Ден: 07.12.2017

И сатирата като всичко останало

И сатирата като всичко останало

 
Книжка /с мини размери, в джобен формат/ с епиграми, афоризми и мисли, издаде кюстендилският автор белетрист Благой Ранов /70г/. Озаглавил я е „Щуро време“ /дали не по асоциация с „Щуро племе“ на Славе Македонски, дано да не е/. Ранов е събрал епиграми, публикувани в местния и периодичния печат, списания, алманаси от по-последно време. „Озаглавих книжката „Щуро време“ защото човешките добродетели в днешно време ги няма. Всичко се преобърна.“, обяснява той. Очаквано за книжката рецензентът проф. Йордан Калайков го хвали и пише: „В такива четива като „Щуро време“, читателят се сприятелява, вижда себе си в ситуациите и припознава прочетеното като собствени мисли. Книжката се превръща в спътник, приятел, с който може да се сподели всичко – превръща се в наръчник за настроение и хумор.“ Иначе Ранов прави и сериозни неща – води и предаване „В света на книгите“ по местен tv кабел.
Но за сатирата му. И изобщо. Епиграмите и афоризмите са труден жанр – съвсем навреме напомня рецензентът на книжлето проф. Йордан Калайков. Да му го кажеше и на Благой. Тогава нямаше да влязат редове като
МЕРАК
Не сака с мотика
да копка!
Иска по жълтите
павета да тропка.

Или
ФУКЛА
Може да съм проста и неука,
но мен доцент ме чука.
Нищо лошо.
И
О, ВРЕМЕНА!
Внуче
учи
баба да чете
на латине!
Закачайки се за Радой Ралин обаче, и нашият човек прави попаденийце.
ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕН
Нахълта в политиката
с хъс и жар –
оказа се мръвкар.
И т.н.  Няма нищо по-трудно от силна сатира. Злободневна, остра, но и философска, художествена. Изобщо силна. А такива прибутаните от това и онова неща, по-добре не. То нямаме сатира поне от тридесетина години и това у обяснимо. Прочетете който и да е брой на „Стършел“-а, и ще разберете за какво става дума. А като не става сатира – не става! Като всичко наоколо.

Юг News