Ден: 18.07.2018

Преклон

Преклон

Кюстендилци от всички поколения, кметът на общината Петър Паунов, от областната управа, дошли от близките села хора се поклониха пред бюста на Васил Левски на Ларгото в центъра на Кюстендил. Бяха положени венци и цветя. Пред паметника на Апостола сведоха глави председателят на Общинския съвет Михаела Крумова, общински съветници, представители на партии, граждански организации, членове на фен клуб „Торсида” в Кюстендил. Дечица с фланелки с лика на Апостола бяха един и от акцентите. Минувачи покрай пл. Велбъжд спираха, за да чуят дикторския глас за величавата фигура и личност на Апостола. „Левски ни е нужен и днес – но не като легенда, а като действен пример за обществен водач и държавник“, прозвуча от микрофоните над смълчаните участници в отбелязването на 181-годишнината на най-великия българин.
Над 100 души се поклониха пред паметника на Левски в Босилеград по повод рождената му дата. Сутринта около 50 души от Кюстендил, минавайки през Босилеград, се поклониха и положиха цветя пред паметника. До обяд се извървяха и други граждани и представители на организации и сдружения от Босилеград, но имаше и представители на Българската академия на науките и на Югозападен университет „Неофит Рилски“ от Благоевград. Най-трогателни бяха малките участници на „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“ които след заниманията си дойдоха заедно с педагогическия си ръководител Желко Насев и отдадоха почит на Левски.
Почти във всеки репортаж за 18 юли 2018 г. влизаше и думата „преклонение“. Ама, май се изтърка това преклонение и толкова формално взе да става пред бюста, лика, името Левски. Току-виж и кулинарна изложба спретнали някъде под негова егида и поканили Ути с черпака. И друг път сме го казвали – трябва регламент кой и къде може и как може да прави нещо за Левски. Иначе нещата отиват на твърде квартално ниво, шаблонът пък е непосилен за повечето от организаторите.

Юг News