Месец: декември 2017

ЧНГ контейнер!

ЧНГ контейнер!

 

Община Кюстендил ще може да депонира битовите си отпадъци след 1 януари догодина, като ползва 10 % квота от капацитета на депата на Перник или Самоков. Така е според решение на МС, съобщи на заседание на общинския съвет кметът на Кюстендил Петър Паунов. В началото на 2018 год. ще стартира проект за изграждане на инсталации за сепариране и компостиране, който да позволи част от битовите отпадъци, които не са опасни, да се транспортират до депо – дали в Перник или в Самоков, предстои да се реши, каза Паунов. Повече от ясно е, че проблемът с битовите отпадъци ще се пренесе и в следващата година, добави той.
На някой да му стана ясно като къде ще се карат боклуците на Кюстендил след 0 часа при настъпването на 2018-а? Ами – никъде. То и на кмета Паунов не му е ясно нищо, ама не скача. За разлика от пазарджишкия му колега Тодор Попов, който побърза да обяви бедствено положение за общината и призова и останалите от региона колеги да го последват. Ама дали по политически съображения, но Паунов, който е председател на сдружението с 6 общини „Рила еко“, не обявява бедствено положение или криза. Затова пък кметове на общини от Кюстендилска област признават, че кризата с боклука е въпрос на дни и дори на часове. Като честитка „ЧНГ!“ ще стане. И друго казват кметовете. Това, че се надяват да се вземе централно решение досегашните градски сметища да останат и да бъдат използвани, макар и за още ограничено време. „И сега да ни се размине, па натам, че видим“… От ЕК ще си траят и сега. Така, де.
Както върви, и елхите си няма къде да хвърлят изправените пред отпадъчна криза по Кюстендилско и в други краища на страната. Къде спаха, ами не правиха депа. Празници на черешата, на свилата, на тиквата, на мушмула, концерт след концерт с разни румънки и израелки певици и пр. И сега – няма депо. Ще си ги хвърлят в двора елхите. При сгурията от печката, при ланската шума, при старите гуми от опела, при торбичките с огризките от претоварените софри от Коледата и Нова година. ЧНГ!

Юг News

Баня след баня

Баня след баня

Средновековната Дервиш баня в Кюстендил, строена и открита през 17 в. и работила до и след Освобождението, ще бъде отдадена на концесия за 20 години с опция за още 15. Такова предложение внася кметът на града Петър Паунов на предстоящата в петък сесия на минипарламента. Обектът е общинска собственост и не се използва от години. Дервиш баня е паметник на културата с „местно значение“. Затова е търсено мнението и експертното становище на Министерството на културата и на Института за паметниците на културата. Специалистите готвели процедурата около една година, каза зам.-кметът по финансите Надя Каратова.
Комплексът е със застроена площ от 572 кв. метра, реставриран преди около 10 години, но не е използван. На един етап вътре в отделенията, по нишите и седилата за къпане, художници използваха банята за изложби и арт изяви, четяха стихове. Сега банята ще се предостави за бански, балнеоложки и СПА услуги. Концесионерът се задължава да реализира инвестиционна програма за изпълнение на дейности по консервация, реставрация и адаптация на сградата в размер не по-малко от 152 750 лв. /без ДДС/. Като внесе първоначална вноска от 10 хиляди лева. Преди три години общината обяви за продан известната Чифте баня в града за 1 020 000 лева, първоначална цена. Но купувачи и на двата търга не се явиха. Вместо това местно сдружение обжалва решението на съветниците, като съдебните дела още продължават, припомнят администратори. И тогава имаше застъпници на тезата да се даде Чифте баня, която работи без прекъсване от 1913 год., на концесия, не за продан.
Чифте, Дервиш, Алай и пр. бани съградили, поддържали и почитали турците. Хроникьори ги изреждат до 13. Преди тях римляните се плацикали и лекували травми, рани, екземи и др. на „базата на минералната вода“. Сега дойде ред да се продават и отдават. По-скоро – второто. Баня след баня. И циганската долу в гетото е отдадена – на Сашо Кръстев-Яо. Той оформил VIP сектор за посещаващите я, така се говори. Който продава – губи, е неписаното правило. Зависи от купувача. При баните обаче – губенето е неизбежно. Освен ако общината и кметът Паунов нямат някакви други съображения. То такива, съображения, винаги има.

