Месец: април 2018

Тая Граница

Тая Граница

 

 

Създадено наскоро сдружение „Възраждане на Граница“, в което влиза и кметът на селото Лъчезар Гергов, певицата Слава Соколова, педагогът местен политик Петър Кашкин и др. започва инициатива по набиране на средства за възстановяване на известната Границка къща-музей, паметник на културата от 19 в., както и ремонт на хотелската част на разположения над селото Гранички манастир „Св. Лука“ /X в./. Границката къща е правена през 19 в., единствена трикатна къща. На известен етап поддържането й е на историческия музей. Състоянието се е влошило и трябва да се ремонтира. Кметът на селото Лъчезар Гергов призовава и се надява повече хора да се отзоват и да дарят по банкова сметка. Певицата на местен фолклор и експерт в отдел „Култура“ на общината Слава Соколова почти проплаква. „Болно ми е. Израсла съм до тая къща. Сега в двора си гледат чушки и домати. Това е недопустимо“. От сдружение „Възраждане на Граница“ имат амбицията да се поставят основите за развитие на религиозния и културно-исторически туризъм. До Границката къща /кула/ се намира Възрожденската черква в селото, която е строена 1856-1857 година и е уникална. А Граничкият манастир Св. Лука, основан през Х век, е посещавана дестинация. Хотелската му част и митрполотиската стая се нуждаят от незабавен ремонт, каза кметът Гергов.
Дай, боже! То с религиозен туризъм вече се напъва почти всяко село и вилает. По Раждавица и съседните умрели селца заради пещера, в която е пустинствал св. Иван Рилски. За Рилското корито да не говорим. По Кутугерци също заради Йоаким Осоговски. С Богослов пък го изкарват земята на богомилите. Току-виж и то. И пр. Да правим сдружение и да тръгваме. Пък дано отнякъде да се зададат някакви пари. В Граничкия манастир цъдурка една единствена чешма, но държи и хотелска част срещу 5 лева за нощувка. Добре, но как да отседнеш, без да можеш и очите си да умиеш. Не става тая със сдружения. Ако някой честен администратор седне и да ги извади и огласи що сдружения са се навъдили, що нещо. И всяко има „кауза“ и иска пари.
Но за Граница. Защо да чакат помощ отвън. Да с вземат в ръце и да ремонтират, да възстановяват. Как преди десет и повече века тук са изградили цял манастир, а сега – сдружения. Тираджии чужденци споделят как това Граница ги обвърква в курсовете. Стигат до табелата на селото и спират. Нали е граница. Грешка.

Юг News

Зелникът се яде

Зелникът се яде

 

За 10-и пореден път в кюстендилското с. Жабокрът правиха празник на зелника и на домашните пити и другите изделия и вкусотии в жанра. Организатор е местното читалище „Съгласие“. В тазгодишното издание участваха над 30 доказани майстори на зелника, баницата, питите, пастите, тортите, пандишпана и пр., а гост на форума беше известният кулинар Иван Звездев. Празникът на зелника реално е празник на цялото село – в Жабокрът са от най-известните, предимно жени, майстори зелничари. Търсени са от клиенти от Кюстендил и региона, от столицата. Неофициално се знае, че един добре приготвен зелник струва до 30 лева, клиентът си го взима топъл топъл на място. Докато журито се произнесе, на мегдана се извиваха хора. В категория „Зелник“ голямата награда беше присъдена на Цветанка Младенова. В категория „Сладкиши“ най-добре се представи НЧ „Спасовица“ от село Николичевци. В категория „Питки“ първото място бе присъдено на Дариел Манов, а в категория „Баници“ за най-добра баница бе отличена тази на Гюлка Митрева. Бяха раздадени 2-ри и 3-ти награди в съответните категории, като за всички отличени бяха осигурени парични награди, медали, грамоти и вкусни торти. Жабокрът е известно с двете си читалища, които са в благородна конкуренция. И с кукерския си състав, който има целогодишни участия в различни фестивали и празници. С празника Петльовден на 2 февруари. И с прочутите си зелници, на които посвещава всяка пролет специален празник.
Чудесно, и Звездев бил сготвил от неговите чудесии и нахранил „мало и голямо“. В Жабокрът обаче да се сетят, че зелникът се прави, но и се яде. Да дадат пряк достъп до вкусотията за аудиторията, повече хора да дегустират. Поне по парче. Дори срещу заплащане. Стига със селската стиснатост и прибраност. Как се ядат 20 зелника в едно село. Празникът да е под друго мото: „На зелник в Жабокрът“. Тогава ще е още по-празник.

