Ден: 03.05.2018

Стягането

Стягането

 
Около 1000 годишни декларации за облагане на физически лица повече са подадени в НАП-Кюстендил, сравнено с предходната 2017 год., обявиха от ведомството. Това би трябвало да означава и повече постъпления в хазната. В тазгодишната кампания са подадени близо 9 000 декларации. Положителен факт е, че приблизително 30 % от подадените декларации са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис или с безплатния персонален идентификационен код. Категорично от НАП-Кюстендил отчитат сериозно повишаване на интереса към е-подаването на декларации от физическите лица. През 2017 г. подадените по електронен път годишни данъчни декларации от физически лица са 1960, а през 2018 г. броят им се увеличи на 2 630 бр.
Направо не е за вярване. Какво му става на кюстендилеца  из региона. Да плаща данък на приходите си. Това не е било. Увеличаването на броя декларации в региона се обяснява с раздвижване в местния бизнес /дай, боже!/, особено при земеделските производители, които се надяват на евросубсидиите, с регистрираните фирми на хора с двойно гражданство от Македония, Сърбия и други балкански страни, както и с нарасналия брой на самоусигуряващите се лица – особено младежи, които предприемат собствен бизнес и частна регламентирана дейност, коментираха експерти от данъчното в Кюстендил. Или пък, отново – дай боже!, преборваме сивия сектор.
Не се знае кое е довело до затягането на данъчната дисциплина. Ама да дойдат добри новини хеле пък от данъчното, си е новина. И нямаше никакви опашки пред гишетата този път, и навръх 30 април. А имаше времена, в които последния ден беше пълен ужас. За броя декларации – добре, има ръст. Да видим обаче за внесения данък като размер общо – дали и там има качване. Данъчните да кажат. Не да крият. Както и най-голямата внесена сума. Колко са милионерите като брой за региона според написаното в декларациите. Тогава още повече ще стане ясно дали има вдигане нагоре, или цифрите лъжат.

Юг News