 

 

Юг News

Браво момчета, и момичета – супер!

Браво момчета, и момичета – супер!

163 семейства на социално слаби и болни хора, пенсионери от Кюстендил и района получиха помощи – пакети с храна, за Коледа. Кампанията се прави за 4-та поредна година от група младежи доброволци. Този път те събраха над 3 000 лева за седмицата преди Рождество. Самите доброволци дали лични пари. Отзовали се и спомоществователи по социалните мрежи, местни бизнесмени, дарители от други райони. Младежите, повечето от които учат или работят извън Кюстендил, закупили продукти, опаковали ги в пакети и ги занесли на семейства в нужда. Списъците с адресите взели от служба „Социално подпомагане“ и от кметовете по населени места. Сред тях има военноинвалиди с ниски пенсии, многодетни майки, самотно живеещи, пенсионери и т.н. Всеки от пакетите съдържаха олио, брашно, ориз, боб, леща, плодове, сладкиши, сирене, кашкавал, месо и други продукти. /нещо като европратките за социалнослабите българи/. Тазгодишната кампания е под наслова „Бъди човек – Кютендил, подари Коледа на пенсионер и болен в нужда“ и е повече от успешна, обявиха организаторите. Зарадваните пенсионери и хора в нужда с вълнение приели пакетите, някои се разплакали, коментират включили се в акцията младежи.
Браво момчета, и момичета – супер! Вашето поколение е много разхайтано и безотговорно. Но от време на време се отприщва някаква изначална ваша и на родителите ви добродетелна същност. Да помагате, да давате, да тичате и да дарявате. Няма да забравя как при тежко раждане на близнаци, които за съжаление починаха, а майката едва беше спасена, в кюстендилската болница посред нощ преди години да даряват кръв тичешком, изпреварвайки и такситата, се явиха стотици тийнейджъри, които иначе вилнееха по малките часове в тогавашната дискотека „Нерон“. Опашката беше чак до входа на болницата. Ето, така – родителите им не са кой знае колко щедри, ама младите, особено ако вече не са в Кюстендил, стават други. И за друго „хвала“ – че не са организирани от партия, сдружение, които преди, по време и след „мероприятието“ заливат медиите с това какво били или щели да направят. Или от активисти на тотално доминираното от кадри на червените БЧК, а сами го правят. Е, малко по рокерски става, акция си е отвсякъде, снимат се. Ама, супер!

 

 

Юг News

 

 

