Day: 24.04.2018

Край водопада

Край водопада

 

Змия ухапала медицинска сестра от столицата, която била на излет в района на Скакавишкия водопад край кюстендилското село Полска Скакавица, съобщиха от спешния център в Кюстендил. Състоянието на жената, която е закарана от екип на спешното в Кюстендил в Пирогов, се подобрява, каза началникът на отделението д-р Анелия Георгиева. Пострадалата е на около 50 години. Докато се разхождала по обраслия в треви район на водопада, тя усетила болка в дясната ръка. Видяла и влечугото. Като медицинско лице бързо разбрала, че ухапването може да доведе до усложнения – ръката и започнала да се подува и решила с нейната приятелка да слязат до спирката в района на с. Полска Скакавица, където се качват на влака Кюстендил – София. След това се обадили на тел. 112. Изпратен бил екип на спешното в Кюстендил до най-близката гара, от където медиците взели пострадалата. След обработка с противозмийски серум тя е транспортирана до токсикологията в Пирогов. „Сами разбирате, че в тази ситуация нямаше как да не спрем влака. Там нямаше спирка по разписание, но започнахме да махаме и машинистът спря, все пак жената можеше да загуби живота си“, разказва пред репортерите доктор от екипа. Медицинската сестра вече е в добро състояние. Само ден след случилото се нейни близки изпратили благодарности към лекарите и сестрите колеги, спасил живота й, каза д-р Георгиева.
Нищо сензационно – змиите почнаха да хапят още през април. Но край същия водопад има и други инциденти. Злосторници чупят дървените парапети, по стълбите, по беседките и съоръженията по изградената наскоро екопътека край третия по пад на водите у нас – Скакавишкия водопад /72м/, край кюстендилското с. Полска Скакавица, казаха туристи, посетили атрактивния район през почивните дни. Туристическият потенциал на водопада е разширен с проект за около 200 000 евро, съвместен с община Конче, Македония, по Програмата за трансгранично сътрудничество. Проектът все още не е финализиран, но по дългата около 700 м екопътека вече са изградени и функционират дървени стълби, парапети, беседки, дървено мостче на една от площадките. През май се планира официално откриване на обекта, казаха от общината. Някои от дървените конструкции обаче вече са счупени, а край екопътеката и самия водопад се е насъбрал боклук, казва бившият кмет на Полска Скакавица Милчо Рапатински, който има имот и често посещава селото. „Чудесно е,че се направиха такива хубави неща, ама някой трябва да пази и охранява. Питам наместника на Полска Скакавица /Емил Димитров/ кой ще охранява, а той отговаря, че не е негова работа. Туристите чупят, няма кой да е друг“, възмущава се Рапатински.
Ей, това е. Туристите са  виновни. Не са змиите. Те не вървят по екопътеките. В случая и туристката не е минала по нея. Защо харчат пари за тях, а-де!

Юг News