Day: 11.03.2018

Диагноза чиновник

Диагноза чиновник

21 март – официален празник и неприсъствен ден за Кюстендил, да е почивен и за служителите на държавните служби и звена на тeриторията на общината. Които хич не са малко по регионалните дирекции – РДВР, Данъчно, Здравна каса, 5-6 инспекции, самата областна управа и тя. И др. Такова писмо на 21-и март да почиват и те е изпратил до ръководителите на тези структури областният управител Виктор Янев. Минали години тези чиновници си работели, докато целият град празнува. Към писмото си областният шеф приложил и становище на Министерството на труда и социалната политика. Посочил това, че кметът на всеки град може да определи за неработни и неприсъствени до 3 дни за годината на територията на една община – с решение на ОбС и съгласувано с областния управител. Цялата тази процедура по случая е направена. По думите на областния управител няма причини или съображения от страна на ръководителите на териториалните звена да не пуснат своите работници в такъв неприсъствен и неработещ ден, т. е. всички да се радват на празника. Законът го позволява. Иначе се получава така, че учениците не са в училище, учителите обаче са на работа например.
Омбудсманът на общината Васил Иванов, който имал дори и повече от една лични срещи с ръководителите на някои от тези звена, каза, че повечето от тях няма да освободят служителите си от работа за празника „Кюстендилска пролет“ и тази година. „Абе, да им казваш да не работят и да отказват, па камо ли да ги караш да работят“, недоумява омбудсманът. От инспекцията по труда ще направят проверка в този ден и за тези, които са на работа, следва да им е са плати в двоен размер, като за положен труд в празнични дни, поясни началникът на дирекцията инж. Валентин Златински.
Как иначе може да се каже за всичко случващото се с 21-ия март в Кюстендил освен – чиновничество. От-до. От определянето на деня за почивен до кандардисването на всеки от директорите и държавните служители техни подчинени да празнуват. То и без да ги пуснат, те ще са навън, за церемониите и дефилирането на миските например. А в 12-13 ч. вече ще са по кръчмите. Ама защо да им се води почивен тоя ден – май са прави. Така и така няма да работят. Диагнозата е повече от ясна – ЧИНОВНИК.

Юг News