Месец: януари 2018

Мирис на затвор

Мирис на затвор

До 100-на свободни от наряд надзиратели от затвора в Бобов дол, както и охранители на следствените арести в Кюстендил и Дупница, служители от звеното „съдебна охрана“ от двата града организираха открито протестно събрание пред съдебната палата в Кюстендил. За да обявят за пореден път неизпълнените отпреди месеци им искания – за 20% увеличение на заплатите, попълване на незаетите щатове и осигуряване на нормални годишни отпуски, по-добри условия за труд. Протестиращите от Бобов дол и Дупница сами платили за гориво на колите си, за да се придвижат до областния град, каза Георги Стоянов, член на УС на служителите на затворите в България. „Надзирател осъден без присъда“, „С обещания затвори не се пазят“, „Европа и за нас“ – такива лозунги носеха протестиралите пред кюстендилската съдебна палата. Повечето са гневни, че никой не е удовлетворил и „на йота“ исканията им. Затова денят „Х“ – 10 февруари, ще е решаващ, тогава най-вероятно ще се вземе решение за национален протест. До победата, подхвърляха от групата, изпълнила входното стълбище на съда в Кюстендил.

Така, между другото, един от протестиращите цитира бивш свой началник, който преди години казал за професията: „Или ти мирише на затвор, или не“. Ега, ти и мисълта е спретнал тоя шеф на пандиза, останал неназован. Замириса на затвор и в Кюстендил – това е първи по рода си протест. И съдебните ченгета, които пребивават добре в палатата на съда, се присъединиха. Организирано, с прясно изписани плакати, цитирани по-горе. Не стана ясно едно. Тия хора харесват ли си работата. Простичко казано. Едва ли, по-скоро – не. Немалко от тях сигурно са ползвали и ходотайства, за да ги назначат. Сега са недоволни. Говорителят Г.Стоянов се притеснява, че с 21 години стаж в системата не може да се пенсионира, а като го назначавали, били достатъчни 13 години стаж. Сега ще бъхта до 55-годишна възраст. Ами, тия, дето бъхтаме да 65. Абе, ясно е – и режисираните протести и на ченгетата бяха същата работа. Вдигнаха им ги /заплатите и привилегиите/. С 20%. Запазиха им и ранното пенсиониране, ама никой от тях не бърза да сдаде фуражката и униформата и си служат ли служат. А ореваха цяла България, че напускат, хвърлят рапорти и си тръгват. Та и тъмничарите. Ако им мирише на затвор – добре. На нас нека ни мирише по-рядко с протести като днешния. Пред съдебната палата, където преди години цигани вряха заради задържане на техен съмургавелец. Или кметските митинги срещу заседанията на делата с мюфтийството. Последва становище, че площадката пред съда не е място да се протестира.Сега – може и без декларация.

 

Юг News

Комшийските евромилиони

Комшийските евромилиони

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за развитие на пограничния регион между България и Македония чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България – Бивша югославска република Македония 2014-2020 г. Това обяви заместник-министър Деница Николова, която председателства петото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата, което се проведе в Кюстендил. До дни ще бъде обявена втората покана за набиране на проектни предложения от организации от двете страни на границата, като срокът за кандидатстване ще бъде три месеца. Зам.-министър Николова отбеляза, че в момента между двете страни се изпълняват 48 проекта за над 10 млн. евро, като над 50% от договорения ресурс е разплатен. Те са в областта на подобряване на възможностите за развитие на устойчив туризъм, опазване на околната среда и повишаване на конкурентоспособността. Новите проекти ще се подават и оценяват изцяло по електронен път, с което се улесняват потенциалните бенефициенти и ще се осигури по-голяма публичност при оценка на проектите, които се избират на конкурентен принцип. Интересът е много голям, като само в рамките на първата покана са подадени над 200 предложения, от които са финансирани 48, стана ясно на заседанието. „Резултатите, които постигаме, дават своя принос в контекста на българското председателство на ЕС, защото един от приоритетите ни е приобщаването на Западните Балкани. Тази програма е един от примерите, които дават своя принос не само към изпълнение на този приоритет, но и в утвърждаването на добрите взаимоотношения, създаване на нови партньорства и съвместни проекти, които да развиват регионите на двете държави и които са доказателство, че заедно постигаме повече“, отбеляза Деница Николова. Тя подчерта, че приоритетни за програмата ще са интегрираните проекти, които постигат целите на заложените индикатори. До края на годината да изпълним всички 27 индикатори. Към момента покриваме 14 от тях“, каза още заместник регионалният министър. Интересът е огромен, защото ефектът е видим. Успяхме да развием потенциала на тези изостанали региони. Така допринасяме и за изпълнение на Договора за добросъседство между двете страни.
Има си хас! То тия комшийските евромилиони нямат свършване – втора, трета покана и пр. То си си се е сформирала и чиновническа българо-македонска прослойка, която лапа ли лапа от всеки един благословен от МРРБ и съответното ведомство в Скопие. То са прегръдки и целувки на форуми като тоя в Кюстендил, всичко е много „непринудено“. В името на еврата. А какво е построено по тия 48 проекта за около усвоените 10 мил. евро. Ходете при Езерата в Кюстендил. Ръцете са си оставили тия трансгранични партньори. Ама вече имат нова покана – за нови 7 мил. евро. Насам!

