Ден: 25.06.2018

Плочите

Плочите

Органите на полицията в Босилеград и съдът във Враня взеха, че върнаха двете плочи с имената на на жертвите от сръбския погром в Босилеградско през май 1917 год. съобщиха от културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград. Така обещанието, което даде президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата му с българския държавен глава Румен Радев преди няколко дни в Цариброд, вече е изпъленено. Ей, не било толкова трудно и страшно. Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 год. от паравоенни образования Коста Печанац, за отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча беше отнета на 25 май 2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание и композиране, беше задържана на 11 май т.г. от митническите органи на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“. Президентът на Сърбия Александър Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Това е и първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград, коментират сънародниците ни от Западните покрайнини. Председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов, представители на културния център отидоха при връщането на двете конфискувани паметни композиции в понеделник.
КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред общината в Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома отпред 101 години в центъра на Босилеград. Така едно достойно дело на българите от Западните покрайнини се увенча с успех, коментират сънародници. И едно чисто човешко дело и начинание. Слушал съм потомци на тези 36 убити от ордата на Печанац българи. На панихида в кюстендилския храм „Успение Богородично“. Плачеха. Да ги видят поне на една плоча паметник, нищо повече. Дано сърбите не ги заприбират отново. Никой не ти казва.

Юг News

Читалище, манастир плюс „Винпром“

Читалище, манастир плюс „Винпром“

„Ние сме уникално село – имаме си читалище, манастир плюс „Винпром“. Така анонсира участието си в конкурса за най-добре аранжирана маса на още неотшумелия „празник на черешата“ активистка от с. Граница пред шоумена Драго Драганов – Чая. Жената някак неволно наблегна на „Винпром“-а. Наистина в Граница още работи изба на бившия „Винпром“. НЧ „Пробуда 1919“ от Копиловци обаче спечели първа награда, второ място е за НЧ „Христо Ботев 1948“ от с. Пиперков чифлик и трето място – за НЧ „Съгласие 2007“ от село Жабокрът. Граничани все пак вземат приз – за най- едри череши заедно НЧ „Пробуда 1928“ в с. Жабокрът. Първа награда за най-атрактивно вешало пък беше присъдена от журито на НЧ „Светлина 1931“ – село Горна Гращица и НЧ „Просвета 1988“ – Гирчевци. Първа награда и златен печат за цялостно представяне заслужи НЧ „Славчо Темкин 1911“ от село Драговищица. Три читалища са с втора награда- НЧ „Съгласие 2007“ от село Жабокрът, НЧ „Просвета 1920“ от село Граница и НЧ „Спасовица 2008“ от село Николичевци. Трето място за НЧ „Отец Паисий“ от село Багренци и НЧ „Искра 1935“ от село Нов чифлик.
Черешата се отчете тази година. Поне на сергиите и по щандовете на празника. Имаше старание и – макар и с частични попадения, и въображение от страна на участниците. И почти на всяка от сергиите бяха аранжирали и черешова ракия. Кметицата на с. Николичевци Спаска Методиева се похвали, че тяхната черешова „амброзия“ е 15-годишна. Тези от с. Драговищица, удостоени със златен печат – „нашата е поне от 10 години“. Празникът мина, та мина. Темата череши обаче ще мъчи Кюстендилдско още – и през юли. Защото липсата на пазар и ниските изкупни цени принуждават нашенеца да бере и да слага черешата по бидони за джибри и да я вари в собствен казан. В Стенско, Раждавица, Полска Скакавица и др. падна и градушка. И всичко влиза по бидоните, каза селският кмет Огнян Янев. Т.е. в домашния „винпром“. Така, че Граница да не се хвали – всяка къща си има „Винпром“. А всяко село има или ще има и храм /е, няма как да се вдигат навсякъде манастири/ – такава е амбицията на кмета на Кюстендил Петър Паунов, известен с набожността си. Щом и за черешата го уважиха митрополити, епископи, високоподобия и др. сред гостите. А самата череша – по бидоните.

Юг News