Ден: 04.05.2018

Стоб като „Стоп“

Стоб като „Стоп“

11-те общински съветника в Кочериново единодушно отхвърлиха предложението за отдаване под аренда или на концесия на двете екопътеки, водещи до природния феномен Стобски пирамиди над с. Стоб, обяви шефът на минипарламента Калин Везенков. Решението беше аплодирано от присъстващите на заседанието десетки жители на селото, водени от кмета Георги Ставрев. „Благодаря ви, че взехте такова решение. Напрежението в селото е невероятно и ако беше решено обратното, не мога да отговарям какво щеше да стане“, каза след гласуването Ставрев. Повече от час продължиха дебатите следва ли и дали природният феномен може да се отдаде на частно външно дружество. Още повече, че всичко се прави, без да се запознае населението, за което пирамидите са свещени – едва ли не.
Кметът на Кочериново Иван Минков казва, че „все още нищо не е станало“, „въпросът е принципен“. Оказва се, че общината губи по около 6 хиляди лева за година за Стобските пирамиди, обяви той. „И на двете пътеки работят четири служителки, които са касиерки, събират такса с касов апарат, както е по закон, парите се отчитат в общината. Знаем вече за всяка година колко пари се изкарват. Така, че за мен това е без коментар. Пък и не знаем кой ще е собственикът“, не приема финансовите аргументи за отдаването кметът на Стоб Ставрев.
Засега приватизацията на пирамидите се размина. Следващия път – едва ли. Щом някой се е нагледал, няма спиране. Всички обаче са единни в претенцията нещата и всичко по екопътеките и подходите към Пирамидите да е в чист вид, всякакви боклуци там да се махнат, да има ред, паркирането да е регламентирано. И т.н. Пък и юридически Пирамидите не могат да бъдат отдавани – там имотите са предимно църковни, горски, общински, казаха юристи. „Нещата не са издържани юридически на 100%“, каза и дошлият за протеста на стобчани роденият в селото бивш министър на вътрешните работи доц. Веселин Вучков, качвал n пъти ансамбъла от до 12 м високи скални конуси над Стоб.
Щом и в едно Кочериново става това нещо, щом и с пирамиди като Стобските – работата е лоша. Добре, че засега Стоб рече „Стоп“. Другаде не става така. То острови се купуват и продават, върхове, та едни Стобски пирамиди.

Юг News