Ден: 05.08.2018

Проклятие

Проклятие

Служба срещу тегнещо вече почти 90 години проклятие, анатема, правиха днес в храма „Св. Георги“ в дупнишкото с. Самораново, каза архирейският наместник на града отец Георги Паликарски. През 1929 год. в селото убили местния свещеник отец Михаил. От там дошло проклятието. Умират млади хора, невървеж спохожда селото. Местните поискали да се отлужи служба срещу проклятието. Литургията в препълнения храм водеше викарийният епископ на партриарх Неофит Белоградчишкият епископ Поликарп, свързан с Кюстендилско от дете, и свещеници от духовната околия.
Убийството на местния свещеник е от 1929 год. след спор и вражда по политически причини в селската кръчма, довели до убийство на двама души. Да помирява враждуващите страни и родове в Самораново отишъл тагавшният Екзарх Стефан. Постигнал помирение и смирение Екзарх Стефан. Но за кратко – за няма и 5 минути. Подали си и си стиснали ръцете двата рода. Като отмъщение обаче на излизане от храма свещеникът отец Михалил бил заклан от хора на враждуващата страна. Самораново било анатемосано, над него произнесли проклятие, проклел ги самият екзарх, разказва отец Паликарски. „Отслужихме срещу тая прокоба. Саморанвоци са хубави хора – не заслужава ттова проклятие“, добавя той.
Дано Самораново се спаси от проклятието Екзархово. Но и на други места следва да се служи по такъв повод. Всяко село – какво ти, всако семейство, си знае кървавите истории или прегрешения. В дупнишкото с. Бистрица на едно Богоявления хвърлиха в реката държащия да прати във водите и Християнския символ свещеник отец Борис. Бяха наказани три месеца без поп. Колко си взеха поуката – те си знаят. И сега са с поп по заместване, отец Борис върви немил недраг, напипа и Апенините. В дупнишкото с.Дяково не ремонтират храма си, сторен в същата тая 1929-а, кръстът е наклонен, таванът се е изтърбушил. Не се предприема нищо. И в Дяково умират често, и млади хора. Преди години при загадъчни обстоятелства се удави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. „Варна ще бере ядове – удавиха попо“, подхвърляха миряни от вътрешността на страната. Потоп в кв. Аспарухово не след дълго помете къщи, изподави хора. Още не могат да се оправят.
Така, че дадо Поликарп да попослужи на още места – не е само Самораново.

 

Юг News