Day: 01.04.2018

Смехът изсмян

Смехът изсмян
„Изпита чашата, смехът изсмян“. Така прозорливо написа през 50-те години на миналия век поетът Пеньо Пенев. Знаем как завърши той – с 60 таблетки веронал наведнаж в димитровградски хотел.В града, в който и той строил социализма и новото време. И искаше да е „барабанчик в похода“. Сега не се строят Димитровгради и слава богу. Но за смеха – наистина е необратимо изсмян и е приключен. Даже на 1 април ги няма и тия тъпи кръчмарско-махленски лъжи и тъпни, да вържеш дори прятеля си или някой от близките си с някоя елементаран лъжа. Нещо, което най-непоправимо липсва при повечето българи е чувството за хумор. Няма. Дори и злокачественият хумор не се получава. Няма го и писаният хумор. В. „Стършел“ е“гола вода“ и все по е така. „Джастра праста“ изданието не можа и за тръгне . По ежедневниците има по някоя хумористична илюстрация, които вече, след Рачо Рачев, също не се получават. Няма я умната карикатура. Няма.
Няма я сатирата. Съвременната комедия.Къде ти нещо по-добро след Станислав Стратиев например. Всичко е порнография и комресализация и печелене на зрители и постъпления. Някакви нагласени скечове по наколко tv шоута. И това е. Превъплътени и аранжирани като уп,авленци и.и силни или коменjирани за деня особи. Ала Шуто на Слави -повече от десетилетие. Да ти призлее
Няма го и народният хумор и това е най-страшното. Всичко е убито у тоя народ – вече. С какво Габрово е столица на хумора, да запитаме. С нищо. Един закъсал и печален град.
Как да се засмееш. Освен сам да го правиш.А тогава ставаш подозрителен.