Day: 04.03.2018

Попът поет

Попът поет

 

Пенсионираният /след тежка авто катастрофа, след която едва остана жив/ преди години отец от кюстендилското с. Жиленци Ангел Десподов продължава да реди страхотни детски стихчета. Известен е и с текстовете си, изпети от естрадни или фолк изпълнители, коментират негови приятели. От скромност той рядко публикува – макар, че на сайта си Св. Синод качи цяла серия от негови богословски стихотворения и текстове преди година-две. Последната творба на отеца е стихотворението  „Гълъби“. Ясно е, че е за детската аудитория
Извън средата с обещания
за „светло бъдеще“ и прочие
едно сираче птици храни
с трошици „многоточия“…

Те обичайно са плашливи
от бързащи нозе човешки,
но днес блестят сребристо сиви
при тази тъй любима среща.

Пристига вече автобуса
детето влиза вътре, сяда,
Щастливо, че любов е вкусило
при птиците преди обяда.

И т.н. Изпълнители като Радостина Паньова, чиито съпруг също е свещеник в столичен храм, е пяла по текстове на отец Ангел. Дори и Глория, отбелязват нейни фенове. Самият той пак скромничи, като казва, че не знае кои певци са го харесали като текстописец, но такива има – и преди години, и сега. Отец Ангел преживява не от хонорари, а със скромна пенсия – 260 лева. месечно.Според коментари предстои да бъдат възстановени свещеническите му права да служи в храма и да сложи отново расото и църковните одежди. Дай, боже!
Отнеха му, доста незаслужено, свещеническите права, ама дарбата му да реди стихчета за дечица – няма синод, който да разпореди да спре. Така, че господ отгоре вижда всичко.

Юг News