Ден: 01.05.2018

Застаналите в строй

Застаналите в строй

  

 

Неколцина членове на КНСБ в Кюстендил, граждани поднесоха цветя на родната къща и на паметната плоча на композитора Георги Горанов, автор на работническия химн „Дружна песен“. Това е традиция от 2002 год. ,когато е възстановена плочата, казаха участници. Освен работническия химн Георги Горанов е написал над 80 песни, както и един аранжимент на „Хубава си моя горо“ за мандолинен оркестър и хор. Всеки 1 май кюстендилци си спомнят за него. Не е комунистически празник 1 май, през 1886 год. над 100 хиляди работници в Чикаго се вдигат, извоюват 8-часов работен ден. А сега, колко часа е работният ден у нас за работниците. И дали някои не са на работа и днес, на празника“, каза на срещата пред къщата „Георги Горанов“ лидерът на КНСБ в региона Яни Георигиев.
Е, разбира се, че не е комунистически празникът, ама комунистите го обсебиха всякак и го направиха неприемлив за стотици хора. Случайно ли е, че у нас е обявен за празник през 1945-а. Колко десетилетия след Чикаго. И изкарваха българина да манифестира и обявяваха първенци в труда и ударници. За тютюнопроизводителките първенци в Дупнишко имаше и по чифт найлонови чорапи. Така си беше. Какъв ти пролетариат у нас, работническа класа и пр. Но се чуваше от трибуната:
Дошъл е 1 май и гледа – застанали сме в строй,
за всяка трудова победа ни поздравява той.
Честит ни язовир с централи, честит ни нов завод
от пълноводните канали ще има много плод.
А нас, децата поздравява с науката – напред.
Ех, ти Първи май, ти наша слава, наш пролетен разцвет.
Е, как е. Или оня рефрен: „Не тъгувай, не ридай – отпразнувай 1 май!
Да, не тъгувай. Как да не тъгуваш. Какви протести в Гърция, във Франция. При нас – „Дружна песен“. Застанали сме в строй.

Юг News