Ден: 07.03.2018

Нежни четки

Нежни четки

Не минава и този 8 март без традиционната изложба „Жени художнички” в художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Тази година почитателите на живописта се опитват да заинтересуват и дори да зарадват Виктория Георгиева, Златина Гонева-Байчева, Анна Топалова и Диляна Стоименова.
ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА е родена в Кюстендил. Завършва ВПК „Св. Иван Рилски” – Дупница, специалност „Изобразително изкуство” и ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. През годините има международни участия в Дания, Япония, Румъния, Франция, Полша, Италия, България, Беларус, Канада. Участва във всички групови изложби, организирани от Дружеството на художниците и СБХ в София, Дупница, Перник, Пловдив, Кюстендил. Носител е на награди от Годишната изложба на кюстендилските художници през 2001 г. и на Община Кюстендил за постижения в живописта през 2003 г. Участва в международни и национални  пленери в България и Македония. Галерии в страната и чужбина притежават нейни творби.
ЗЛАТИНА ГОНЕВА-БАЙЧЕВА е родена в Кюстендил през 1981 г. Завършва специалност „История на изкуството” в Нов български университет – София. Произхожда от артистично семейство. В различни периоди от живота си живее в Англия, Швейцария и Кипър. В момента пребивава в Хамбург, Германия. Работила е като галерист и куратор в частни галерии в България и чужбина. Активно участва в изложби от 2013 г. Обича да експериментира с различни техники, цветове и материали. Темите, които я вълнуват, са много – майчинство и детство, темата за корените и произхода, за природата и сезоните, темата за вътрешния свят на човека…
АННА ТОПАЛОВА е родена в Кюстендил през 1980 г. Завършва ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, специалност „Педагогика на изобразителното изкуство”. До момента има три самостоятелни изложби. Участва в множество общи изложби в България, Сърбия и Македония. Носител е на Награда за народен будител от Община Благоевград. Член е на СБХ от 2016 г. Нейни творби се намират в частни колекции в САЩ, Македония, Италия, Кипър, България, Унгария и др.
ДИЛЯНА СТОИМЕНОВА е родена в Кюстендил през 1981 г. Изучава „Концептуална фотография” в майсторски клас на Ивайло Стоянов, Фотографска школа – София. Завършва магистратура „Фотографско изкуство” в Нов български университет. Има редица участия в групови изложби в страната и чужбина. Темите, по които работи, са свързани с човека и връзката му със света. Чрез фотографиите си изследва потребностите на човека от емоционални преживявания и тяхното освобождаване.
Колко целенасочено образование, навреме избран творчески път, първи признания. Похвали и суперлативи на откриването. Цветя и целувки от шефа на галерията. От дошлите специално приятели. Като на празник, особено, па ако е 8 март.
Нежната четка си е нежна. Повече форма и външно настроение, без особена мисъл, нито силни идеи /къде ти!/, без чак толкова сложен изказ и пр. Ама рисуват жените. Честит 8 март!

Юг News