Day: 11.04.2018

Конско 3

Конско 3

 

Новородено конче се появи в бедстващото стадо на фермера Петър Пищалов в Осоговския балкан, съобщиха ветеринарни специалисти и разследващи, които работят от седмици на терена по образуваното досъдебно производство. Малкото конче и майката са в много добро състояние, казаха ветеринари. Жребчето е в стадото, открито да бедства преди двадесетина дни в м. Бег бунар, на 1800 м. надморска височина, където бяха намерени няколко трупа на умрели от студ и глад коне. Доброволци нахранили майката с маруля, моркови и фураж. За щастие днес по това време там са били доброволци и ветеринарни лекари, които са помогнали за раждането. В преспите сняг в първите дни на бедстващото стадо беше намерена раждаща кобила, която по-късно почина, също и малкото. Оттам тръгна големият шум и сагата с конете на пишман фермера Пищалов.
Доброволците, които от първия ден с намерените мъртви коне са в района на Бег бунар в Осоговския балкан, казват, че ще поискат от собственика Петър Пищалов да им разреши да свалят кончето и три от по-изнемощелите коне до местността Три буки, където ще се чувстват по-добре. Засега оцелелите коне са 59, казаха ветеринари. 33 бяха намерени заснети от дрон в южния дял на планината. Досъдебното производство по случая продължава. Собственикът на стадото Петър Пищалов твърди и се кълне, че 70 коня от стадото му са живи, а мъртвите са едва три.
Абе, що не си таковате. И доброволците, които намерили десетки мъртви коне. И ветеринарите, които четат чипове и изобщо не знаят какво става, правят проверки и 20 дни не казват и дума като как тия коне са закарани високо в планината без разрешително. Самият фермер твърди, че бившо гадже еколожка му спретнала номер. Конете правилно се качили до самия връх Руен на 2 561 м., където вятърът издухал снега и там „пасат“ стара трева и лишеи. А русата мома, която непрекъснато се показва пред камерите, ги свалила на 200 м. па-надолу, без да им осигури храна и ги обрекла на гибел. После извикала доброволците и телевизиите.
Ами, така нар. разследващи. Те какво правят. Прав е гл. прокурор Сотир Цацаров – къде е зоо полицията. Намерените живи коне не са ли под постоянна охрана. Намерени ли са нови трупове. Има ли новородени кончета. Кой ще го каже и обяви. За пред съда. Ако тоя фермер от Буново Пищалов изобщо стигне до съд. „Затова вече не сме сигурни и дали се казва Петър Пищалов“, обобщават нещата хора, които разследват умрели коне по Осогово.

Юг News