Ден: 04.10.2017

Що значи народът ликува

Що значи народът ликува
Първата информационна среща с населението от област Кюстендил по предстоящото БГ председателство стана в читалище „Пробуда – 1919“ в Кочериново. Организира я общинската управа и областната администрация със съдействието и препоръките на министерството по председателството т.е. министър Лиляна Павлова. Темите – 10 години от членството на България в ЕС и Българското председателството на Съвета на ЕС, което ще започне от 1 януари 2018 год. Срещата откри областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Той поясни, че срещата е част от дейностите по реализиране на комуникационната стратегия на правителството и цели повишаване на информираността на гражданите на относно ползите от членството на страната ни в ЕС, както и по отношение на подготовката на първото ни Председателството. Пред жителите на града, областният управител представи мултимедийна презентация, с помощта на която „онагледи“ въпроси, свързани с функционирането на институциите на ЕС и представи обобщени резултати за икономическите и социални ефекти от 10-годишното членство на България в ЕС и от предстоящото Председателство. Информация беше предоставена и за същността на ротационното Председателство, неговите приоритети, послания и ползи. Стана и полезна дискусия с присъстващите, в която се включи и кметът на Кочериново Иван Минков. Сред въпросите, които интересуваха хората, бяха каква е ролята на българските министри в процеса на взимането на решения по време на Председателството и каква ще е посоката на отношенията ни със Западните Балкани и темата за бежанската криза. Кой процес ще има повече поддръжници за вбъдеще – евроскептицизмът или еврооптимизмът, също вълнува хората в Кочериново. По този въпрос областният управител изрази мнение, че младите поколения са тези, от които зависи евроатлантическата ориентацията на страната ни и цитира анкетно проучване, което твърди че 80% от българите одобряват членството ни в ЕС. Кметът Иван Минков представи ползите за община Кочериново по отношение реализираните проектни дейности на местно ниво, финансирани от ЕС, както и във връзка с готовите проекти за новия програмен период.
Срещата продължи с презентация на тема „По стъпките на Римските императори“ по европейския проект „Еразъм +“, която беше представена от ученици от 10 и 11 клас от ОУ „Христо Ботев“. Те показаха снимки от посещението им в девет различни държави и разказаха за впечатленията си от чуждия бит и култура. По програмата за ученически обмен в момента децата се готвят да посетят още Хърватия и съседна Македония. В съпътстваща културна програма на събитието участие взеха танцьори и инструменталисти от фолклорен ансамбъл „Пирин“ и танцов състав „Кочеринка“, които показаха пирински, шопски, тракийски, родопски и дунавски народни танци. Учениците от 5-ти клас на местното основно училище пък демонстрираха както български традиционни, така и танци на европейските народи. Награденият с титлата „почетен гражданин“ на Кочериново творец Славчо Багашки представи художествена експозиция с картини от региона и разказа за житейския си път, преплитайки възможностите на миналото и настоящето. Събитието завърши с право българско хоро от гости и домакини, което символизира съединението, единството и съхраняването на българските културни традиции. А участниците, които се изявиха в комуникационната инициатива получиха грамоти и подаръци лично от областния управител.
Такова нещо като тект подадоха от екипа на областния шеф Янев. И да се чудиш – Кочериново, което само преди месец псуваше на майка същия тоя областен управител, наред шефовете на „Кюстендилска вода“ и заради сухи с месеци чешми .и жажда ,сега заигра хора с тях. И взе да евпопредседателства. Знаете ли колко му пука и дали знае и бъкел по въпроса с БГ председателството на чичо от Пороминово и Стоб. Изобщо не му пука, ама изобщо. Ама, щом го събират в общината, ще иде и хоро ще играе. Да се чудиш тоя народ кога му е добре. Когато жадува, когато хоро играе и се весели, когато го будалкат за едно или друго. В случая с БГ председателството. Кога ликува. Kогато псува – тогава е най-нашенско и най се получава.
 

 

 

Юг News