Юг News

Колко много до освобождението

Колко много до освобождението

dav
dav
dav

Десетки кюстендилци от всички поколения / и дечица под строй/ , представители на областната управа и на общинското ръководство, от местни клубове и патриотични организации се включиха в шествието и поклонението пред паметника на Дядо Ильо войвода, за да отбележат 140-годишнината от освобождението на Кюстендил. Венци поднесоха кметът Петър Паунов и заместниците му, депутатът Кирил Калфин, групи от политическите партии и сдружения. На празничното честване кюстендилци чуха за драматичните и съдбовни обрати и събития, донесли свободата за града им. Оказва се, че Кюстндил е освобождаван на два пъти – на 23 януари и на 29 януари 1878 год. И е последният освободен български град при променена тактика в хода на войната. С решаващото участие на руски вонни части, които променили плановете си как да продължат настъплението към Югозапад,, но и на доброволци и четата на Ильо войвода.
Добре е, че повечето усещат тоя ден ато празник. Ама по инерция. Колко малко знаят понечево кюстенидлци / а и по другите градове на страната/ кое как е станало. А защо да те прикарват да честваш нещо, което не познаваш напълно. Не е редно и не е честно. Как турците са отстъпили Кюстендил, където са имали пълен хегемон и наложено от векове владичество. Що за суматоха е станала през тия 5-6 дена, така де – от 23 до 29 януари. Когато. Отидете пред жбелиска на дядо Ильо войвода в такъв ден. Той знае всичко. Колко много има до освобождението.

Векове след академиците

Векове след академиците

 

 

 

Паметна плоча беше открита днес на къщата на възрожденеца, просветен деятел, фолклорист и етнограф, деец в националноосвободителните борби на Македония академик Ефрем Каранов в центъра на Кюстендил. Инициативата е на местната организация на ВМРO по повод 165 години от рождението му. Роден е в Кратово на 28 януари 1852 год. Умира в Кюстендил през 1927 год. Учени историци, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на града Петър Паунов и от ръководството на общината, десетки кюстендилци дойдоха за откриването на паметния знак за академик Каранов. Някои коментираха, че подобна инициатива в памет на учения възрожденец и общественик е позакъсняла. Оратори припомниха за личността на академика, дописен член на Българското книжовно дружество, бъдещата БАН, още от 1875 год. Подпомага изпращането на чети за Македония, къщата му, където беше поставен паметният знак, е главна квартира на организираното /1893 год./ от Трайчо Китанчев македонско въстание. Близък приятел на Гоце Делчев. След оповестяването на позорния Ньойски договор /1919 год./ плакал цял ден, не могъл да се примири, че „губим Македония“, припомниха оратори.
А после „страшни войводи“ от Родимир гръмнаха с пушкалата, та цял Кюстендил се разтресе. И нека се тресе. Цял академик преди век и половина се е бил установил. Да добавяме ли чл. кореспондент Йордан Захариев, Йордан Иванов и др. Как па нищо от тоя академизъм не се предаде на поколенията след тия учени. Нищо, та нищо. И правнукът на академик Каранов – Цецо Каранов, пръв седесар някога, и той – нищо. Току пресича градинката пред общината в едната или другата посока. Уж забързан – ама закъде, и той не може да каже. Но пък … потомък на Карановия род. Добре,  с какво е продължението. Изобщо – пълен духовен срив в тоя град. И МВРО – пушки от Радомир. Не тукашни. Няма, няма дух в тоя град. След академиците отпреди векове – нищо.

