Месец: юни 2018

Давай, Дангов!

Давай, Дангов!

Бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов е уволнен дисциплинарно по Етичния кодекс и заради уронен престиж на държавния служител, съобщи той тази сутрин. Дангов, който работеше като експерт в общинската ветеринарно медицинска служба в Дупница. Уволнението идва от това, че на две-три пресконференции д-р Първан Дангов, кметувал в мандата 2003-2007 год., обвини сегашното управление на Дупница и екипа на градоначалника инж. Методи Чимев в кражби и безхаберие. Наскоро го привикали в управлението на БАБХ в София, за да му връчат заповедта за уволнение – основанието е, че няма право да прави политически изявления и че дал пресконференциите си през работно време. Само преди месец, преди да скочи на управата на Дупница, му повишили заплатата с 10%. Дангов е категоричен, че ще обжалва заповедта за уволнение. Бившият кмет на Дупница е уволнен със забрана за период от 3 години да заема държавна служба. Първан Дангов каза, че вече е в ход гражданска подписка за оставки на общинското ръководство на Дупница – тя върви от ръка на ръка, защото хората ги е страх да се подписват на публични места.
Засега няма реакция от общинското ръководство на Дупница по „случая Дангов“, пишат медиите. Е, как да няма. Това, че го опраскаха, не е ли реакция. Мръсна и задкулисна. Впрочем и в червените дупнишки редици го недолюбват. Защото някога посочи хората местни социалистически водачи, които организираха подписка за изваждането на братя Галеви от ареста. Носиха я на ръка чак в София. И тогава го изключваха от БСП. „Жена сменям, но партията и футболния отбор – никога. БСП и ЦСКА – никога“, кълне се ветеринарят. Каква ще я свърши и тоя път – не е ясно. Май в съда и немилост. Но пък единствен се опълчи срещу сегашния пост Галев модел на управление на дупнишките гербери. Някога сегашният зам.-кмет Крум Милев-Чушката беше в първите редици на митингите в подкрепа на Галевите. На един етап щяха да го гонят от ГЕРБ. Вместо това – тай е вторият в управляващите на Дупница – втори мандат. Има и други от сегашните начело на Дупница с такъв имидж. Затова – давай, Дангов!

Юг News

Селфито с Пенка

Селфито с Пенка

Евродепутатите Николай Бареков и Джон Флек – британец, консерватор, 12-то поколение фермер, както го представиха от групата, посетиха днес кравата Пенка и нейния собственик Иван Харалампиев, съобщи кметицата на селото Людмила Пухова. Първо стана делова среща в здравния кабинет в Копиловци. Стана приятен разговор как трябва да се променят правилата и еврозаконодателството, та случаи като с Пенка да не изглеждат толкова нелепи и объркани. След което – вече привечер, екипите с евродепутатите и домакините заминаха за Мазарачево във фермата, където вече е кравата Пенка. Иван Харалампиев благодари на Джон Флек за помощта и за хуманната му постъпка, като изрази мнение, че след случая с кравата Пенка ще се променят много неща, които към момента наистина са пълна недосмислица. Николай Бареков пък направо заяви, че каузата за спасяването на кравата Пенка е лична кауза на Джон Флек. „Ние сме едно политическо семейство, аз съм член на групата на консерваторите, член на Бюрото, където има много голяма група британски депутати – 25 човека. Каузата за спасяването на кравата Пенка е лична кауза на Джон Флек. Аз бях един от хората като негов колега, който подкрепих заедно с други колеги неговото питане в Парламента и сигнала, който той подаде. Още преди 10 дни Джон имаше идея да съчетае пристигането си в София с едно частно посещение, каквото е днешното“, каза Николай Бареков. По думите му те като европейски законотворци ще инициират промяна в правилата на европейската комисия. „Нужен ни е поне един месец да поработим по този въпрос. Ще съберем подписи на наши колеги и Парламента би могъл да приеме резолюция, която да задължи Европейската комисия да промени някаква директива. Пример – когато едно животно нелегално премине границата трябва да бъде прегледано от ветеринарните власти и при положение, че се установи, че е здраво, да не бъде умъртвявано, защото това по-скоро не е законодателство, а варварщина“, допълни Бареков. „Очевидно има проблем не само с животните, но и с границата на ЕС и по-скоро с външни държави като например Сърбия и Македония. Тези неща трябва да се поправят“ каза Джон Флек. Той уточни, че в момента се организира кампания, с която да се подкрепят пренасяните от едно място на друго животни по нехуманен начин като се упояват или не и повечето преминават хиляди километри под много силни упойки. „Нашата цел е да направим фермите по-натурални и истински“ допълни Джон Флек. И тем подобни лакардии.
В Кюстендил и района обаче има и коментари, че темата с кравата Пенка вече се преексплоатира – и от собственика и, и от институциите, от политиците, в случая и евродепутатите. „Нека си направят селфи с Пенка, идат избори догодина“, подхвърлят местни. Коментира се и това, че фермерът от Копиловци явно разчита и на финансова подкрепа да развие стопанството си. Защо не. Бекзитът ще се случи през март догодина. Британците са вън от ЕС. Кой ще спасява нашите Пенки, дето не мирват и хващат през границата. Де всяка да си имаше по един Джон. Затова да се бърза – селфи преди Брекзит. В Мазарачево да хранят, пасат и пазят Пенка. До март 2019-а. После може всичко да и се случи и на кравата. Както и на Бареков. Може и да не види повече Брюксел. Става една. Има други кравари Барековци. Такива не се свършват.

