Day: 13.03.2018

От Пурко през войводата и нататък

От Пурко през войводата и нататък

 

Бюст паметник на Ильо войвода беше преместен днес в центъра на Кюстендил, забелязват минувачи. Мястото е едно от най-оживените в града – наблизо има и зелено пано с надпис „Кюстендил“. Скулптурната композиция има дълга предистория. Тя оцеляла в двора на бившия завод за дамски обувки „Ильо войвода“ край града. Бюстът е правен през 30-те години на миналия век от проф.  Драган Лозенски. Бил е на входа на обувния завод десетилетия наред, докато заводът не е приватизиран, а впоследствие и фалирал, а имуществото е разпродадено. Самият паметник тогава е преместен от отговорни все пак хора от новите собственици и е преместен в хале в кюстендилска фирма. Дали това не се дължи на бившия секретар на ОК на БКП инж. Никола Тасев, чичо Кольо, чичо на Остап, двамата взеха завода след приватизациите. Но това не е важно. Преди няколко месеца историкът от местния музей доц. Ангел Джонев внесе докладна в общинския съвет бюстът да бъде експониран на видно място в центъра на града. Съветниците приели предложението му. Независимо, че огромен монумент на Дядо Ильо Марков е издигнат до къщата музей на войводата, а този се явява втори. Преместването на оцелелия бюст е във връзка със 120-годишнината от смъртта на Ильо войвода, починал на 17 април 1898 год. Гробът на войводата е в траурния парк в Кюстендил.

То и друг паметник – на Булаирци, разбира се, по съвсем други причини /закриха поделението/ беше местен от бившите казарми в центъра на града. Сега там стават поклоненията на всички исторически дати, личности и събития – без изключение. Нищо, че композицията е кръстена по филма с Тодор Колев „Господин за един ден“ – Пурко. Тогава все пак довели в града проф. Божидар Димитров, и тогава шеф на Националния исторически музей, да го питат  става ли преместване с такъв монумент. „Става“, отсякъл бат` Божо, споделят информирани. За дядо Ильо войвода не се знае дали е питан някой. Вече взеха да се подмятат обаче „идеи“, че и Левски не трябва да е на Ларгото, а спасителят на евреите Димитър Пешев на най, най-видното място до пл. Велбъжд. Току-виж и там станат някакви премествания.
Абе, и с паметниците е пълна неразбория, кой както му скимне – прави нещо. Цели полкове местят, цял войвода преместиха. Ред е на апостолите.

 

 

Юг News