Рождественски шок в Рилския манастир

Рождественски шок в Рилския манастир

Стотици нищо не подозиращи богомолци, повечето организирано пристигали от Гърция, дойдоха в Рилския манастир, за да запалят свещ и да чуят благослова и молитвите на монасите от Светата обител за Рождество Христово. С такова очакване. При истинска зима и студено време. Пътеките по калдъръма в двора са в лед, имаше няколко паднали гъркини – да приемем, че поради невнимание и неотчитане на тежките обстоятелства. Дори и литургията, отслужена от игумена Адрианополския епископ Евлогий, която продължи повече от два часа, вървеше в параклиса Рождество Христово, където по-лесно се отоплява с радиатори от парното зимата отколкото в централния храм, поясниха от персонала. Миряните едва стигаха през трудния терен до амвона и до саркофага с чудодейната ръка на св. Иван Рилски. Свещите са по цени от 50 стотинки до 5 лева за бройка. Бутилка светена вода с лика св. Иван Рилски – 1 лев.
Още с пристигането закачулени инкасатори ти прибират 4 лева на паркинга. Без да се церемонят много много. Веднага се усеща строг ред в обителта. В двора на манастира вече е категорично забранено пушенето, няколко гърци автоматически бяха насочени към близкото кошче да изхвърлят папиросата си. Влизането с шапка в храма също е забранено. Както и снимането. Снажен гард в камуфлажна униформа те дебне в централния храм да не би нещо да си позволиш да питаш, да снимаш – не дай, боже…  Правилата се спазват строго, казаха от наетата частна охранителна фирма, която следи за реда пред, около и вътре в храма и в манастирския музей. Мекици от 50 стотинки за бройка пред Самоковската порта е добавката за посещението на Рилската обител за Рождество Христово. Сувенирна чаша, която навсякъде е по 1,50-2 лева, в светата обител е 5 лева.
Шокът е пълен, но не е проблемът в 5-та лева за свещ /да не би да гори от двете страни. Гърците затова си носят в чантите свещите от Еладата /. А в отношението. Самите монаси те гледат лошо, недружелюбно и а си питал за нещо, а ще се покаеш. Това християнско достолепие, смиреност и „любов към ближния“ – няма как да стане. Те се дразнят, че си им дошъл. А нали е Рождество. И някакъв деспотизъм се е вселил във всичко в Рилската обител. За всичко да питаш игумена, ако го намериш. Дори и за тоалетните – където имаше опашка от подскачащи заради студа мирянки и миряни. Това топла вода, сапун, сешоарчета – къде, бе. Но това да е. Тръгвайки си, си даваш сметка за какво си бил пътя до Светата обител – 20 километра, които никой и за Рождество не е счел за небходимо да опесъчава например. Елементарното питане те спохожда – щом ти шъткат, дебнат и преследват на всяка крачка дали говориш, дали снимаш, дали пикаеш, дали питаш нещо елементарно, залитайки в поредицата из манастирския двор, та – защо тия от охраната, които умират от скука в делничните дни, когато малцина стъпят там зимата, не взеха да изринат по пътеките, да изметат снега, да подсигурят достъпа да храма, до Хрельовата кула, до павилионите до нея, до мекичарницата дори. Не спасява положението когато висок над 2 м. с бескетболни размери монах взе да хвърля някакви гранули по калдъръма към централния храм. Сол ли е, луга ли е. Не питай. Игумена го няма.

Юг News

Надувката като спорт

Надувката като спорт

   

За 18-а поредна година Кюстендил награди най-добрите спортисти за 2017 година на церемония в клуб “Шампиони” на спортен комплекс “Осогово”. 26 спортни клуба направиха предложения за “Спортист на Кюстендил 2017”. В гласуването за втора година участваха и самите спортни клубове. Традиционно изборът беше направен и от спортните журналисти, и представителите на регионални и национални медии в Кюстендил. Спортист №1 на Кюстендил в анкетата на Дарик радио и община Кюстендил за 2017 – националният състезател по борба Августин Спасов. Спортист №2 за 2017 година е от карате клуб „Шурикен“ и неговото име е Георги Матуски с треньор Емил Димитров. Състезателката по художествена гимнастика Цветозара Миленкова от клуб „Велбъжд“ е спортист №3. Родена през 2007 година в Кюстендил тя започна да тренира художествена гимнастика едва на 3-годишна възраст при Весела Николчова, а в залата я довежда нейната майка, стана ясно при награждаването. Купи, парични награди и плакети получиха тримата най-добри спортисти за 2017 година на Кюстендил от кмета на Кюстендил Петър Паунов. По традиция, спортистите от призовата тройка получиха награди и от фирмите-спонсори, приятели на Дарик радио. Наградени със специално изработен за церемонията плакет бяха и всички спортисти, които са под №1 в своя спортен клуб. Отличени бяха и спортисти с увреждания, както и състезатели на нови спортни клубове, които са в процес на регистрация.
По традиция честта да разреже специално подготвената за повода торта се падна на Августин Спасов, който е родом от Дупница. Той сподели пред журналисти, че е изключително щастлив от факта, че е избран за спортист №1 на Кюстендил. „Горд съм с тази награди, благодаря на всички, които са гласували за мен. Ще се постарая догодина постиженията ми да бъдат още по-добри.“, каза пред журналисти Августин, който си пожела да стане европейски шампион. На церемонията присъстваха Виктор Янев – областен управител, Светослав Василев – зам.-кмет на Община Кюстендил, Михаела Крумова, председател на общинския съвет и др.
Ей това е – награди, награди. Кмет, областен шеф, управници. А и за какво. Пълни надувки. Що за спорт има Кюстендил и съседна Дупница, която без „Марек“ и волейболния „Ивкони“ хич я няма. Ами Кюстендил. Остатъците от ВИС епохата. Борба, още по-далечни остатъци от славата на худ. гимнастиката в града. Но класирания, купи, призове, торти. Защо няма финансист номер 1 на Кюстендил, лекар номер 1, писател или художник номер 1. А спортистите са по дисциплини, раздели, клубове и всички са номер 1. А то нищо. Никой не ги знае, чак толкова. И като номер 1.