Юг News

 

Закъсвация

Закъсвация

 

Преструктуриране стана в районната болница в Кюстендил заради влошени финансови показатели, обяви гл. лекар на лечебното заведение д-р Александър Величков. 2017 г. болницата приключила с отрицателен финансов резултат от 522 000 лв. От тях 165 000 лв. са неизплатена надлимитна дейност от РЗОК – Кюстендил. Закрити са кожно отделение, отделението Уши, нос, гърло, Физиотерапията. Преместена е от досегашната сграда в основния корпус пулмологията. В името на икономиите. Травматологията се обедини с хирургията. Общо са съкратени до 20 работещи и специалисти. Съставът на болницата е намален до 406 щата, а болничните легла от 300 на 260. Въпреки тежкото финансово положение към 31 декември 2017 г. болницата няма просрочени задължения, ако това може да звучи утешително. Общо 11 900 пациенти са преминали през болницата през 2017 г., което е с 567 по-малко от 2016 г. и това се дължи на демографската криза, сочат още данните от анализа. Все пак болничната смъртност е 2,53 процента през 2017 г., при 2,57 процента за предходната година. Средномесечният брой на пациенти, преминали през реанимация е 55 за 2017 г., при 59 за предишната. Реформите и преструктуриранията станаха неизбежни, ако искаме да гарантираме качествено здравно обслужване на общината и региона, каза гл. лекар д-р Александър Величков.
Пълна закъсвация. Доктор Величков ли, отличен кардиолог, не го знае. Положението хич не е добро с болницата и подобни реформа едва ли ще дадат ефект. Но е добре, че опитва. „Защо ли му трябва. Ако се оттегли и се отдаде на частна практика, от приходи ще му идват месечно по 7-8 хил. лева. Що ли му трябва да се занимава“, вдигат поглед негови колеги. А за болницата шофьор на линейка от спешното дава убедителната диагноза. „Няма да има пациенти, брат ми. В една стая на което и отделение да погледнеш, виждаш 5-6 легла, а половината са заети от цигани. А те са бардак, неуправляеми. И който с циганин е карал едно лечение, пътека ли да го наречеш – вече не повтаря. Оттам е проблемът“, произнася се линейкаджията. Да, ама на това няма противодействие. Другото е сегрегация, която е недопустима. И която също е част от закъсвацията.

Юг News

Дай, боже – чешма

Дай, боже – чешма

 

 

Поредна чешма – след тази при санаторнокурортната поликлиника, е възстановена в Кюстендил. Този път и живеещите в няколко кооперации на известния като кв. 25 комплекс между улиците „Хаджи Димитър“ и „Георги Тертер“ отново се радват на придобивката си. Чешмата е била потрошена от вандали преди месеци /както и тази при СКК/. Общината възстанови и ВиК връзката и самото тяло. Наблизо има спортна площадка, на която се играят супер оспорвани махленски срещи. И жадните футбалери разхлаждат на 4-те й чучурчета. От другата страна – детска площадка. За зла участ на тази площадка пък преди време безсъвестни обитатели на блоковете преексплоатирали с килограмите си батута за деца, като се качвали и друскали, и го поломили. Та общината възстанови и него с над 1000 лева.
Не помага и това, че наблизо има камера за видеонаблюдение. Дано новата чешма се задържи и не изкуши отново злосторници и вандали. Каквито има много. Висш кретенизъм е да поломиш чешма. Да тръгнем да ги броим – повече от храмовете са по Българско. И храм без чешма няма. В Рилския манастир – от трите страни. И е акт на истинска човечност и ангажираност към другите да съградиш чешма. В Треклянско още помнят чешмар, зазидал над 30 чучура. И ги надписал. В Невестинско непрекъснато ще избират сегашния кмет на общината инж. Димитър Стаменков – просто осея целия район с чешми, добре аранжирани и нагиздени. И осветени от поп и по канона.
Дай, боже, чешма!