Юг News

Кое е големото

Кое е големото

Административният съд в Кюстендил отмени заповедта на бившия областен управител Йордан Татарски, с която той отказва да предложи на общинския съвет в Бобов дол да приеме решение за произвеждане на референдум за отделяне на Големо село от миньорската община. Искане за отделянето на Големо село, с около 500 жители, от Бобов дол и преминаването към община Дупница е отпреди повече от година. Сагата остава открита – „любимо занимание“ на областните шефове, репчене на някакви си самонадценили се местни тартори, заядливи пенсионери, които май нямат никаква друга полезна работа и занимание. Искането на местния инициативен комитет Големо село да се отдели от Бобов дол стигна до съда, след като бившият областен управител на Кюстендил Йордан Татарски обяви, че решението на общинския съвет в Дупница, дал съгласието си за присъединяването, е закононесъобразно. От инициативни комитет обжалваха. И ту така, ту така. Т.е. наникъде. То се знае, съветниците в Бобов дол са категорично против отделянето на Големо село от миньорската община. Тия в Дупница пък искат. Около 45% от гласоподавателите не били включени в подписката. „При проверка на събраните доказателства се констатира законосъобразност на искането и решенията на общинските съвети в Бобов дол и в Дупница и обратните изводи при упражнения контрол от областния управител са неправилни, постанови съдът. Съдебното решение подлежи на обжалване пред ВАС. Така, че дали ще има референдум за отделянето на Големо село, все още не е решено окончателно. Мотивите на инициативния комитет са това, че Големо село е само на 7 километра от Дупница и на 13 от Бобов дол, както и, че благоустрояването на селото е занемарено поради бездействие на управата в Бобов дол. Интригата в действителност е ТЕЦ „Бобов дол“, който е на територията на Големо село – това къде централата плаща данъци, налози и др. коментират местните хора.
Кое е големото на Големо село. Нищо. Не е ли все тая към коя община ще си. Да не би да цъфнат и да вържат големоселци под ръководството на Крум Чушката, ръководен фактор от най-едра величина в Дупница. Все са цъфнали. По на юг е Джерман, които съдят до дупка същата тая желана от големоселци община Дупница заради депо за отпадъци, което никога няма да се построи. Абе, улава работа, както се изразяват по Разметаницата. Всичкото втасали, та и ще се цепят. Мизерията е една и съща. И с референдум и без.

Юг News

Студена граница

Студена граница


7 градуса температура измерили към 9 часа тази сутрин митничарите на ГКПП-Гюешево, съобщиха служители. За през нощта срещу сряда прогнозата е за още по-хлад. Затова цветята, както и един лимон, гледан от шефа на митницата Милен Манолов, ще бъдат прибрани в офисите заради захлаждането и очаквания силен вятър. ГКПП-Гюешево е на 1 100 м. надморска височина и температурите са ниски – капепейците днес работят по якета, каза Манолов. Капепейци на Гюешево се шегуват, че за всяка смяна, като отиват и се връщат от работа, правят по един парашутен скок – разликата в надморската височина с Кюстендил и ГКПП-Гюешево е около 600 метра. Студена граница – няма що.
По-късно се разбра, че Македония ще получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС през юни догодина. Я камилата, я камиларо, казват по тия географски ширини. Но – дай, боже. И ако и македонците и ние в ЕС, ако и ние и те – в Шенген, тогава какво ти Гюешево, Деве баир и так дале. Няма граница и няма кой да мръзне горе, на баира, за да проверява некакви си камиони. Е, дано да стане. Всички помним старата митница отпреди демокрацията – непоправим тоталитаризъм, фатмашка работа. Гледат те зверски, сякаш си престъпник, щом си тръгнал да минаваш нататък. После уж нещо се поразмърда, ама – не. И сега се дебнем, минаването оттук нататък става за поне половин час в най-добрия случай. А има и колони тирове, коли. Щателни проверки, проверки. Не толкова студено, колкото тягостно и тъжно. И, а дано…