Юг News

Просперитетът Зортев

Просперитетът Зортев

 

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев за това, че в периода 30 декември 2010 – 18 май 2011 г. в София, е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД-Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД. С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6), информира сайта на Прокуратурата на Република България. „Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на д-р Зортев е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък, пише още в съобщението на прокуратурата. На Михаил Зортев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.
Разрешението за дейност на лечебното заведение „Вива Медика“ е издадено в пълно съответствие със закона, коментира пред БТА Михаил Зортев. Разбра се – Зортев няма да си остави коня и каруцата в реката и ще се защитава. Повече от ясно. Като шеф на кюстендилската болница показал страхотен хъс да работи. Във всичко. И замах. „Всеки квадратен сантиметър по комплекса е боядисван по негово време по два-три пъти. Той смени дограмите. Пръв заговори на местна почва за саниране“, отбелязват болнични хора. Други го клюкареха, че по това време купил и къща по тузарски столичен квартал. Кюстендилци не се изненадаха, че зам.-министерстването му в здравното ведомство трая твърде кратко, докато министър беше АГ специалистът от неговата болница д-р Стефан Константинов. Тогава за бързото отзоваване на Зортев от поста се споменаваха някакви милиони. Само слухове. Нищо наяве. Ама ето сега – някаква врачанска „Вива Медика“. Какво ли ще стане. Нищо. Зортев ги умее тия неща – от боядисването сантиметър по сантиметър на родната му кюстендилска болница /иначе е родом от Гоцеделчевско/ до втори човек в здравното министерство да издава разрешително за болнична дейност. Да се просперира – със замах. И в защита, ако се наложи, като в случая. Прокуратурата да не бърза да обвинява.

Юг News

Ще има ли разделно

Ще има ли разделно

Тази година към всяко съобщение до жителите на община Кюстендил за дължимите от тях местни данъци и такси ще бъде добавена и информация за това как се събира и изхвърля разделно боклукът, каза на заседание на минипарламента кметът Петър Паунов. Така кюстендилци ще усъвършенстват „умението и навика“ си да отделят разделно генерираната ежедневно смет. Градът е от четирите в страната, които още преди петнадесетина години реализира проект за модерното сметосъбиране. Тогава нещата се провалиха. И досега има проблеми в тази дейност и практика. Често има сигнали, че роми от града изпреварват екипите на компанията, разположила контейнерите, махат дъната им и събират хартията и пластмасата. Стъклото не ги интересува. Кметът Петър Паунов допълни, че фирмата събира редовно боклука от цветните контейнери и ще увеличи броят им, като всеки месец тази дейност ще се актуализира.
Дай, боже, да стигнем до разделно сметосъбиране, ама надали. Не са ни виновни циганите – те ще си крадат по всяко време и във всичко. Разбирането го няма, убеждението, манталитета, че не можеш всичко да събереш в една найлонка, чиито период на разпад са 100 и повече години, и да го джитнеш в първия срещнат контейнер. Не и не! Разделно! Но и компанията, да е наречем „Еко пак“, да облекчи малко правилата и таксите. Община Невестино прекрати договора и дейността заради сериозните загуби, които трупа от разделното. А компанията си прави повече пиар, че прониква навсякъде и гони печалби. Да отстъпи малко и от пиара и от печалбите и да тръгне да прави истинско разделно сметосъбиране. Сега и с данъчните известия ще се опита и ще се правят упътвания. Май няма да хване. С проекти и известия – не. В мисленето и интелекта е проблемът и си го знаем най-добре. И пак с найлонката.

