Ден: 11.05.2018

Братя просветители

Братя просветители

Четирима училищни директори от страната бяха наградени от министерството на образованието за високи резултати и по повод празника св. равноапостоли Кирил и Методий. Наградите им бяха връчени от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова по традиция в Рилсикя манастир. И след служба в централния храм на манастира. Отличените т.г. са Емил Терзийски, директор на гимназията по земеделие в Сандански, Ема Радушева, директор на средищното училище „Панайот Волов“ в Шумен, Таня Георгиева – начело на началното училище „Иван Вазов“ във Враца, и Светлана Табакова, директор на началното училище „Васил Левски“ в Белоградчик. Те получиха по икона, осветена от игумена на Рилския манастир Адрианаполоския епископ Евлогий и монасите, както и парична премия от 1000 лева, присъдена им от министерството. За големия уникален за българите празник на пресветите братя Кирил и Методий благослов на дошлите над 100 ученици от Кюстендилска и Благоевградска област получиха благослова на дядо Евлогий.
„Осигурихме 50 ученика от училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил. Те бяха на службата, а накрая се включват и в инициативата на министерството на образованието и науката „Розите на България“ съвместно с българските общности и българските неделни училища зад граница. Хорото е пред дупнишката порта на Рилската обител, каза в разгара на 11-майския ден в манастира шефката на регионалното управление по образованието Радостина Новакова.
На учениците не им беше кой-знае колко интересно. Пълна скука беше ставащото и за чиновниците от просветното министерство. Като на мероприятие. Навън – по села и градове, по храмове и дворове – никакво оживление. Не е като на Гергьовден. Какво толкова – писменост, букви. Св. Кирил, св. Методий, св. Климент, св. Наум, св. Ангеларий, св. Сава, св. Горазд. Седмочисленици. Братя просветители. А в какво е просветлението. Нека не се питаме. Поне на 11-и май.

 
Юг News