Юг News

Мандатът на брезите

  Мандатът на брезите

Около 50-те 40-годишни брези, които есента на м.г. бяха изкоренени от парка при художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в центъра на Кюстендил и преместени на около километър по брега на река Банщица, се разлистиха до една. Въпреки прогнозите на природозащитници, еколози и местни активисти, че ще изсъхнат. „Хванаха се – няма нито една изсъхнала“, възкликват минувачи. Месеци наред от организираното по социалните мрежи движениe  „Спаси Кюстендил“ организираше протести и се обявяваше срещу премахването на брезите, на чието място вече се прави паркинг. Така скандалът – поне на този етап, е решен в полза на общината. Иначе залогът как кметът Петър Паунов и общинарите щяха да отговарят на общественото недоволство, ако брезите изсъхнеха, беше голям. Още повече, че догодина има местни избори. И това щеше да си е пасив на градоначалника – ако се кандидатира за четвърти пореден мандат. Бонус за кмета.
Брезите почнаха да се изкореняват, като се изкопават на ръка в диаметър 1 м. от ствола, изкъртват се с багер и след това се транспортират с камион – платформа до река Банщица. Там се засаждат отново в дълбоки до 1 метър ями. Връзват се здраво с въжета и издържаха на всички бури през зимата и през пролетта. Остават още двадесетина дървета, които ще бъдат изкоренени по същия начин. Директорът на художествената галерия скулпторът Валентин Господинов, доста руган и той от протестиращите, че заради капризите на галерията се стигнало до изкореняване на брезите, казва, че това си е световна практика. Видял я на живо в Китай – азиатците изкоренявали 40-50-годишни дървета и ги местели в новоизграждан парк. Нямалr време и търпение да чакат нови фиданки да растат с десетилетия. Ето че и при нас.
Явно брезите до Банщица си имат мандат. Ще шумолят още. До Банщица. Така каза кметът.

 

 

Юг News

Край водопада

Край водопада

 

Змия ухапала медицинска сестра от столицата, която била на излет в района на Скакавишкия водопад край кюстендилското село Полска Скакавица, съобщиха от спешния център в Кюстендил. Състоянието на жената, която е закарана от екип на спешното в Кюстендил в Пирогов, се подобрява, каза началникът на отделението д-р Анелия Георгиева. Пострадалата е на около 50 години. Докато се разхождала по обраслия в треви район на водопада, тя усетила болка в дясната ръка. Видяла и влечугото. Като медицинско лице бързо разбрала, че ухапването може да доведе до усложнения – ръката и започнала да се подува и решила с нейната приятелка да слязат до спирката в района на с. Полска Скакавица, където се качват на влака Кюстендил – София. След това се обадили на тел. 112. Изпратен бил екип на спешното в Кюстендил до най-близката гара, от където медиците взели пострадалата. След обработка с противозмийски серум тя е транспортирана до токсикологията в Пирогов. „Сами разбирате, че в тази ситуация нямаше как да не спрем влака. Там нямаше спирка по разписание, но започнахме да махаме и машинистът спря, все пак жената можеше да загуби живота си“, разказва пред репортерите доктор от екипа. Медицинската сестра вече е в добро състояние. Само ден след случилото се нейни близки изпратили благодарности към лекарите и сестрите колеги, спасил живота й, каза д-р Георгиева.
Нищо сензационно – змиите почнаха да хапят още през април. Но край същия водопад има и други инциденти. Злосторници чупят дървените парапети, по стълбите, по беседките и съоръженията по изградената наскоро екопътека край третия по пад на водите у нас – Скакавишкия водопад /72м/, край кюстендилското с. Полска Скакавица, казаха туристи, посетили атрактивния район през почивните дни. Туристическият потенциал на водопада е разширен с проект за около 200 000 евро, съвместен с община Конче, Македония, по Програмата за трансгранично сътрудничество. Проектът все още не е финализиран, но по дългата около 700 м екопътека вече са изградени и функционират дървени стълби, парапети, беседки, дървено мостче на една от площадките. През май се планира официално откриване на обекта, казаха от общината. Някои от дървените конструкции обаче вече са счупени, а край екопътеката и самия водопад се е насъбрал боклук, казва бившият кмет на Полска Скакавица Милчо Рапатински, който има имот и често посещава селото. „Чудесно е,че се направиха такива хубави неща, ама някой трябва да пази и охранява. Питам наместника на Полска Скакавица /Емил Димитров/ кой ще охранява, а той отговаря, че не е негова работа. Туристите чупят, няма кой да е друг“, възмущава се Рапатински.
Ей, това е. Туристите са  виновни. Не са змиите. Те не вървят по екопътеките. В случая и туристката не е минала по нея. Защо харчат пари за тях, а-де!

