Day: 10.01.2018

Хаос и по водата

Хаос и по водата

Повече от половината домакинства и ползватели в гр. Рила вече са с поставени водомери като мярка срещу разхищението й особено лятото, каза кметът на общината Георги Кабзималски. Подадените декларации за поставяне на измервателен механизъм за ползваната питейна вода в общината са около 2 600, уточни той. Водомерите се поставят по график, като екип на „Кюстендилска вода“ идва в града в определен ден на седмицата. Разходите за монтирането и самите водомери са за сметка на водния оператор. Монтирането на водомери в близкото с. Смочево вече е завършило. Всяко домакинство или ползвател на вода в гр. Рила ще е с водомер до месеци. В разгара на епичните протести жители на Кочериново и близките села обвиняваха опeратора „Кюстендилска вода“ в липса на контрол по потреблението на питейна вода в Рила. Според коментари по Кочериново над 90% от домакинствата в Рила са без водомер. От Кочериново поискаха и продължават да я искат оставката на шефа на „Кюстендилска вода“ инж. Георги Георгиев. От оператора започнаха в края на м.г. масирана кампания по монтиране на водомери. Доскоро в Рила начислявали месечните суми за вода по 5 кубика на член от семейството или в домакинството при цена малко над 1,40 лева за кубик. При водомерите месечните суми за плащане скочили чувствително. Би трябвало обаче да започне монтиране на водомери и в Кочериново, каза кметът на Рила четвърти мандат Кабзималски.
Не се очаква повишение в цената на питейната вода в Кюстендил и още 4 общини – Невестино, Трекляно, Бобов дол и Бобошево, тя няма да се променя през 2018 год., обяви областният управител Виктор Янев след заседание на ВиК асоциацията днес. От оператора „Кюстендилска вода“ казаха, че от 2013 год. водата е с цена – 2,016 лева /с ДДС/ за кубик за посочените общини, а в Рила и Кочериново плащат малко над 1,40 лева за кубик, защото там водата е изцяло на гравитачен принцип. “Според това, което беше изнесено от КЕВР, и това, което ние направихме със срещи с нейни представители, засега не очакваме повишение на цената на водата. Естествено чакаме и одобреният бизнес план за ВиК оператора, от който ще стане окончателно ясно дали ще има повишение, или не”, добави губернаторът. На заседанието на ВиК асоциацията беше приет инвестиционната план за 2017 г. на водния оператор “Кюстендилска вода” ЕООД. Инвестиционната програма е в размер общо на 418 872,99 лв., като сумата е разпределена по общини. Забавянето с плана за 2017-а е чисто процедурно и заради разминаване в нормативите. За 2018 год. предстои приемане на нова програма, която операторът “Кюстендилска вода” ще предостави и ще се приеме до края на март т.г. Получено е писмо от министъра на регионалното развитие, с което се изискват още документи от община Дупница, за да се финализира процедурата по присъединяването й към ВиК асоциацията за региона. „Смятам, че до 1-2 месеца те ще бъдат окончателно приети, пак на общо събрание”, поясни Янев. За разлика от Дупница, която има прието решение за присъединяване към ВиК асоциацията, но това се бави вече повече от година, то Сапарева баня твърдо е против присъединяване. В резултат в курорта пият най-евтината вода в България – по 55 ст. за кубик /с ДДС/, коментират от администрацията.
Нещо да е ясно по въпроса с водата. Нищо не е ясно. Както и с боклука. Както и кой ще е новият зам.-областен управител след ощастливената с депутатство досегашна на поста дупничанка Радослава Чеканска. Както и с дървения корояд колко гори е поразил и кой ще ги реже и за колко време. Както и със съдбата на мините и ТЕЦ „Бобов дол“ Ще се прави ли коридор-8, или не. Ще мине ли рейсът за Църварица днес, или няма да мине. Ще карат ли хляб на Раково тази седмица, или няма да карат. Ще изсъхнат ли вързаните с въжета край река Банщица изкоренени пред галерията брези, или да. Хаос. Кой да ти каже за каквото и да е. Да беше само водата в чешмите. Лесно – дали или без водомер. Все тая. Хаосът е водомерът.

Юг News