Юг News

Плочите

Плочите

Органите на полицията в Босилеград и съдът във Враня взеха, че върнаха двете плочи с имената на на жертвите от сръбския погром в Босилеградско през май 1917 год. съобщиха от културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград. Така обещанието, което даде президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата му с българския държавен глава Румен Радев преди няколко дни в Цариброд, вече е изпъленено. Ей, не било толкова трудно и страшно. Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 год. от паравоенни образования Коста Печанац, за отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча беше отнета на 25 май 2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание и композиране, беше задържана на 11 май т.г. от митническите органи на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“. Президентът на Сърбия Александър Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Това е и първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград, коментират сънародниците ни от Западните покрайнини. Председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов, представители на културния център отидоха при връщането на двете конфискувани паметни композиции в понеделник.
КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред общината в Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома отпред 101 години в центъра на Босилеград. Така едно достойно дело на българите от Западните покрайнини се увенча с успех, коментират сънародници. И едно чисто човешко дело и начинание. Слушал съм потомци на тези 36 убити от ордата на Печанац българи. На панихида в кюстендилския храм „Успение Богородично“. Плачеха. Да ги видят поне на една плоча паметник, нищо повече. Дано сърбите не ги заприбират отново. Никой не ти казва.

Юг News

Читалище, манастир плюс „Винпром“

Читалище, манастир плюс „Винпром“

„Ние сме уникално село – имаме си читалище, манастир плюс „Винпром“. Така анонсира участието си в конкурса за най-добре аранжирана маса на още неотшумелия „празник на черешата“ активистка от с. Граница пред шоумена Драго Драганов – Чая. Жената някак неволно наблегна на „Винпром“-а. Наистина в Граница още работи изба на бившия „Винпром“. НЧ „Пробуда 1919“ от Копиловци обаче спечели първа награда, второ място е за НЧ „Христо Ботев 1948“ от с. Пиперков чифлик и трето място – за НЧ „Съгласие 2007“ от село Жабокрът. Граничани все пак вземат приз – за най- едри череши заедно НЧ „Пробуда 1928“ в с. Жабокрът. Първа награда за най-атрактивно вешало пък беше присъдена от журито на НЧ „Светлина 1931“ – село Горна Гращица и НЧ „Просвета 1988“ – Гирчевци. Първа награда и златен печат за цялостно представяне заслужи НЧ „Славчо Темкин 1911“ от село Драговищица. Три читалища са с втора награда- НЧ „Съгласие 2007“ от село Жабокрът, НЧ „Просвета 1920“ от село Граница и НЧ „Спасовица 2008“ от село Николичевци. Трето място за НЧ „Отец Паисий“ от село Багренци и НЧ „Искра 1935“ от село Нов чифлик.
Черешата се отчете тази година. Поне на сергиите и по щандовете на празника. Имаше старание и – макар и с частични попадения, и въображение от страна на участниците. И почти на всяка от сергиите бяха аранжирали и черешова ракия. Кметицата на с. Николичевци Спаска Методиева се похвали, че тяхната черешова „амброзия“ е 15-годишна. Тези от с. Драговищица, удостоени със златен печат – „нашата е поне от 10 години“. Празникът мина, та мина. Темата череши обаче ще мъчи Кюстендилдско още – и през юли. Защото липсата на пазар и ниските изкупни цени принуждават нашенеца да бере и да слага черешата по бидони за джибри и да я вари в собствен казан. В Стенско, Раждавица, Полска Скакавица и др. падна и градушка. И всичко влиза по бидоните, каза селският кмет Огнян Янев. Т.е. в домашния „винпром“. Така, че Граница да не се хвали – всяка къща си има „Винпром“. А всяко село има или ще има и храм /е, няма как да се вдигат навсякъде манастири/ – такава е амбицията на кмета на Кюстендил Петър Паунов, известен с набожността си. Щом и за черешата го уважиха митрополити, епископи, високоподобия и др. сред гостите. А самата череша – по бидоните.

