Day: 15.04.2018

Да се веселим

Да се веселим

Едно от най-големите села в Кюстендилско – Пиперков чифлик, организира всяка година празник на Томина неделя. Традицията е повече от над 100 години, казва кметът четвърти пореден мандат Стефан Котев, бивш републикански шампион по лека атлетика. След литургия в построения преди десетина години храм „Св. Иван Рилски“ за деня на апостол Тома стотици се събраха в двора на местното училище да празнуват. С музика с високи децибели и две певици зад микрофона, с димящи скари, футбол на малки вратички , атракции по поляните наблизо. Това е шестото подобно мащабно веселие на Чифлика от началото на годината, отбеляза управникът му. Който предния ден мете лично около храма преди литургията за св.Тома за Томина Неделя.
Местните въобще не приемат коментари, че са последователи на Тома Неверни и затова не вярват, докато не видят, както е според евангелията, казва кметът Стефан Котев. Просто канонът е такъв – апостолът не е вярвал, докато не види. А кой преди век е решил Пиперков чифлик да си хареса точно този светец, „нема данни“, както подхвърлят някои. Около 1000 са жителите на Пиперков чифлик. Макар и да отстои на 1 километър от областния град, и това село не е пощадено от миграцията, отбелязва кметът. Но има надежди населението да се запази – до 15 април в селото са се родили 4 бебета, добави Котев.
Да се чудиш колко несъкрушим е нашенецът в празненствата, в софрите. От вътре си го бута. При пълен срив – във всичко в настоящото, на поляната и: „Да се веселим“. Трагедията с шестимата загинали на АМ „Тракия“, всеки ден и почти през часове стават подобни сакатлъци по пътищата и магистралите ни. Светът отново е на косъм от ядрен сблъсък заради нещата и ударите в Сирия. Ами. Токът ще поскъпва от някое първо число на месеца. Реформите в ТЕЛК системата могат да лишат болни и сакати хора от необходимата им помощ, подкрепа и внимание. В добавка – отиде си големят Тончо Русев оставил над 1 000 естрадни песни класика. Режисьорът Милош Форман. Всички в Кюстендилско треперят да не би – не дай, боже, да свие отново студ до края на април или през май и да попари окъпаните в цъфтеж, предвещаващ свръх реколта овощни градини. В петък срещу събота, в полунощ се чул канонада от гърмежи в Кюстендил, но не било заря. „Мислехме, че са тия от Сирия“, заключиха на лаф две кюстендилки в кафе на алеята. „Нали там се гърми“, добави едната. Абе, страшна работа. Затова – „Да се веселим !“

Юг News