Ден: 03.12.2017

Малко

Малко

 

Малка групичка от няма и 10-ма от движението „Спаси Кюстендил“ се събраха пред общината в неделя на обяд, за да протестират за пореден път срещу изкореняването на около петдесет 40-годишни брези при ремонта на пространството и изграждането на парк „Галерията“ в центъра на града. Тази седмица 3-4 от дърветата бяха „преместени“ и засадени на брега край река Банщица. Върху терена ще се прави паркинг. Само, че обещаната свръхмодерна и свръхскъпа технология по изваждането и полагането им на новото място не се прилага. Работи се с багери и ръчно – с копач и лопата, с участието на роми от „Чиистота“ -та. Съдбата на дърветата е повече от ясна. „На Хисарлъка – корояд, в общината – дървояд“, пишеше на един от плакатите на протестиращите. И те си знаят, че дърветата са обречени. Не вярват, че изкоренени и засадени на ръка след това, ще изсъхнат. „Това е гавра с брезите, майтапи за пред хората. По-добре да ги отрежат и всичко да приключи“, отчаян е един от „спасителите“ на Кюстендил и бивш съветник инж. Севделин Атанасов.
Събралите се на входа на общината поставят и въпроса със замърсяването на въздуха в града. Есенно време и зимата – при нeизменната мъгла и дима от отоплението на твърдо гориво, въздухът се замърсява с фини прахови частици. Показателите през декември-януари надвишават 5 пъти допустимите норми, обяви юристът Любомир Иванов, неуспял кандидат за омбудсман на общината преди година.
Милите – докъде им стигат силите! Сега – и въздухът. Спасиха брезите, спасиха Банщица, сега – и въздуха. А то – нищо! Какъв е смисълът от подобни акции и движения. Нищо, ама нищо! Толкова са малко и толкова са малки. Че да се чудиш защо наблизо до протеста имаше и патрулка и пазванти от ОП „Охрана“ на общината, които през цялото време се смееха и си говореха глупости. Така се кмет и власт не сваля. Дано и с последната покарана към болното й място бреза да го разберат.

 

 

Юг News