Day: 22.01.2018

Честно като работник

Честно като работник

Около 100 работници шивачки от италианската фирма за обувки A.M.shous излязоха днес на обяд на портала на предприятието, за да поискат заплатите си за два месеца – всяка от 147-те шивачки има да получава по около 1 200 лева, общо близо 100 хил. лева. С протестиращите се срещна омбудсманът Мая Манолова /отново/ и президентът на КНСБ Пламен Димитров /за пръв път/.  Близо час – при това, на улицата в зимния студ, те разговаряха с отчаяните от пълната безизходица, до която са доведени от некоректния им работодател италианеца Джовани Габриеле шивачки. Не ги успокои и обещанието на Мая Манолова, че те ще получат заплатите си от специализирания фонд за обезщетение, а след това институциите ще съберат съответните суми от работодателя по законовия ред. „Трябва да ни подкрепите, трябва да сме единни в искането за промяна в законодателството – така, че неиздължаването на възнаграждения да се криминализира и нарушителите да носят наказателна отговорност. Нито омбудсманът Мая Манолова, нито синдикатите можем сами – без вашата подкрепа“, призова разгневените работнички лидерът на КНСБ Пламен Димитров, признавайки, че нищо не са в състояние да направят чак толкова.
Има драстични случаи и въпроси, които работничките поставиха. Млада дупничанка с рискова бременност за втори път остава без заплата. Не се знае и дали ще взима майчински. Цялото семейство се безпокои какво ще стане по-нататък, попита майката на бъдещата родилка. Повечето питаха как да се регистрират на бюрото по труда като безработни, като нямат никаква представа къде е работодателят им, прекият им шеф, назначен преди няколко дни, чието име и не знаят. От инспекцията по труда в Кюстендил ще пратят свои специалисти експерти на място да разясняват на всяка от потърпевшите шивачки какви права има по закон, след като фирмата и е обявила престой от 2 януари и никой не ги търси за нищо, нито изплаща заплатите им. В понеделник, 29 януари, омбудсманът и синдикалисти отново ще са в Дупница в опит да решат проблема им – и със заплатите и по други правно трудови казуси.
Ама и тия шивачки – пълна наивност. Италианец след италианец ги мамят, гаврят се с тях, а те все в тая сграда и все зад машините и все при италианци. /Отсреща имало и грък – и той също така/. 12 хил. чифта обувки /саи/ произвели за Апенините, в склада са, а складът е заключен. Парите са у италианците, а портмонетата на шивачките са празни. Непринудени разкази извадиха работничките за пред камерите и микрофоните, особено – пред омбудсмана. И какво. Нищо. По Вапцаров:
Честно ще умра като работник /а допълнението е /
– в боя ни за хляб и свобода/. Преди 70-80 години го е писал. И пак така.

Юг News