Ден: 13.06.2018

Майстора – 1,98

Майстора – 1,98

Майстора е бил висок точно 1,98 см, стана ясно на поредното тържество в негова чест в с. Шишковци. Изцяло променената експозиция в къщата музей на художника беше открита днес в Шишковци. За пети път в селото, където Майстора е живял и творял около 30 години, беше открит и пленерът за студенти първокурсници от Художествената академия по специалностите скулптура и графика. Реновирането продължило няколко месеца – къщата музей обаче изцяло е променена, с модерни акценти при аранжирането й, казва директорът на кюстендилската галерия „Владимир Димитров – Майстора“ скулпторът Валентин Господинов. Вкарано е ново експозиционно осветление, близко до естественото. Вещи и дрехи на Майстора, които се пазели на окачалка в помещение, сега са в специално монтирана стъкленица. И го показва в цял ръст – 1,98 см., уточни Господинов.
Мазетата в къщата също са вече експозиционна площ. В тях са показани творби на предишни участници в студентския пленер „В духа на Майстора“. 16 студенти и двама преподаватели от Националната художествена академия ще участват в 5-то издание на изявата. В Шишковци те ще черпят вдъхновение от красивата природа на Кюстендилското поле и Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и поречието на река Струма. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” на 22 юни. „Постарали сме се да им създадем отлични условия да творят и да се чувстват вдъхновени. Шестима от тях са вегъни – ще ги храним с череши и картофи, няма да ги оставим гладни“, каза кметът на Шишковци Климент Терзийски. Кметът на общината Петър Паунов дойде в Шишковци да поздрави участниците и местните хора с обновената експозиция „Майстора“.
Така се прави. Реновирания, и Майстора е модернизиран като визия и ръст. Англоезични издания го представят с буквалния превод – Супермен. Така си е.

Юг News