Day: 15.10.2017

Шуроразметановщина

Шуроразметановщина

Кметът на Бобов дол Елза Величкова изпрати писмо до инж. Дончо Атанасов, член на УС на агенция Пътна инфраструктура, с което благодари за съдействието по започналия ремонт на пътя Горна Козница-Мала Фуча, около 10 километра. Рехабилитирането вече върви и трябва да приключи до 31 октомври. Кметицата най-искрено признава, че ремонтът на тази отсечка ще помогне за решаване на проблемите на населението в тези две сала,а и за крайпътните селища по направлението Кюстендил-Бобов дол, който е натоварен целогодишно. А зимата е истинска трагедия. Пътни експерти от Кюстендил казаха, че ремонтът ще продължи напролет от Горна Козница до Бобов дол, не само до с. Мала фуча – общо 15 километра. Средствата за това са осигурени, преходното финансиране е разчетено до пролетта на 2018 год. По Разметаница припомнят, че коренът на инж. Дончо Атанасов е точно от Горна Козница – оттам са родителите му, а работещи в пътния бранш твърдят, че и той е роден козничанин.
Не е толкова важно и съществено, ама май е добре да имаш роден от паланката ти, та и асфалт да те споходи. Като Горна Козница. Явлението е разпространено не само по Разметаница. Висши партийни функционери разказват как тогавашната кметица на Бобов дол Йорданка Каленичкова ходила при финансовия министър по това време Пламен Орешарски да иска пари за общината. Посрещнал я в коридора министърът с упрек, че „нали дадохме, къде отидоха тия 3 милиона лева. Чувам, че златни синджирчета сте купували за чиновничките за 8 март. Сега – пак ли!“ „А-а, Пламене, не така. Каквото било-било. Те сега дай, за миналото да не говорим“, решила нещата отново в своя полза Желязната Лейди на Разметаница. Орешарски само е раждан в Дупница, детството му, ученическите му години, тийнейджърството му са в Бобов дол. Та така. Тя и Каленичкова, вече в друго амплоа – отговарящ за имотите на Пловдивската митрополия при дядо Николай, се опитва да е благодетелна и тя – започнат по нейно време храм в центъра на Бобов дол вече се доизгражда. Зарекла се е да вдигне черквата, а патриарх Неофит обещал на сегашната кметица Елза Величкова да дойде да я освети лично. Но не е само Бобов дол с доказателства за шуроразметанщината, шуробаджанаковщината де. При соца едно градче като Рила, ненадхвърлящо 1500-2000 души население, имаше на територията си 19 дирекции и директорски места и позиции. Това окръг, министерства и пр. – рилчани не признаваха, решаваха нещата с едно позвъняване на някой техен генерал земляк, изобщо големец в София и готово. За минути. В дупнишкото с. Дяково до ден днешен споменават бившата фурна, пусната през 80-те години на миналия век, докато първи секретар на градския комитет на партията в Станке Димитров /тогава/ беше техният Кирил Кальонски. Тогава и повече рейсове вървели до иначе западащото и обезлюдяващо се неудържимо иначе кръстовищно село. Но това са минали работи, както би казала Каленичкова.
Какви ти минали работи. И сега е така, че и отгоре. При официалното откриване на хипермаркета БИЛА в Кюстендил открито се каза, че инициатор веригата да стъпи в града е на кюстендилец – домиляло му и се решил да стъпят. Ама защо да задълбочаваме. Последните дни колко неща се казаха и колко не се казаха за кумствата, баджанаците, племенниците, сватовете и пр. на кметове и депутати по места. Така, че – някакъв Бобов дол.

 

 

 

Юг News