Юг News

А, стига, бе – и докторите

А, стига, бе – и докторите

Софийски общопрактикуващи лекари излязоха днес на протест пред НДК заради голямото натоварване с административни дейности и с искане за намаляването им. Те изразяват своето недоволство по време на провеждането на неформалната работна среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС. Някои лекарите се обявиха и за обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата. В декларация внесена в Министерството на здравеопазването са посочени основните искания на столичните лични лекари. Подготвя се и национален протест на общопрактикуващите лекари, но той изисква голяма организация, заяви в радио предаване д-р Георги Миндов, който е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той разясни защо лекарите протестират и искат промени в нормативната база. „Когато отиде един от вас, ако сте посещавали скоро лекар, виждаш само един човек, който пише, щрака на компютъра, дори няма време „Добър ден“ да каже. Всъщност, това, което ние искаме, е всичко, което стои между нас и пациента по време на прегледа, да бъде сведено до минимум. В момента са ни превърнали в едни склададжии и общи работници, в един полиграфически комбинат, буквално печатари – да броим дни по календара, таблетки, опаковки, протоколи, да облепваме като оригами едни рецептурни книжки, тонове листа, и винаги в нарушение… Ние не сме учили за това шест години. Това е абсурдно“, каза д-р Миндов.Той аргументира настояването и лицата в неравностойно положение да заплащат таксата си за прегледи. „Ние сме частни лечебни заведения. Нас ни превърнаха в социални работници, обаче без никакво заплащане. Нямаме никакви привилегии. Поне да бяхме като държавни служители или нещо подобно. Ние нямаме нито данъчни облекчения, нито никакви, ние плащаме наравно всичко, а изпълняваме социална политика на държавата“, каза той.
За искането за отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари д-р Миндов обясни: „За всяко здравноосигурено лице фондът изплаща 11 стотинки месечно на личния лекар, като ги умножим по 12 месеца, стават 1 лев и 32 стотинки годишно. А личният лекар трябва да осигури 24 часа здравна помощ, т.е. извън работното му време – нощем, празнични дни, събота, неделя и т.н. Няма такава сделка. Получаваш това, което плащаш. Не може да плащаш 1 лев и 32 стотинки и да искаш 186 дни достъп до лекар“, каза д-р Миндов. Дни преди протеста към програмата се обърна слушател на радиото, чийто достъп до здравноосигурителни права е бил грубо нарушен, тъй като личен лекар е отказал да го запише в листата си като нов пациент с абсурдното обяснение, че „няма кой да носи само вашите документи в Здравната каса“. „Преди около месец останах без личен лекар и затова проведох