Ден: 06.12.2017

Войната – 100 г.

Войната – 100 г.

bty

Кюстендил – града, в който се е помещавала главната квартира на Българската армия между 1915 -1918 год., стана домакин на международната научна конференция „Първата световна война на Балканите и участието на България в нея през 1917 год.“. Так е решено някъде горе – едва ли Кюстендил го е искал, ама. Във форума, който ще продължи 3 дни, участват учени от Института по история при БАН, специалисти и изследователи по история на военното дело, общественици, научни работници от съседна Македония /има си хас – толкова се обичахме с македонците/. Срещата започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на Булаирци – 13-и Рилски пехотен полк. Бяха положени венци от името на президента Румен Радев, който по това време летеше с френски изтребител по време на визитата си при президента Емануел Макрон, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който не можа да пристигне или не искаше да участва в заседанията. От областния управител Виктор Янев, който е след болнично лечение, та се наложи замът Райчо Цветин от Бобошево да интепретира по темата „Първа световна война“. И кметът на Кюстендил Петър Паунов, който /общината и историческият музей/ е основен организатор на конференцията. Няма как.
„Първата световна война е фундаментално и епохално събитие. За България и Балканите тя има дълбоки и трайни политически, икономически и военни последици. Участниците на конференцията не са само хора, които изследват документи, те са хора, които пазят военната памет на българската държава. Те осветляват обществото ни, нацията ни и нашите деца, за това какво са правили техните деди и командирите им през голямата война”, каза при откриването военният зам.-министър Анатоли Величков. „Надявам се, че в бъдеще ще имаме шанса, оценявайки събитията от Първата Световна война, да можем да бъдем заедно бариера пред тяхното повтаряне. Благодаря ви, че сме заедно и разбира се с вашата памет и себераздаване действително се надявам Кюстендил като бивша военна столица и настояща научно средище и с мъдростта, целият ни свят да се превърне в столица на любовта. Надявам се повече никога да не говорим за вражди”, с емоция се обърна към участниците кметът Петър Паунов. Първото научно заседание стана в сградата на кметството, където се е помещавал генералният щаб на Българската армия преди 100 години, а Кюстендил негласно се е наложил като военната столица на България. За ония съдбовни откъм военни действия, дипломатически усилия и ходове, икономически срив, народни брожения времена говори акад. Георги Марков. Форумът продължава до петък в конферентната зала на парк хотел „Кюстендил“.
В разгара на Никулдена, когато всеки де как може е запил, никой не се интересува какво е било преди 100 години във „военната столица“ на България Кюстендил. Ама на никой не му пука. И още десетина академици да дойдат да му обясняват на нашенеца кое как е било, кои като генерал Жеков, чиято вила сега комфортно завладява Емил Наков, са решавали съдбите на България, все му е тая. Как па на поне един потомък не му шавна нещо в съзнанието. И след 100 години нищо – война ли е, не е ли война, век е минал. И Кюстендил вече и никога няма да е столица. Не дай, боже!

Юг News