Юг News

Сметки

Сметки

Със запорирани сметки от вчера след обяд е общината в Кюстендил, съобщи тази сутрин кметът Петър Паунов. До това се стига по силата на изпълнително производство за неиздължени около 500 хиляди лева на фирма, извършила възстановителни работи след наводнения по река Елешница през 2009 год. Спират всички плащания на общината, може да се разполага само с парите по европроекти, поясни зам.-кметът по финансите Надя Каратова. Около 600 служители и работещи в общинските звена остават без заплата точно в навечерието на Коледните и Новогодишните празници. Всички постъпления по местни данъци и такси постъпват не по сметките на общината, а  в банката по силата на изпълнителното производство. Кметът Петър Паунов изрази надежда, че фирмата, на която според съдебното решение общината дължи тази сума, ще прояви отговорност и съвест. „Ще се молим“, добави Паунов.
На кого да се молим.

Строителна фирма осъди общината за около 320 хиляди лева за дейности по възстановяване щетите на придошлата река Елешница при с. Сажданик през ноември 2009 -а. Плюс около 170 хил. лева лихви. От общината коментират, че това решение е правен прецедент, защото фирмата е извършила дейности и работа по обекта, които не са и възлагани. „Окръжен съд Кюстендил потвърди, че общината е осъдена на договорно основание, а на основание неоснователно обогатяване. Затова са необходими незабавни законодателни мерки. Оказва се, че това е проблем в много общини и незабавно трябва да се промени законът. Ако този човек реши да изсипе камъни в двора на Министерски съвет или на Съдебната палата, тези камъни трябва да бъдат заплатени. Уведомихме финансовият министър и Министерския съвет, министър-председателя. Надяваме се на бърза реакция и от законодателния орган. Стигна се до изключителен цинизъм”, каза по-късно кметът Паунов. Служителите на общината и работещите в общинските звена – около 600 души, са по работните си места, общинската администрация работи и функционира. Коментарите дали ще получат заплатата си за Коледа обаче направо ги шокира. И те вече не го крият. Гадна дума е това „сметка“. Целият шум обаче си струва. Учените от БАН вреха и кипеха /въпреки старческата си възраст/ и, хоп  – още 15 милона лева в бюджета им за 2018-а. Ченгетата и те се силеха да притесняват министъра си с чоглави ансторения  – и ето, и те получават някакво удовлетворение. Защо и общината и кметът на Кюстендил – все пак става дума за някакъв си 0,5 милион. Ако сметките изобщо са верни. Не само за Сажданик, Не само… не само.

