Day: 18.01.2018

Кой срещу Shoes мафията

Кой срещу Shoes мафията

 

 
Работници от италианска фирма за обувки в Дупница, които не са получили възнагражденията за два месеца, заплашват с протести, ако и след намесата на инспекцията по труда не им изплатят заплатата. Те казаха, че очакват съдействие и решение на проблема им от омбудсмана Мая Манолова. За кой ли път. Това е пореден случай, когато италианец работодател в Дупница не спазва трудовото законодателство и бави заплатите на шивачките и работниците във фирмата, казаха инспектори. 147 работещи в дружеството имат да получават около 95 хиляди лева. Каква заплата прави това за месец. По около 400-500 лева. В Италия кой ще им работи на мошениците за никакви надници. Но у нас – „shous“ мафията си прави каквото си иска. „Shous“ означава обувка /като уточнение/.
Оказва, се че някои работници остават без заплати за втори или трети път. Омбудсманът Мая Манолова каза за медиите, че до понеделник ще се запознае със случая и ще се срещне с работниците в Дупница. В случая изпищяват от фирма “А.М. shoes” и са без заплати повече от 2 месеца, а от 2-ри януари и не ходят на работа, защото фирмата е в престой. Кой-знае защо техни представители цъфнаха в червената централа в Кюстендил. Разбра се, че фирмата има италиански собственик – Джовани Габриеле. Същият италианец стои и зад обявената в несъстоятелност фирма “Абонданца”, като работниците са едни и същи.
“Вчера ни обявиха, че фирмата спира дейност, научихме го от обаждане на някаква секретарка от Италия. Снощи е сменен и пълномощникът на собственика, управител вече не е г-жа Владимирова, а някакъв италианец, който не познаваме. Не сме получавали заплатите от ноември месец. Обещания, че ще си вземем парите, нас не ни греят. Някои изплащат кредити, вече ги застрашават запори на имущество. Докога държавата ще позволява на подобни работодатели да се подиграват с работниците й, разказваха клетите шивачки и бачкатори за италианците. Работниците разчитат на намесата на Инспекцията по труда и на икономическа полиция, защото в складовете на фирмата е имало голяма продукция, от около 12 000 чифта обувки, които в момента, по тяхна информация, се изнасят. “Вярваме на омбудсмана Мая Манолова, която преди застана зад нас и разчитаме на подкрепата й и сега. Изпратили сме писмо и до Министерството на труда и социалната политика”, казаха още работниците в “А.М. shoes”. Те искат само да получат заплатите си и ако фирмата спира работа, да бъдат съкратени, за да отидат на Бюро по труда.

Омбудсманът Мая Манолова пък заяви, че ще настоява за прилагане на цялата строгост на закона, като възложи проверка на случая. Тя увери, че работниците, които имат да получават 2 заплати от бившата обувна фирма “Абонданца”- Дупница, ще бъдат компенсирани, благодарение на законодателни промени, които депутатите ще приемат. „Недопустимо е работниците да не получат заплатите си и да обикалят институциите. Искаме да дадем гласност на проблема. Ще уведомим и депутатите ни Валери Жаблянов и д-р Иван Ибришимов. Инспекцията по труда пък си прави проверка, пише предписания и какво ли не. Затова работниците в България стават все по-малко и напускат страната“, каза председателят на БСП-Кюстендил Росен Раденков. Защо ли нещата пак се политизират.
Е, как точно година, след като омбудсманът прикара Луиджи Каприоти и не даде химикалка да подпише обещание, че ще плати 250 хил. лева на около 150 бивши работнички, и не се издължи и до ден днешен и с лирета /с лев, с евро/, нещата не са се променили и на йотичка. Цяла година. Е, какво искаме. Закон нов приеха, инспекциите имат по-големи правомощия. И – все тая. Италианците си правят каквото си искат. От двадесетина години е така. И убиха един от тях, даскал от с. Бистрица се справи – от ревност, че гаджето му ходила с италианеца. И нищо и нищо. А секретарките им /на италианците/ експлоатират съгражданките си. Много по-успешно и от жабарите. Кой да е срещу shous мафията.

 

Юг News