Day: 08.04.2018

Христос Воскресе, ако хванеш

Христос Воскресе, ако хванеш

 

Т. нар. второ Възкресение Хрисотово в Рилския манастир ще започне в 17 ч. в първи ден от Великден, обявиха монасите. Предната вечер литургията продължила до 3 ч. през нощта. Стотици миряни и посетители останали до края на службата, каза архимандрит Калистрат от светата обител. Затова службата за т. нар. второ Възкресение ще започне привечер, поясни той. Спали не спали, още от сутринта стотици влизат, за да запалят свещ, в централния манастирски храм с молитва и пожелание за здраве. Цели групи – от другия край на България. Момиче беше пристигнало рано чак от Елена. Но вътре само един от скромен по-скромен монах. За всичко. И за от вътре и за отвън. Кой да ти каже кога ще има служба. Нищо, че си бил път чак от Каварна.
И друга изненада. Някои са в Рилския манастир от два-три дни, с нощуване. Нощувката в новото крило е по 12 лева, в другата част на манастирския комплекс – по 8 лева. Платеното е дарение за светата обител, каза семейство /дарители/ от София. Така им казали при плащането. Семейство от самоковското с. Алино пък беше докарало живо агне, дариха го за манастирското стадо. „Правим го всяка година – купуваме агнето. Правим го за здраве на всички“, каза бабата от групата, докарала хайванчето. Същият монах, който вътре четеше за здраве, благослови и поръси и агнето – за здраве! После го заключиха в една клетчица под стълбите закъм игуменарницата.
Изобщо – ако хванеш служба, песнопение, благослов от амвона, ако случиш добър час, и добро време – става Великден. Ако няма срутили се скали по пътя към обителта, докато се придвижваш. Ако хората на паркинга се държат по-вежливо и не свеждат всичко до това да ти откъснат билета за 4 лева за паркирането – може и 5 минути да останеш. Няма значение. Ако го няма бутането пред фурната за мекици, които на десетата минута са като щавени за по 50 стотинки бройката. Ако покрай свещите не се продават сувенирни писани, но кухи, яйца за по 10 лева за бр.
Ами това е – Христос Воскресе! Догодина пак същото.

 

 

Юг News