Ден: 23.03.2018

Браво на щъркелите

 Браво на щъркелите

 

Щъркели бедстват по цяла България – заради зимната пролет, която ни връхлетя тая седмица. Експертите на РИОСВ – Враца извършиха проверка по сигнал за бедстваща птица в криводолското село Ракево. Те констатираха, че е намерен и приютен бял щъркел в безпомощно състояние от учители в местното училище „Васил Левски“. Не е установена причината за влошеното здравословно състояние на птицата. Екземплярът е изпратен за лечение във ветеринарна клиника „Добро хрумване“, София. В ранните часове на деня на „зеления телефон“ на екоинспекцията бяха получени сигнали от още няколко села в областта за измръзнали бели щъркели поради ниските температури. При осъществен контакт с кметовете на населените места се установи, че птиците са в добро състояние и останалите сигнали са неоснователни. Пишат по сайтовете. Не, случилото се тази седмица с щъркелите в Североизточна България не е нещо изключително и необичайно. През месец март е нормално да има сняг и по-ниските температури в този сезон не са проблем за дивите животни. Те могат да оцеляват в подобни условия. „Кризата” възникна заради поледицата, паднала в района на Шумен, Силистра, Дулово и Русе, която заледи перата на щъркелите и ги постави в условия на риск, компетентно обяснява ветеринар пред една от агенциите.
Българинът от село Зарица Сафет Халид, спасил щъркели от измръзване, стана герой и в европейските медии. Франс прес описа добрата му постъпка и историята му попадна в редица чужди медии, между които и британския „Гардиън“. Под заглавие „Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели“ Франс прес разказва как Сафет увлече десетки негови сънародници да последват добрия му пример. Какво бихте направили, ако попаднете на множество стресирани щъркели, покрити с лед и налягали из заснежено поле? В България хората ги прибират у дома си, пише френската агенция. Внезапно застудяване в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици през тази седмица и покри крилата им с лед. „Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден – разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. – Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят, и ги нахраних с риба.“ Халид, служител по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи и други от региона също последваха примера му, вследствие на което повече от 40 птици бяха приютени в къщите, гаражите и плевните на хората. Експерти поясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както обикновено. Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора обяснява пред Франс прес, че това е първият път, в който вижда толкова много бедстващи щъркели в България. Тя призова хората да „избягват да прибират у дома си всеки щъркел, а само тези, които са пострадали, ранени или със замръзнали криле“ и подчерта, че всяка спасена птица трябва да се върне в природата колкото е възможно по-бързо. Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минисувите температури и снежните бури, а според прогнозата лошото време ще продължи до края на седмицата.  Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му. Медията отбелязва, че през 2016-а в България са били преброени почти 6000 обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.

Не всички щъркели ще оцелеят – но и на загиналите и на оживелите, браво! Че направиха нещо истинско в тая скапана е разкапана държава.Станаха събитие №1. Кой ти коментира евро председателството, а щъркелите – за тях всички цъкат състрадателно и им се надяват да полетят отново. Другото – чиновническият подход как де са действа и контактува с бедстващите птици, какво да се прави в такива случаи, какви са прогнозите дали ще останат живи. Активизира се и ветеринарният бизнес – как иначе. 53-годишен пътищар като Халид не е чел и няма да чете. Не ходил при ветеринаря. Но знае какво да прави с обледения и паднал някъде край селския му двор щъркел. Ето това е – да ти идва от само себе си. При българите не се получава, то и спасителят на щъркелите е от друг етнос. А щъркелите – те затова оцеляват. И трудно замръзват. Особено в полет.

 

 

 

Юг News