едно проучване за подходящ лекар, който да е с удобна за мен локация, както и разпитах приятели. Посетих кабинета на избрания от мен лекар и за съжаление получих отказ“, разказа за „Хоризонт“ нашият слушател, пожелал анонимност и чийто предишен лекар неочаквано и без предизвестие е прекратил своята практика. „Оказах се да избирам между това да се откажа доброволно от права си на здравноосигурен пациент през следващите два месеца до времето, когато има възможност моят лекар да занесе документите ми в Здравната каса или да потърся друг лекар, който може би няма да отговаря на всички критерии така, както аз си представях“, добави той.
„Пациентът е най-важният – този достъп трябва да бъде подсигурен и ангажиментът този достъп да бъде подсигурен е на държавата, която в крайна сметка събира и разполага с нашите пари, а и е поела ангажимента по закон, че тя трябва да подсигури това здравеопазване“, обясни председателят на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев. „В България има ограничение на максимален брой пациенти, които един общопрактикуващ лекар може да поеме. Над този брой пациенти и когато той бъде достигнат, този лекар е длъжен да назначи в практиката си още един лекар, но това не е възможно винаги и то особено в региони, където трудно се намират лекари“, обясни още той.
А, стига, бе – и докторите ли. Че много администрирали. Всички администрират. Шофьорите на ТИР пишат всичко от-до – товари, километражи, гориво, доклад. Журналистите описват всяка своя дописка в месечен отчет. Учителите пишат всичко в държавната книга, в личен бележник, в бележника на учениците. Така ще е – до пълната електронизация. Ама тази им претенция за 1,32 лв. годишно защото, са на разположение денонощно, и това им е много. Защото не са на разположение. Да са живи и здрави тия в спешното. Колко пъти ще ти вдигне джипито в събота и неделя, хеле пък – на Коледа, на Великден. Апа, да искат потребителска такса и от хората в неравностойно положение. Това минава всякакви граници. Колко села са без джипита – никой не иска до поеме практиките сред селската аудитория където нямаш ни един VIP пациент. Колко фалшиво е изписването за посещения по адреси и у дома на табелките на джипитата по кабинетите им. Никой не мърда никъде. Чакат те в кабинета и ти смъкват две кожи, поне две. Такси, рецепти, препращат те при техен човек на съпътстващ преглед, после при техен човек аптекар, при техен човек рехабилитатор. И всичко се плаща, може и в натура, но да не е с шоколадови бонбони, а за празника да не са цветя. При месечно влизащи поне 5-6 бона за джипи, да искаш още, когато 50% от българите не могат си платят и едно аспиринче срещу главоболие – е, не може! Доктори – не!

 

Юг News

Камера! Работи!

Камера! Работи!