Юг News

ВиК Коледата

ВиК Коледата


„Кюстендилска вода“ стартира кампания „Безлихвено плащане“ за стари сметки на граждани, без да се вземат дължимите лихви за забавените плащания, обявиха от дружеството. Безлихвеното плащане може да се извършва в периода до 31 декември, като инициативата е за сектор „Население“ и не обхваща държавни, общински и частни юридически лица. Плащанията могат да се извършват във всички касови салони на дружеството, в Български пощи, Изипей и Ипей. По този начин всеки гражданин ще спести плащането на лихви, които в много от случаите са високи. „Ръководството на дружеството гарантира, че дължимите лихви за забавено плащане ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите, възползвали се от кампанията „Безлихвено плащане“. За потребители, сключили споразумителни протоколи за разсрочено плащане, кампанията е в сила при условие, че бъде заплатен целия размер на задължението по протокола. Задължения, за които са предприети съдебни действия по принудително събиране, не попадат в обхвата на настоящата кампания.
Кратко и ясно – ВиК Коледа. Пенсионерите, като взеха 40 лева надбавка, да не се маят, ами да ги дадат на „Кюстендилска вода“. Така спокойно ще дочакат и новата 2018-а, без дългове. И по Рилското корито с новите водомери по мазетата си – ако имат стари дългове, сега е моментът, без лихви. Не стига, че сме от малкото незасегнат от увеличение в цената на живителната течност области – увеличението при нас ще е по-късно, след месеци, може и със задна дата. За следващата Коледа например. Добре е, ВиК да си събира от длъжниците. Ама да сложи на видно място един такъв анонс за коледните бонуси и в ромските махали. Колко ли ще се затърчат да плащат. Баш па на Коледа. Тяхната е след 31 декември, на 7-я януари, а Нова година – на Банго Васил. Пак се измъкват.

Юг News

Найлон за 160-годишния кръст Богородичен

Найлон за 160-годишния кръст Богородичен

 

Уникалната черква „Успение Богородично“ в Драговищица, строена през 1859 год. и чиито спешен ремонт се отлага от години, е покрита с полиетилен, за да са предотвратят сериозни течове през зимата през порутения й покрив, казаха местни хора. Найлонът дискретно опънат, е вързан с въжета, за да не падне при силните ветрове. Но и да не си вижда много-много. Доколко това ще помогне – ще се разбере напролет. „Успение Богородично“ в Драговищица e пред срутване. Състоянието на сградата е бедствено. Има пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите и по целия свод от запад на изток. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове. От две-три години миряни вътре не се пускат заради риск от инциденти. За да се извърши ремонтът на храма, който е паметник на културата от местно значение, е необходимо изготвяне на проекти за възстановяване и укрепване, реставрация и консервация, вътрешна електроинсталация, ВиК, дренаж около храма, както и дейности, свързани с художествения елемент в църквата. Млад мъж от селото, който живее в София, изготвил укрепителен план, който не се реализира поради липса на финансиране. Заплатил свещеникът отец Васил, който обслужва 56 храма в района. Предишният кмет на Драговищица Драголюб Стоянов стартира дарителска акция – по откритата банкова сметка са събрани до момента около 2 хил. лева. А според експерти, огледали детайлно храма, ще са необходимо поне 400 хил. лева. Засега отникъде няма знак, че ще бъдат осигурени.
Затова – грозно, не грозно – найлонът е спасението. Върху 160-годишиня кръст. По-голям срам, да не говорим. Преди години средновековен храм край Бобошево потъна и под земята. На ленински съботник го оковаха с ритловици и с дъски. После се случи така, че от Департамента на САЩ отпуснаха пари, цял USA посланик дойде да връчи чека с около $ 39 хил. Сумата стигна за един … стъклен похлупак отгоре, и всичко приключи – и американците са доволни и бобошевци – всичко е добре покрито. Ама това, че става дума за храм, за стенописи, за свято място. Какво толкова. Слагай му найлона, и това ти е.