Юг News

Грипо

 

Седмичната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания е 147,49 на десет хиляди души, спрямо 110,62 през предходната седмица, информират от РЗИ. „Няма нови общини или отделни училища, в които да бъде обявявана грипна епидемия или грипна ваканция“, каза за Дарик д-р Красимира Панчева от здравната инспекция. Грипна епидемия в област Кюстендил бе обявена само в община Бобов дол, а в грипна ваканция до петък освен трите училища в Бобов дол, са и две в Дупница и училищата в Невестино и Раждавица.
Това са сводките към днешна дата – 24 януари. Нищо страшно и нищо ново. Имало ли е зима без грип. По селата простичко го наричат „грипо“. В дупнишкото с. Дяково в този уикенд погребаха баба Данка, старицата се спомина на 99 години и 2 месеца. Без никакви признаци на влошаване, жизнена и дейна докрай. Закашляла, 7 дни в частната болница в Дупница по клинична пътека, връща се у дома си в Горна Кокая – и „чао“.  „Грипо я отнесе“, скърбят близки и съмахленци, готвещи са да празнуват века й на 18 ноември. Но … грипо. В същото Дяково на чешит, малко тегав и опак, техник по тоците преди години, починал и той на патриаршеска възраст, на 86 г., му бяха сложили прякор – Грипо. Така, че и във фолклора я има тая епидемия. Виж, за притовогрипната ваксина народът нищо не е съчинил още. И няма да съчини. Защото всичко си е блъф и измама. На 100% да се имунизираме, епидемия от грип пак ще има. И защо до ден днешен никой не извади някакво истинско противодействие. Да намали пораженията, поне това. Какви ли не церове, хапчета, лекарства – и, пак фолклор – “ с лекарства минава за седмица, без лекарства – за 7 дни“. Това е. РЗИ-та да си мерят и броят колкото искат, фармацевтите си започват нещата още от лятото в името на печалбите, директорите и даскалите и те – добре е да има ваканция всеки януари заради грип. Какъв е проблемът? Никакъв. Не и за столетниците като баба Данка. Обаче нейната ваканция не е по РЗИ. Лоша работа е това грипо.

Юг News

Стари думи

Стари думи

Книга с около 500 „стари“ думи от родния й Пиянечки край – Невестинско, издава майката на Катя Близнакова /изпълнила виртуозно „Лиляно моме“ преди време/ – Цветанка Близнакова, каза тя по празниците. Това е поредното увлечение на 73-годишната Мама Цеци или Мамчето, както я знаят в цял Кюстендил. Преди година тя отпечата сборник със 103 песни от Пиянечко. Сега вади думи от сорта и калибъра на „соспа“ /преспа сняг/, „загнах се“ /забързах се/ и др., чути в родното и граничното селце Илия и по Еремия, където минало детството й. Запомнила думите, както и жътварските песни и мелодии, от бабите си. По сватби и седенки чувала и усещала непреходната нашенска лексика и фолклор от Пиянечко. Запомнила ги за цял живот. Сега ги вкарва в книга. Близнакова, която работи към персонала на нощна дискотека в Кюстендил, вече има три книги, сега издава четвърта. В първите две събрала тийнейджърски и характерни кюстендилски прякори. Двете издания са уникални и са библиографска рядкост. Сега се изявява и като ентусиаст лексиколог краевед. Мама Цеци все още играе в любителския местен театър „Авансцена“, добър рецитатор е, пред аудитория обича да рецитира най-вече Н. Й. Вапцаров, Ботев. Има доста призове и награди от рецитали, фестивали, конкурси, културни срещи и различни самодейни форуми.
Другите – да ги оставим настрана, ама „старите“ думи си заслужават отвсякъде. И зъболекарката д-р Виржиния Янакиева издаде спомени на баща и лесовъда Миле Янакиев, в послеслова имаше и „речник“ с думи, характерни за родното й село Уши. Супер. Ей такива начинания трябва да се насърчават и поощряват. Не някакви си поредни стихосбирки, които никой не чете, ама никой – освен по приятелска линия. А старите думи – нека оцелеят. Без никакъв шанс в тотално залятата от термини от компютърната тотализация и английския. Ама колко е добре да знаеш някоя стара стара дума и да я кажеш на място. Няма да излязат в речник. Никога. Такива като Мама Цеци да ги посъберат. За последно.

