Ден: 16.07.2018

Пеперудено

Пеперудено

Двудневен – на 14 и 15 юли 2018 год., Празник на пеперудите направиха еко организации и движения и кметството в село Полска скакавица. Идеята, реализирана от години, е на регионалното сдружение „Роден край“. В празника се включиха ученици от Пето ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Професор Марин Дринов“, ОУ „Иван Вазов“, ПГИМ, ЕГ и ПМГ, деца и техните родители от Кюстендил и други градове. В района на Скакавишкия водопад /72м/ обитават над 700 вида пеперуди, казват изследователи.
Първият ден бе посветен на децата. За тях имаше организирани различни конкурси: дефиле „Карнавал на пеперудите“, състезание „Какво знаем за пеперудите?“, спортни игри дърпане на въже и дърпане на гъсеници. През цялото време децата се забавляваха и по иновативен начин научиха за живота, значението и видовете пеперуди, които се срещат в района. Всеки костюм символизираше определен вид пеперуда. В състезанието участниците редяха пъзели, разпознаваха пеперуди, определяха с какво се хранят и описание рисуваха различни видове пеперуди. Във всяко състезание има и победители:
I. Дефиле:
1. Най-ефектен костюм: Андреа Георгиева – Пето ОУ „Христо Ботев“.
2. Най-артистично дефилиране: Божидара Дойнова – ОУ „Проф. Марин Дринов“.
3. Най-оригинална изява: Мариса Козова – град Пловдив.
4. Принцеса на пеперудите: Цветомира Карадачка /2години/ – град Кюстендил.
5. Кралица на пеперудите: Димана Крумова – @@@@ училище.
II. Първо място в конкурс „Какво знаем за пеперудите?“: отбор 3
Андреа Георгиева – Пето ОУ „Христо Ботев“;
Борислава Коларска – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“;
Мартин Сърбински – ОУ „Иван Вазов“;
Симона Витанчова – Берлин.
Конкурсите са оценявани от учители и ученици от ПГИМ и ЕГ.
Вторият ден бе посветен на занаятите. Децата и гостите участваха в плетене на кошници и венчета. Изработваха цървули и гривни. Рисуваха фигури и картини. Правиха карнавални костюми от рециклирани материали. Научиха се да сгъват оригами. Не мина без бай Димчо Кошничаря. В демонстрациите и игрите се включиха и туристи от Изреал и Франция. През двата дни стотици туристи се разходиха по екопътеката до водопада.
И с просто око можеш да видиш различни по вид, цвят, дизайн, поведение и полет пеперуди край Скакавишкия водопад. Така, че – настроениието си го има. Пеперудено. Което е нож с две остриета. Да не полетиш ей така, за нищо – „фър-фър“, нещо лековато. Но пък пеперудата е и символ, отдавна опоетизирано, възвишено. /Пеперуди, пеперуди – тънки сребърни крила. Заблестяха изумруди“ и т.н. е казал поетът. Нека полетим с „Роден край“ край Скакавишкия водопад, ама на него, на водопада, май много му се събра – реновирания, проекти и какво ли не. И тоя път до водната атракция с кола и рейс да стигнеш. Щом оргинизарано могат и дечица пеперуди да се закарат дотам – нещата не са добри. Пренаселеността е излишна. Не само при водопадите.

Юг News