Ден: 01.07.2018

Какво като се изевропредседателствувахме

Какво като се изевропредседателствувахме

Ученици от цяла България закриха Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Mega Dojo Sofia 2.0 събра отново над 350 деца на уникален тех ден в НДК, който завърши със сглобяването на светеща карта на Европа. В специално създадените за децата работилници, те свързваха отделните елементи, едновременно с игри, умни анкети и учене на факти за Европейския съюз и държавите членки.
В продължение на няколко часа с помощта на ментори и доброволци децата се запознаваха със забавни тех проекти, установяваха практическата връзка между технологиите и ученето, програмираха игри, правиха презентации и мобилни приложения, строиха известни сгради. В работилниците те се научаваха и как да разпознават фалшивите новини и какво е безопасното поведение в интернет.
Празникът откри дигиталният шампион на България Гергана Паси. Българският еврокомисар с ресор Цифрова икономика и общество Мария Габриел приветства участниците във форума. Всички тези млади хора са мотора и изразителя на това цифрово общество, в което живеем. Гордеем се с тях. Те ни карат да се чувстваме уверени, че това общество, за което говорим, вече е реалност и ние заявяваме своето лидерско място в тази реалност, каза Мария Габриел.
Заместник-министърът на образованието Деница Сачева приветства учениците с пожеланието и към тях и към институциите да бъдат по-креативни и уверени в себе си. Тя сподели, че когато е кандидатствала в езикова гимназия са й казали, че всеки език е прозорец към света, но английският е вратата, а днес тя допълва, че всеки език е прозорец към света, но кодирането е вратата.
Когато бях дете нямаше дори мобилни телефони. Имаше една игра на една машина с игра с тухлички и толкова много се бях пристрастила към нея, че всичките пари, които ми даваха нашите ги похарчвах там и даже се опитвах да работя допълнително, за да играя – тази лична история от свето детство разказа и Анке ден Оуден, генерален директора на „Майкрософт“. Тя се обърна специално към момичетата в залата е сумите: „Светът на високите технологии има нужда от вас и аз искам да ви видя в него“.
За мен е голямо удоволствие, че преди шест месеца открихме Българското председателство с деца и в последния ни ден като председатели на Съвета на ЕС го закриваме отново с деца. Благодаря на дигиталния шампион на България Гергана Паси, на прекрасния екип на Дигитална национална коалиция и на доброволците на CoderDojo България, с които дадохме началото на събитията в НДК с първия ни уъркшоп по програмиране. Това написа и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във Фейсбук, чиято програма по предаването на щафетата на Австрия днес не й позволи да присъства на събитието.
Детският уъркшоп се провежда под патронажа на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС. Негови организатори са CoderDojo България и Дигитална национална коалиция с подкрепата на Майкрософт България, Виваком и UBER Engineering Sofia. В съответствие с приоритетите на Българското председателство на ЕС, целта на Mega Dojo е да подкрепя и вдъхновява бъдещите творци, предприемачи и иноватори. Организаторите искат да предоставят възможност на децата да се подготвят за бъдещето, в което технологиите ще играят все по-ключова роля и същевременно да развиват и други важни умения за успешната им реализация – да разрешават проблеми, да работят в екип, да осъществяват идеите си и да ги представят, както и самите те да се превръщат в обучители.
CoderDojo клубовете у нас започват да развиват дейност през 2015 година. Уникалното на при тях е, че не само че са безплатни, но и че процесът на придобиване на нови знания и умения от децата е непринуден и съобразен с тяхната възраст.
Начало на първото ротационно председателство на страната ни беше поставено също от „дигиталните“ деца. MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU събра близо 1000 ученици и родители от страната, които цял ден се забавляваха в специално създадените за тях 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена, програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си.
Мили, боже. Такова нещо качиха и пратиха до медиите от екипа на БГ евпропредседател номер 1 Лиляна Павлова. Па и Гергана Паси и др. Така живяхме последните 6 месеца. Брутално. Сега ни обещават следващите 6 месеца да ни обясняват какво точно се е случило, докато евпропредседателствахме. Какво да ни обясняват. Не го ли разбрахме на гърба си и като настроение. Такова безхаберие нищо неправене надолу, което не е за пред еврозаседаващите, такова игнориране на всичко, което касае народните маси, казано по марксически. Цяла улица отнесоха пороите в Дупница. Затворници и арестанти бягат вече на всеки 15 минути. Катастрофи и с фатален изход по родните пътища и евромагистралите ни стават на всеки 10 минути. Влезте в болниците, в административните звена, при чиновниците. Гледат те с омраза и гняв. Навсякъде не те бръснат за нищо. „Така си мреш“, е казал поетът Яворов, който не е бил по Европа, а с пушка в ръка четничествал по Македония. Същата тая Северна Македония… Едно от завоеванията ни през тия, слава богу, отминали 6 месеца било тъкмо това име, спазарено между Атина и Скопие. Под егидата на София /да, бе/, ще каже Л. Павлова или някой, който и да е, от управляващите. Изобщо – защо ли и какво ли като евопредседателствахме.

Юг News