /Мюнхен/ имаше зрители по тополите край стадиона, как не се задушиха някои от натъпкалите се по трибуните трикратно надвишаващи капацитета на стадиона, още да се чудиш. А сега – нищо. И натежкарелите и натежали софиянци, и хора, които са „яли хляб“ с футбол в Дупница, трябваше да дойдат. Като преуспелия треньор Георги /Гочето/ Василев например, играл с номер 8 в трудни, но и успешни години за „Марек“. По неофициална статистика „Марек“ е изпадал най-много пъти от „А“ група – 5 или 6. И на няколко пъти под това име футболният клуб в града приключваше и се регистрираше наново. Затова имаше „Марек-2010“, „Марек-2015“. Бивш президент на „Марек“ го биха и потрошиха по столицата – „он си знае защо“. Но сега сме на шоу, без нелицеприятни спомени и фактология. Ако е шоу това, което мина, като далечен отглас и подражание на Христо-Стоичковите или на Димитър-Бербатовите фиести и комерсиално замислени „празници“ на стадионите в София и Стара Загора. Какъвто неуспешно се опитаха да правят и в Дупница.

 

 

 

 

 

 

 

 

Юг News