Юг News

А без граница

А без граница


Най-малката община в Българя – Трекляно, с население вече под 500 жители в 19-те съставни села на границата със Сърбия, стяга най-големия празник от културния си годишен календар – събора на българо-сръбската дружба и приятелство в м. Славчето, до самата гранична бразда. Срещата е в събота, 23 юни. Съборът се прави още от 70-те години на миналия век, от времето на соца, когато участниците се записваха месеци предварително и се проверяваха щателно поименно, за да получат разрешение да отидат на Славчето, припомнят местни кметове. В началото на демокрацията традицията беше прекъсната за няколко години, но сега съборът се поднови „с пълна сила“. По-възрастните хора, каквото е преобладаващото население в Треклянско, но и по-млади, техни наследници, с вълнение очакват срещите на Славчето. За някои тази местност вече е историческа.
Тичането по подготовката на събора „Славчето“ е с месеци. Още повече, че тази година символичен домакин е точно Трекляно. Кметът на общината Радко Петрунов се включи лично в косенето на около 15-20 декара ливади на Славчето и почистването на района заради българо-сръбския събор на дружбата. Общината може и да няма средства – нали е най-малката в България, но за „Славчето“ се намират. Дори и за ремонта на пътя дотам. Отрано се замисля и програмата, която върви през целия ден на временната естрада. Доста известни изпълнители се включват. Като певицата от Кюстендил Слава Соколова, пяла многократно на „Славчето“. След изпълнителите дори има конкуренция кой ще бъде поканен. Тази година ще се изяви ансамбъл „Гоце Делчев“. Кюстендилски изпълнители и танцьори леко са обидени. Хореографът и шеф на ансамбъл „Пауталия“ в Кюстендил Валентин Кенов припомня, че при соца у нас нямало силонови ризи, само на Славчето можеш да си купиш. Както и да е. Срещата събира стотици роднини, хора от един и същи род, кръвни братя и сестри. Приятели от двете страни на границата. Почти не пропуска тези срещи бившият кмет на граничното село Кутугерци Филчо Йовчев, известен гайдар по Каменичко. „Всички до един в Босилеград са ми приятели – от кмета Владо Захариев, до шефа на Енергото, който е и шеф на общинския съвет там“, радва се Филчо. Веселието се получава от само себе си, много настроение, просто няма разочаровани от събора на Славчето. Граничният режим за часове е по-свободен, изгражда се временен пункт за преминаване в двете посоки. Полицията си върши работата – разбира се. Неотдавна точно на събора „Славчето“ намериха контрабандни цигари в голямо количество в линейката от Кюстендил, която задължително се осигурява за такъв ден. Линейкаджията беше осъден за контрабанда и вече не работи в „Бърза помощ“. Но това е единичен инцидент. Очакванията са и Сърбия след години да стане член на ЕС и тогава всички проверки, ограничения, изисквания за придвижване на хората отсам и оттатък браздата да отпаднат, отбелязва певицата Слава Соколова.
Ето – в това е загадката. Като няма граница, как ще я караме – без „Славчето“ ли. То споменатият Драголюб Иванчов и сега не вижда смисъл да се вихрят тия купони на „Славчето“. „Всеки ден се виждам с роднините в България, всеки ден. Ама „Славчето“ го има“, обобщава Драголюб. Инерцията е страшна. Западни Балкани. Ако не пием и няма софри, няма и Балкани.

Юг News

Така се прави

Така се прави

Започна почистване на Рибното езеро – едно от Седемте рилски езера. Утаечните материали от дълбокото до два и половина метра Рибно езеро се изваждат с шлам-помпа с бензинов двигател, като материалите се изсушават на дървени скари. Работи се повече на ръка, с кофи, на около 2200 метра надморска височина. Екипът докарал две лодки, казаха туристи, минали през циркуса днес: „Не знаят дали ще стане, и дори не са сигурни, че ще стане, но ще опитат. Всички планинари знаят, че от години се развиват водорасли в него и все повече и повече се заблатява. Как ще го почистват точно – не знам. Казаха, че е сложна история поради това, че е защитена територия и не могат да използват други методи. А за какви други методи може да става дума – не знаем, споделя усилията на групата доброволци и техен съмишленик инж. Севделин Атанасов, планинар и природозащитник от Кюстендил. Почистването на Рибното езеро трябва да приключи до 25-и юни.
Така се прави. Най-дълбокото от Седемте езера – Окото, е 39 м. Там няма тиня и подобни акции не се налагат. А е добре, че се чисти и подравнява по пътеките и по маршрутите. Че изобщо нещо се прави на Езерата. Че тая гмеж горе, промените в климата, пишман туристите, дето се качват – няма как да заблатяват обстановката по циркуса. Добре, че все някой се сеща и да чисти. Доброволно. Не че не са им на главата няколко виновника от НП „Рила“. И въпреки тях.

