Ден: 08.07.2018

Казанче

Казанче

„Около една трета от водата, която потребяваме вкъщи, отива буквално казано в тоалетната. Опитайте да пускате водата в тоалетната по-рядко“. Към това призовава в сайта си абонатите си ВиК-Дупница, раздела „Практики за пестене на вода“. И добавя „използвайте опцията за пускане на по-малко количество вода и намалете капацитета на казанчето на тоалетната“. По-нататък ВиК съветва абонатите си в Дупница и 16-те съставни села “ да се къпем и по-набързо, а също така и да ползнаме повторно водата от ваните и мивките“.
Има и още абсурдни призиви. „Събирайте дъждовната вода, която можете да използвате в градината или за измиване на автомобила. Това може да спести до 50% от водата за битови нужди.
Вземайте душ вместо вана!
Спирайте водата, когато си миете зъбите или миете чинии.
Чешмите с разпръсквател на смесителите за умивалник пестят до 80% вода.
Когато варите вода в чайника, налейте количеството вода, от което се нуждаете – не доливайте постоянно.
Проверявайте кранчетата и тръбите за течове.
Когато дрехите не са прекалено мръсни, използвайте икономичната програма на вашата перална машина.
Ако живеете в град с по-сух климат, изберете градински цветя, които са подходящи за този климат и се нуждаят от по-малко поливане.“
Майко, мила. Не е за вярване, ама водните стратези на Дупница са пуснали по сайта тия безумия, та иди ги мисли. Тоалетната е мерилото за интелекта, манталитета, бита и дори – за същността, на един народ. А при нас точно в тоалетната да не влизаш, че става лошо. Където да пускаш по-малко вода по апелите на ВиК-то. Точно в тоалетната трябава да се мие и чисти най-много, защото… Датчици ли да се сложат, специални уреди за отчитане ли докато вървят „процедурите“ в домашното WC, ама не и към това, което съветва ВиК-Дупница. А и казанчетата. Старият тип още може да се види по тоалетни в блокове и кооперации – със спуснатото синджирдже, което само да дръпнеш. Нека си ми седи казанчето – и горното. За самочувствие. Пред комшийките казвам, че нямам проблем с простата. Откарвам струята чак на горното казанче – долното не ползвам, хвали се о.р. полковник от Строителни войски. Ето и тоя – не пести, а се сили и с горно казанче.

Юг News