Day: 06.03.2018

Мисмаратонът

Мисмаратонът

14-те кандидатки за приза за девойка „Кюстендилска пролет 2018“ представят във фотосесия красотите на Осоговската планина, възможностите за туризъм и ски в нея, похвалиха се от общината. Имаше ги и на снимки до величествените вековни секвои в местността Ючбунар, които участваха в надпреварата за Европейско дърво на годината. Сега и по планината ги поразшетаха да дефилират по скоро навалелия сняг. На 3 март пък раздаваха неизбежните за тоя ден знаменца трикольорчета.
Хубаво е да са пъргави – въпреки характерния на поколението си непукизъм, да не се крият само в залата на Килийното на безконечни репетиции и да им тактуват как и накъде да се завъртят, представяйки си, че са вече на подиума при избора на самата мис. То и на световните конкурси кандидатките ги разхождат напред назад по плажове и дори по крайградски бордеи, защо и кюстендилските моми да не се явяват тук и так.
Ако не за друго, то поне тия авансови техни изяви поразмърдват самия конкурс. Закостенял до невъзможност. И репликите, изричани от момичетата, се повтарят от десетилетия. А избраната и подгласничките се забравят още на 21 март в ранния следобед. Чак до следващата година , когато трябва да предадат короната, и изобщо атрибутите на тая повтаряща се церемония на естрадата до пл. Велбъжд.
Повече сред хората – независимо като кандидатки и само номинирани, независимо като истински миски. Всички са „за“ мисмаратони – особено в тоя така закъсал и сринал се град. На още места да ги водят, няма време.