Day: 15.01.2018

Така няма да стане

Така няма да стане

Над 50 души – лекари, медицински персонал, администрация, излязоха на протест пред входа на общинската болница в Дупница в понеделник на обяд, присъединявайки се към протеста на колегите си от 22 здравни заведения с общински статут в страната. По един лекар и сестра останали за час в отделение,  докато пред комплекса и дупнишките медици и здравни работници изразиха недоволството си. Някои признаха, че са закъснели и трябвало и по-рано да заявят позицията си, да обявят за хала си. Конкретно в тяхната болница. Задълженията на здравното заведение са около 1,2 мил. лева, неразплатените суми – за около 600 хил. лева, Отскоро е назначен и прокурист. До 6 месеца болничните легла от 180 трябва да намалеят до 96. Предстои сливане на отделения. Има идея и планове цялата болница да се премести в сградата на бившата транспортна до жп гарата, а бившата военна, където сега е хирургичният блок, да се продаде. И т.н.
Не само финансовото дередже и закъсалост изкарало протестиращите. „По-скоро ни притеснява съдбата на болницата, нейното оцеляване“, каза една от сестрите. Проблемът е и в това, че повече от две десетилетия, вече 27 години, общинската болница в Дупница съзнателно е тикана към ликвидиране и закриване, не скри един от протестиралите лекари. Временният шеф на здравния комплекс хирургът доц. Димитър Недин също се включи с колегите си протестиращи, а пред репортерите каза, че няма да се явява на предстоящия до дни пореден конкурс за нов управител. На два пъти на доцента не стигна бал да заеме титулярния пост.

Е, така няма да стане. И то е ясно. Ако ще, всеки ден да излизат за час да попушат и да се поразговорят. Докторите говорят за всичко, най-много за пари. Интриги тресат така нар. „колектив“ и на дупнишката болница. Като навсякъде. Появи се някакъв 85-годишен бивш железничар от с. Дяково, с белези по лицето от скорошно падане. Спънал се на компрометирания, меко казано, път за жп гарата в селото. В частната болница на д-р Лефтеров не му обърнали внимание. В обощниската го лекуват с грижи и старание. Да се чудиш дали е така с човека бивш жепеец. То все тая – и в частната, и в общинската. И в държавната. Докато са търговски дружества, докато здравето на измъчения и смачкан българин е стоката им, с която търгуват, спекулират, осребряват – няма да има болница за пациенти. Професионална болница. Всеки от докторите държи и кабинети извън болницата. И прикарва наред, дошлите или миналите през отделенията на въпросната болница и на „частната практика“. Няма да стане, така няма да стане.

Юг News