Ден: 04.06.2018

Екстрадиция

Екстрадиция

Взети са кръвни проби на кравата беглец, която премина границата през ГКПП -Олтоманци и прекара две седмици нелегално при гледачи в Босилеградско, Сърбия, съобщи шефът на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил д-р Велка Войнова. От резултатите ще стане ясна съдбата на животното – това дали ще бъде умъртвено, или не. Кравата е под забрана и в изолация в помещение на собственика й Иван Владимиров в кюстендилското с. Копиловци. В случая от страна на фермера има нарушения на европейското законодателство при транспортиране и контрол при движението на живи животни, поясни д-р Велкова. Първо не е упражнил контрол, след като я изпуснал, докато е на паша в района на с. Мазарачево, да духне през граница. А след като я открил в Босилеградско, не е извикал оторизирани органи да удостоверят състоянието й, а я натоварил на бус и я прибрал в Копиловци през сръбския ГКПП-Рибарци и през нашия Олтоманци. Това е грубо нарушение на еврозаконодателството. Ако кравата е пипнала някоя болест или зараза, умъртвяването и е неизбежно, казаха ветеринари.
„Каква ти Европа, бе. Не е виновно животното. Ако умъртвяват всеки, минал границата, докъде ще стигнем“, недоволстват местните. Джон Флак пък, консервативен евродепутат, писа до премиера на България Бойко Борисов и на президента на Европейския съюз Антонио Таяни да се занимаят с проблема с кравата Пенка от Мазарачево. „Със сигурност това е случай, при който прагматизмът трябва да надделее над стриктното зачитане на правилата”, смята той.
В какво е грешката на кравата Пенка. В това, че се остави да я върнат обратно. Да си беше седяла при новите домакини по Сръбско. Като Цветан Василев шефа на КТБ например, който си е по Белград и му няма нещо. И екстрадиция за него не се задава. А кравата Пенка го загази и не и се знае изобщо какво ще я последва, попадайки под строгите европравила за регулация.

Юг News