Day: 25.03.2018

Конско

Конско

 

Десетки изоставени коне са затрупани под снега по поляните високо в Осоговската планина – на тях се натъкнали планинари през почивните дни, казаха туристи. Трупове са открити под преспите в м. Бег бунар. Днес председателят на туристическото дружество „Осогово“ в Кюстендил Христо Абаджиев и наемател на хижа в планината са организирали спасителна акция да открият оцелели от животните. Закарали сено и овес. Според коментари в града конете са гледани по европрограма за месо, но и за езда, сред тях има и понита. Около 15 ч. и 15 минути на тел. 112 е постъпил сигнал за бедстващи животни в Осоговската планина, уведомени са ветеринарните служби и общината,  каза говорителят на областната дирекция на полицията Катя Табачка. В социалните мрежи се коментира, че конете, пуснати без никакви грижи, са били около 100, от тях са оцелели най-много 30. Утре екип на агенцията по контрол на храните и от туристическото дружество ще се качат в планината на мястото, където са открити бедстващите животни, каза председателят на дружество „Осогово“ Христо Абаджиев.
Доброволци качили с моторни шейни храна на конете. Снегът на тази височина е около 1,5 метра. „Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни и родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни”, разказа една от инициаторките за акцията в планината – Елица Димитрова. „Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи, са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев. „Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът ги „отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите.
Ами как няма да стане и това. Тази планина е пълен пожар, „мазало“, какъвто израз използват по Нашенско. Вижте руините от бившия почивен комплекс на Българските профсъюзи при Студен кладенец. Вижте в какво състояние е бившият лагер Памука. Потрошени бивши заслони, дори чешмата в памет на Людмил Янков не се поддържа. Ами на колко места се виждат произволно оградени пасища, огромни терени. Кой ги е оградил, за какво. Никой не ти казва. Ето, сега и тия конски трупове. Що за място е Осоговският балкан. Преди време точно на Бег бунар хванаха контрабандисти с цигари. Пак там поголовно берат жълтия кантарион, боровинките. А проект след проект се финансират нещо да се промени и цивилизова. Няма такова нещо. Какъв турист трябва да си, за да тръгнеш нагоре. Да се спънеш в някой конски труп. Да срещнеш бракониер или контрабандист. По-добре – недей.

 

Юг News