Над 500 хвана камерата за превишена скорост в Кюстендилско
Над 500 нарушения за превишена скорост само за 24 часа са регистрирани при вече приключилата операция „24 часа скорост“ в Кюстендилския регион, сочат данните на КАТ. Само в Дупница  и общината те са 170 на денонощието.  Преобладават случаите за превишение с от 21 до 30 км в час, което се санкционира с електронен фиш –  100 лева. Най-много нарушители са регистрирани в участъка от с. Пиперево до с. Блатино, около 5 километра по гл. път Е-79, където е въведено ограничение от 60 километра в час заради десетктите автокъщи за коли втора употреба, в които във всеки момент има десетки посетители и купувачи на МПС, които купувачи и зяпачи  пресичат хаотично или влизат или излизат внезапно по отбивките пред входовете на автокъщите. Там все още не е реализирана идеята да се построи паралелен път. Доста са нарушителите и в правия участък преди с. Джерман в посока Благоевград, при с. Мурсалево на гл. път Е-79.
Абе, да снимат.  500 нарушения по 100 лева = 5 хил. лева. Да закърпят някой отчаян от неремонтиране участък по населените места например. И  най-важното и  не търпящо отлагане. Да се  преразгледа самата организация на движението. Не само в Кюстендилско, а навсякъде. Не може в нашия век и съвременност да има ограничение от 40 км/ч  А я тръгнете по дестинацията Кюстендил-Радомир през  с. Цървеняно и Конявския балкан. През стотина метра го има тоя знак за 40 км/ч Защо и  по какви причини. Никой ти не казва. Бизнесмен от Кюстендил на два пъти закъснявал да посрещне на летището партньори от  Япония на аерогара-София, защото минавал през  Радомир с мощния си мерцедес. А и отнесъл доста  глоби по фиш. Ами, я да се замислим следва ли  на разклонението за язовир „Берсин“ след Нов чифлик на пътя Кюстендил-Дупница да се минава  с 60 км/ч  например  – на прав участък, без никаква инфраструктура на мястото. Нищо, ама нищо няма, и гълъб не  префюфуква с криле над шосето. И 60 км/ч. Или при Яменското ханче под с. Невестино. И там  е 60 км. в час,  а в заведението ханче си  живее само небезизвестният кюстендилец  Данте и  съпруга. По едно време гледаха в шадраванчето по средата на двора си костенурки. Ама тия животинки няма да тръгнат да пресичат по международния път І-6. Катаджиите и тях ще снимат. Затова всички да се движим като костенурки, па да ни снимат и снимат. За  бавна скорост. И още нещо. Защо катаджиите не обявят по социален статус  нарушителите – професия, възраст,  пол занятие. Мутрите  спазват ли ограниченията. И т.н.

Юг News

Рейс

Рейс


Най-вероятно техническа неизправност е причината за пламналия автобус, който изгоря снощи на пътя Кюстендил – ГКПП-Гюешево, казаха разследващи. С автобуса за Македония пътували 46 туристи от София. Вероятно са отивали на кръчма. Обикновено това е дестинацията. Дори и на Охридското езеро – и там е кръчмата. Сигналът за пламналия автобус е подаден малко след 18.30 ч. вчера. Водачът усетил пушек, спрял автобуса и съобщил на туристите да слязат, те успели да вземат и багажа от багажното отделение. Местопроизшествието е обслужено от екипи на РСПБЗН, от РУ  Кюстендил, ДАИ и дежурна следствено-оперативна група. Няма пострадали хора. Документите на водача и автобуса са били в изрядност. Резултатът на водача за употреба на алкохол и наркотични вещества е отрицателен. Изгорял е автобусът и личните вещи на някои туристи, които са били вътре. 6-ма туристи са останали без лични документи. След снемането на обяснения и документирането на произшествието туристите още снощи са отпътували за София. Снощи фирма превозвач от Монтана прибрала останките от изгорелия автобус. Образувано е дознание по случая, уведомен е дежурен прокурор. Назначени са технически експертизи.
Станислав Стратиев /лека му пръст/ има една пиеса „Рейс“. Малцина от днешните поколения са я чели и гледали, не я и поставят вече в театрите. Няма връзка, разбира се, с пламналия на Дервена рейс от Монтана. Ама и много неща могат да се схванат от тая пиеса и с днешна дата. Що за начинание е да се качите 50 човека в един рейс и да вървите, организирани от някаква си фирма тур оператор, и да се доверите да ви лашка автобус, който и вчера да е минал на технически прегледи, пак ще пламне. Или ще стане сакатлък някакъв. То не беше автобусът с дечицата в река Лим по Черна гора. То не беше скорошната трагедия с шестима загинали и 23 ранени на АМ „Тракия“. Нещата изглеждат предопределени – качиш ли се на наш рейс /и на влак – също/. Но тур операторите си въртят техните си дестинации, те си имат бизнеса. И една 85-годишна баба ще я вкарат в групата, безплатно. Само и само да напълнят групата т.е. – рейса. Ама като ще тръгнат, да им пуснат „Рейс“ по Стратиев, докато возилото ги кандилка съм някоя кръчма по съседните държави, та и до манастир да е тя, по Македония. И дано, докато гледат, па тоя рейс и не пламне. При Стратиев нямаше пламъци. Негов пропуск.

