Day: 13.10.2017

Камбани бият

Камбани бият

 

Една от трите камбани на централния храм „Успение Богородично“ в Кюстендил е пукната и е извън строя – от доста време. Не бие и езичето й е свалено, казаха отците от черквата и от персонала. Според настоятеля и бивш архиерейски наместник на града отец Венци Шияков /72г/ камбаната е около 200-годишна, датирана е през 19 век. Веднъж е била лепена. „Няма да я сваляме от камбанарията и да я лепят отново. Ще се повреди. Ще си остане в автентичния си вид. Но няма да бие. Останалите ще поемат и нейните функции, докато поръчаме нова“, отбеляза отец Шияков. „Репертоарът“ на камбаните до храма „Успение Богородично“ се командва на електронен принцип, има над 50 съчетания. Последните дни се ползва по-кратка композиция – живеещи наблизо имали претенции камбаните да бият по-късо заради децибелите, каза отец Шияков.
И камбаната от часовниковата кула над общината, която е на 588 години, даде дефект. От постоянното удряне с чукчето мястото, от което се получава звън, се подгънало, почти е пробито. Наложило се часовникарят Генчо Яневски /74г/, който поддържа устройството, да я поизвърти, та чукчето да удря на здраво. И нещата са наред.
Но какво им става на камбаните. Вързани на компютър, нещо дефектират. И в храма „Св. Марина“ при планинското с. Савойски камбаната се повредила при мълния лятото – иначе гласът и се чувал чак в Македония. Докарали експерти /супервайзъри/ от Гърция да преинсталират програмата. Но пак сдала – този път дошъл екип от Пловдив.

Така ще е. Векове наред камбаната удрял клисар или свещеник /монах/ на ръка. В строга последователност и ритмичност. Сега компютър и електроника. Не е същото. Дори вървят съмнения сред богомолците, че от камбанарията вече се пуска звукозапис с качени децибели според деня и канона. Камбаните не участват. Дано да не е така.

Юг News