Ден: 10.06.2018

Гротески от обора

Гротески от обора

Човек на спецслужбите известил за кравата беглец /или турист/ в Сръбско – Пенка, чиято съдба ще се решава в понеделник, коментират кюстендилци. Добичето мина границата при Олтоманци и прекара 15 дни при радушни гледачи фермери в Босилеградско. След това я върнаха в бус през ГКПП и е под карантина в двора на собственика й Иван Владимиров в близкото кюстенсилско с.  Копиловци. Спецслужител пръв сезирал ветеринарните органи и случаят „Пенка“ нашумя и по световните медии и с него се ангажираха знаменитости като Пол Макартни. Кравата, която неофициално се твърди, че струва 200 евро, и стопанинът й на рушиха европейското законодателство и правилата за регулация при придвижване на живи животни.
Кравата от Копиловци все пак има шансове да оцелее и да избегне умъртвяането, предвидено от еврозаконите, надпреварват се да предсказват медии. Лабораторните анализи на кравата дотук са благоприятни, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните преди уикенда. Животното се изследва за вируси, чието отхвърляне е важно, за да се предотврати появата на икономически опасни болести като син език, заразен нодуларен дерматит, туберкулоза и др. Окончателните резултати ще излязат в понеделник, като животното остава под карантина.
Нещата с Пенка взеха да придобиват гротескови интерпретации. Както беше с конете на Пищелов по Осоговския балкан зимата /март месец/. И какво накрая – нищо. При конете всичко беше любовно отмъщение от зарязана изгора /така твърди и до ден днешен Петър Пищелов/, която се изявява като доброволец и екоактивист. За Пенка пък в основата са 200 евро и спецслужител, който искал да помогне кравата да не утежни финансовото статукво на стопанина си, ако не се намери или я евтаназират. Така се коментира сред кюстендилци. Преди време крава от стадото на Стоян Гольовеца се разходи до пазара и обратно към ромския „рай“ кв. Изток, ескортирана от полициейска патрулка. Тогава Гольовеца плати глоба от 90 лева и му върнаха животното.

То цели стада от Македония минаваха през планината накъм Църварица, Ветрен и др. Връщаха им ги на комшиите и не се случваше нищо. Просто светът се „изаляви“, както биха казали в селото на Пенка /Копиловци плюс Мазарачево/. Чакаме туристическа дипляна с маршрута, изминат от Пенка и достоверна географска и зоокарта. Документален филм. А ако сър Пол Макартни още му се пишат мелодии, песни, музикални пиеси. Защо не и сценично послание, посветено на Пенка. Леле-е. Защо нещо читаво и добро не се роди тъдява. А се простотии. Ама и да се роди, то не хваща за гротески. Затова – да е жива и здрава Пенка. Не се оказа бременна, ама да не хващаме такива кусури. Като я пуснат на паша – може пак да хване през граница. Какво да прави в Мазарачево плюс Копиловци при такива фермери, дето не знаят и дали е стелна, или не. Така де. Истинските кравари знаят всичко за кравата си. И я държат за оглавник. Във вътрешния джоб на доченото палто – листче с датата кога се е „завела“, оплодена. Колко носи. И т.н.Ама стига с простотиите. Точка. Утре е понеделник. Денят на Пенка.

 

Юг News