Юг News

Леснина в тунела

Леснина в тунела


Пожаро-тактическото учение на Пожарната и Гражданска защита се разигра днес в района на автотунел „Дупница“ на гл. път Е-79. Участваха близо 100 служители, специалисти и експерти на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кюстендил, със съдействието на полицията и на служба СОТ от Благоевград. Сценарият предвиди катастрофа с две коли и микробус в тунела край Дупница, при която има тежко ранени. Свлечена земна маса, пострадали хора, които опитват да се измъкнат сами, но причиняват нов срутване. Последвал пожар. При втория сценарий – наводнение в дупнишкия кв. Горна махала, какъвто действително стана на 4 декември 2010 г.така, че включените в занятието операции са си доста актуални.

Пожарни, линейки и специализирана техника, кран и др. показаха как се действа в подобни ситуации. Включиха се и екипи на Спешния център изведоха „пострадалите“ и закарани в болница. Както и 4-ма мъже от отряда планински спасители в Дупница, 10 доброволци. Учението завърши с успешно изваждане на катастрофиралите коли от тунела. Както и преодоляване на бедствието „наводнение“. Движението на автомобили в двете посоки по гл. път Е-79 беше спряно, а обходният път минаваше през Дупница, което доведе до задръстване по улиците на града. Предвиждаше се и спиране на влаковете по жп линията, която отстои на метри от автотунела – само ако се наложи. „Мислехме, че е почнала война“, цъкаха живеещи наблизо. „Внукът от София ми е на гости. Той даде зор да го доведа да гледа. Реших, че има катастрофа при толкова много ченгета и пожарникари. Слава, богу – занятие било“, усмихваше се дупничанин, който живее в кв. Байкал, до гл.път Е-79.

А ето официалното за случая, ако имате нерви
След получаването на сигнала за верижна катастрофа в тунела на ГП Е 79, незабавно са насочени сили на полицията, оказва се, че е възникнал и пожар. Предприето е незабавно затваряне на движението в двете посоки в района на инцидента. Спешно към местопроизшествието са изпратени екипи на РСПБЗН – Дупница, екип на ЦСМП. Инцидентът е причинен от свлякла се земна маса, която частично е запълнила изхода на тунела. В резултат на продължаващи валежи и вторичен свлачищен процес, който достига до река Джерман, нивото на водата се повишава, излиза от коритото. Наводнени са приземни етажи на къщи в кв. Горна махала, нарушени са основите на 2 моста и съществува опасност от падането им. Блокирани са хора от квартала, има и хора, нуждаещи се от медицинска помощ. След съсредоточаването на противопожарни, спасителни и медицински екипи към мястото на произшествието са спасени всички пострадали при пътния инцидент, на място е оказана първа долекарска помощ на пострадалите от доброволци на БЧК, сериозно пострадалите са закарани в здравно заведение, освободен е тунелът от автомобилите. Ситуацията е наложила свикване на временен оперативен щаб в РСПБЗН – Дупница, следва свикване на щаба на РДПБЗН , задействан е общинският план за действия при бедствия на Община Дупница.
При възникналата учебна ситуация е задействана Единната спасителна система, следва евакуиране на застрашени хора, изграждане на изкуствени диги и осигуряване на проводимост на речното корито. Изграден е въжен тролей, за да се осигури достъп до отсрещния бряг на реката и да се окаже неотложна медицинска помощ на болни хора.
След направения анализ на проведеното учение старши комисар Кр. Шотаров, под чието наблюдение се осъществи учението, поздрави участниците, благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретни задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация. Кметът на Община Дупница Методи Чимев също поздрави участниците в мащабното учение и сподели: Впечатлен съм, респектиран съм, не напразно вашата структура се ползва с най-високо доверие сред гражданите.

Е, как е. Леснина в тунела.

Юг News