Юг News

Честно като работник

Честно като работник

Около 100 работници шивачки от италианската фирма за обувки A.M.shous излязоха днес на обяд на портала на предприятието, за да поискат заплатите си за два месеца – всяка от 147-те шивачки има да получава по около 1 200 лева, общо близо 100 хил. лева. С протестиращите се срещна омбудсманът Мая Манолова /отново/ и президентът на КНСБ Пламен Димитров /за пръв път/.  Близо час – при това, на улицата в зимния студ, те разговаряха с отчаяните от пълната безизходица, до която са доведени от некоректния им работодател италианеца Джовани Габриеле шивачки. Не ги успокои и обещанието на Мая Манолова, че те ще получат заплатите си от специализирания фонд за обезщетение, а след това институциите ще съберат съответните суми от работодателя по законовия ред. „Трябва да ни подкрепите, трябва да сме единни в искането за промяна в законодателството – така, че неиздължаването на възнаграждения да се криминализира и нарушителите да носят наказателна отговорност. Нито омбудсманът Мая Манолова, нито синдикатите можем сами – без вашата подкрепа“, призова разгневените работнички лидерът на КНСБ Пламен Димитров, признавайки, че нищо не са в състояние да направят чак толкова.
Има драстични случаи и въпроси, които работничките поставиха. Млада дупничанка с рискова бременност за втори път остава без заплата. Не се знае и дали ще взима майчински. Цялото семейство се безпокои какво ще стане по-нататък, попита майката на бъдещата родилка. Повечето питаха как да се регистрират на бюрото по труда като безработни, като нямат никаква представа къде е работодателят им, прекият им шеф, назначен преди няколко дни, чието име и не знаят. От инспекцията по труда в Кюстендил ще пратят свои специалисти експерти на място да разясняват на всяка от потърпевшите шивачки какви права има по закон, след като фирмата и е обявила престой от 2 януари и никой не ги търси за нищо, нито изплаща заплатите им. В понеделник, 29 януари, омбудсманът и синдикалисти отново ще са в Дупница в опит да решат проблема им – и със заплатите и по други правно трудови казуси.
Ама и тия шивачки – пълна наивност. Италианец след италианец ги мамят, гаврят се с тях, а те все в тая сграда и все зад машините и все при италианци. /Отсреща имало и грък – и той също така/. 12 хил. чифта обувки /саи/ произвели за Апенините, в склада са, а складът е заключен. Парите са у италианците, а портмонетата на шивачките са празни. Непринудени разкази извадиха работничките за пред камерите и микрофоните, особено – пред омбудсмана. И какво. Нищо. По Вапцаров:
Честно ще умра като работник /а допълнението е /
– в боя ни за хляб и свобода/. Преди 70-80 години го е писал. И пак така.

Юг News

Бабите повече от децата на Бабинден

 Бабите повече от децата на Бабинден

Жителите на село Басарбово /Русенско/ отбелязаха Деня на родилната помощ с песни и хора въпреки студеното време. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител Пламен Стоилов, областният управител Галин Григоров, председателят на Общинския съвет в Русе чл.-кор. проф. дтн. инж. Христо Белоев, общински съветници. Приветствие от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов отправи директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов. Нунев поднесе цвете на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата на Басарбово. Кметът на Басарбово Николай Колев се обърна към всички баби, дами и млади момичета, като им пожела да са винаги жизнерадостни, весели, и здрави, защото на тази дата те са най-важни, като допринасят за съществуването на този свят. По стара традиция многодетна майка изми ръцете на баба Надка Узунова.
Междувременно екип преоблечени жени като полицаи спираха автомобили, шофирани от мъже, и искаха пари в съответствие с традицията. Честването продължи в пенсионерския клуб на селото със специална празнична програма с участието на индивидуални изпълнители и състави от Русе. Организатори на празненството бяха кметство Басарбово и Народно читалище „Св. Димитър Басарбовски – 1902“.
В кюстендилско село в ролята на бебе аранжирали кукла, жена станала свещеник, за да отслужи ритуала, едва намерили акушерка, за да й измият ръцете, да я благославя и пр. След като 2017-а беше обявена за рекордна по ниска раждаемост, но Бабинден си е Бабинден. Важното е да се съберем. Събират си се – и полицаи даже, мъжете ги глобяват с пари, ако без пропуск доближат купона на 21 януари, простотии отвсякъде. А децата ги няма. Бабите са много повече. Усетил го е и при соца, още тогава, поетът Андрей Германов в стихотворението „Село през май“. Ето
Навсякъде, навсякъде трева – зидът под нея става нисък
рушивините, видими едва – изчезват зад зеления и плисък.
……
Но скубят те, не се изправят те – стариците се борят със тревата.
И тяхната обреченост е свята.
Без плач на ни едно дете през май … стариците се борят със трeвата!
Пълна обреченост. Бабинден.

Юг News