Юг News

Деца за пример

Деца за пример

Две момчета от Кюстендил – Николай и Петър, получиха грамоти и им изказаха благодарност за проявена бдителност и честност при предотвратяване на престъпление, съобщиха от областната дирекция на МВР. Началникът на районното управление Росен Райчев покани специално Николай Тончев, възпитаник на ОУ „Професор Марин Дринов“, момчето ще бъде в 8-ми клас през предстоящата учебна година, и Петър Петков, възпитаник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – от есента той ще бъде в 6-ти клас, да им благодари за проявена бдителност и честност за предотвратяване на престъпление. Неотдавна децата се натъкнали в централната градска част на странни опаковки – няколко изтървани вероятно от наркопласьори дози, занесли ги в полицията, оказало се, че съдържат марихуана… Ст. инспектор Росен Райчев пожела на момчетата весела ваканция и за в бъдеще да са достойни мъже, като изрази и уважението си към техните родители.
Браво, момчета! Абе, вече са почти тийнейджъри, а да не знаят какво е трева и колко струва една цигара с такъв материал. Браво! Сега остава и да кандидатстват /след гимназиалната степен – разбира се/ и за ченгета. С такава бдителност е редно да се ориентират към такава професия. Някога, в могъществото им, за братя Галеви се каза официално, че разкрили канал за износ на коноп от ХФК в Дупница – като начинаещи ченгета се изявили момчетата. И тях ги били наградили тогава. Това между другото. Момчетата Петър и Николай са за пример. Дано в училищата им не забравят /нали сега всичко е във ваканция и няма кой да се сети/ да ги похвалят и да им благодарят и те – директорът, класната, съучениците.

Юг News

Здраве – да е!

Здраве – да е!

Кюстендилци се оказват с добър здравен статус, обявиха от общината, позовавайки се на профилактични прегледи и попълнени доброволно анкети на над 400 жители на града в края на май т.г. Градът се счита за добро място за живеене – чист и спокоен е, казаха от администрацията. В дните от 27 до 29 май 2018 година в Кюстендил се провело здравно ЕКСПО с участието на квалифицирани лекари и на доброволни сътрудници. Над 400 жени, мъже и тийнейджъри си направиха измервания на здравни показатели като: ръст, тегло, обем на белите дробове, кръвна захар, пулс и процент на кислород в кръвта, както и за костна плътност за жени и др. Резултатите показват по-добър здравен статус на гражданите на Кюстендил в сравнение с редица други региони на страната. Участниците имаха възможност да попълнят анкета за следващи мероприятия на различни теми. Резултатите от нея определят като приоритетни за хората „Контрол на стреса” и „Контрол на теглото”. Резултатите от здравното ЕКСПО ще бъдат коментирани на лекция с беседа на 21 юни 2018 год. от 18 часа в залата на Килийното училище. Дискусионната вечер е на тема „Контрол на теглото” с участието на д-р Герасимова – лекар-физиотерапевт от болница „Света Анна” София. И т.н.
Знаем я кампанията. Някои минаваха и по два пъти през тестовете и апаратите – нали беше безплатно. И немалко кибици покрай площада минаха. Е, щом и те – недояли, недоспали, некъпани, нетонизирани показват добър здравен статус – какво по-добро от това. Баш здравите, ако бяха минали, щяха да шашнат докторския екип и щяха да сбъркат апаратурата. Но и с аутсайдерите си Кюстендил се показа и оказа здрав. Супер. Така да е.
То на подобни организирани акции и кампании не трябва да се вярва много много. А и с просто око се вижда, че и кюстендлци са болни и болникави. Застанете на централния булевард и за 10 минути ще се убедите. От 10 минали един-двама са с нормална походка, всички останали куцат и са „изчанчени“ на една страна. Минете по което искате време на деня през поликлиниката – върволица пред лекарските кабинети. Всичко охка и пъшка, жали се на съседа по пейка, разказва си истории на болежките и патилата. Ами смъртните случаи – градът напълни и новото гробище над погребите и ще се мисли за нов терен. Абе, няма здрави. Ама – здраве да е, нали тия от лабораторията на колела на площада така ни изкарват. Па го и обясняват. В Килийното. А всеки си го знае кое как е.

Юг News