Юг News

Отново за Майстора

Отново за Майстора


Прави се ремонт на дома, където около 30 години е живял художникът Владимир Димитров-Майстора в с. Шишковци, съобщи кметът на селото Климент Терзийски. Променя се и интериорът и експозицията с негови картини, репродукции и лични вещи, като се вкарват и нови експонати. Всичко трябва да приключи до 30 януари – за годишнината от рождената дата на най-големия ни художник 1 февруари 1882 г. Къщата, където е живял Майстора, е строена 1923 г. и е била една от най-добре устроените и заможните за това време, уточни кметът Терзийски. Последният й ремонт е отпреди двадесетина години. Сега това се прави със средства, осигурени от кюстендилската галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Ще бъде експонирана и тамбурата, на която е свирел художникът. Тя е открадната преди няколко години от колекционер във Варна, който пристигнал специално от морската столица, за да извърши престъпния си план. Успял – полицията обаче успяла да я открие и да я върне обратно в Шишковци. Кметът Терзийски обещава още изненади – дори да бъде показана в експозицията част от брадата на Майстора. До 30 януари дома на Майстора в Шишковци не приема посетители – въпреки наплива им и през зимата.
Каква ли сензация се върти в ума на шишковския кмет. Брадата на Майстора да експонират. Кичур от косите на Левски се пазят в трезора на БНБ. Ама и част от брадата на погребания насред Шишковци художник – не е за вярване. И дали е редно да са поставя като предмет на съобщения и коментари. Ама, то така е тръгнало, че всичко е възможно. Какви ли неща не се изписаха за Владимир Димитров-Майстора, за сестра му, за едно за друго. Колко му е да се подхване още нещо около и за него. Брадата му. Като частицата от мощите на св. Йоан Предтеча в Созопол например. Нещо трябва да се извади и разшуми. И да тръгнат и накъм Шишковци ценители и поклонници. Това си е туризъма – последните години, като че ли. Поддържан само от сензации.

Юг News

Екофолк

Екофолк


Трите секвои, засадени преди около 130 години от пионера на залесяването в България инж. Йордан Митрев в местността Ючбунар над Кюстендил, са победител в конкурса „Дърво с корен“ за 2017 г. на фондация „Екообщност“, обявиха с основателна радост от туристическото дружество „Осогово“ в града. Секвоите се конкурираха с 27 номинирани забележителни и уникални дървета от страната. Печелят с близо 900 гласа от онлайн гласуването. И ще представят България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2018”. Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината” ще започне от 1 февруари до 1 март 2018 г. В него са включени победителите в номинациите от сорта „Дърво с корен“ от 14 страни на Европа. Кюстендилци са убедени, че трите гиганта на Йордан Митрев над Богослов имат сериозни шансове да спечелят надпреварата и за евродърво за 2018 год. и да повторят успеха и славата на стария бряст в Сливен преди години. В самото с. Богослов са изключително горди от победата на секвоите им. „Едната от тях – средната, я порази едно лято гръм. Взе да съхне откъм върха, но се съвзе. Те са уникални. Такива няма никъде в България. Безсмъртни са както и лесовъдът Митрев, който ги е пренесъл чак от Калифорния“, радват се местните. Но и са угрижени. Сега да не почнат да правят до тях алеи, екопътеки, беседки и барбекюта, да не вкръмалят този невероятен кът над селото им.

А по сриналия се отвсякъде Кюстендил вече се чуват и неодобрения. „Какво ни бригат тия секвои, бе – много важно. Некакви дънери там“, подхвърлят капацитети по кафенетата. И никакъв материален израз нямало това нещо като „дървото с корен“. „Секвои много, а една пред общината я отрязаха, ще гътнат още няколко при разкъртването пред галерията“, казват други. Екофолклорът е жив и антиеколозите – и те не мълчат. Разбра се и покрай „преместването“ на петдесетината брези – пак при галерията. Засаждат ги по брега на Банщица при най-долния мост. Там кварталът вече е прекръстен на „Белите брези“. Екофолк.

Юг News